Detoxikácia hrubého čreva alebo ako odstrániť z čreva usadeniny

Črevá zohrávajú v našom tele veľmi dôležitú úlohu, no neprávom ich podceňujeme.

Pritom črevo je úplne výnimočný orgán. Pomáha získavať energiu z chleba, z reďkovky alebo z klobásy a následne vylúčiť nepotrebný odpad.

Sídlia v ňom až dve tretiny imunitného systému a vytvára viac ako dvadsať vlastných hormónov. Správne fungujúce hrubé črevo vedie k vyššej hladine energie, k menšej chorobnosti a k lepšiemu tráveniu.

A nielen to. Ovplyvňuje aj psychickú výkonnosť, sviežosť, celkovú pohodu, resp. depresívnosť a podráždenosť človeka.

Hrubé črevo, depresie a psychika

Vo svete vedy (a aj vo svete zdravého rozumu) sa dnes už uznáva, že niektoré druhy tráviacich ťažkosti sprevádzajú aj príznaky duševnej povahy.

Choré črevá totiž vysielajú signály do istej oblasti mozgu, v ktorej vznikajú zlé pocity, hoci úplne bezdôvodne. Postihnutí ľudia sa cítia nepríjemne, pritom vôbec nevedia prečo. A preto je úplne mylné, ak lekár chorobu vyhodnotí a lieči len ako problém na psychickom základe.

Hrubé črevo a zápcha

Určite mi dáte za pravdu, že zápchou trpí čoraz väčšie množstvo ľudí v našich končinách.

Kto ˮchceˮ patriť do tejto partičky ˮšťastlivcovˮ musí spĺňať aspoň 2 z týchto podmienok:

  • stolica je menej než trikrát do týždňa
  • štvrtina vylúčených stolíc je obzvlášť tvrdá, často len v malých bobkoch
  • pri potrebe treba vyvinúť veľké úsilie
  • podarí sa to, iba ak sa veci dopomôže (liekmi a trikmi)
  • pri odchode z toalety chýba pocit vyprázdnenia

Pričom samotná zápcha sa neposudzuje ani nie tak podľa toho, ako často chodíme na záchod, ale aké náročné to pre nás je.

Zápcha môže byť rôzneho druhu: pri cestovaní, zápcha zapríčinená chorobou alebo stresom, ale aj tvrdošijná zápcha, ktorá sa môže stať trvalým problémom.

Ak ste mali už aj vy niekedy problémy so zápchou tak mi istotne dáte za pravdu, že to nie je nič príjemné.

Prečo vlastne potrebujú naše hrubé črevá očistu?

Je svätou pravdou, že naše telo je veľmi dobré v samoočiste a odstraňovaní toxínov. Avšak s rastúcim množstvom toxínov a chemikálií, ktoré prijímame na dennej báze narážajú naše organizmy na svoje limity.

A preto je pre nás nesmierne dôležité (ba priam nevyhnutné):

  1. Znižovať toxické zaťaženie našich organizmov.
  2. Zvyšovať detoxikačnú kapacitu organizmu - alebo inými slovami dopomôcť našim dokonalým samoočistným procesom. Veď určite mi dáte za pravdu, že sme neboli stavaní na tak obrovské toxické preťaženie.

Keď bude môcť vaše hrubé črevo vykonávať svoju prácu poriadne, tak sa prestanete cítiť tak nafúknuto a ťažko, budete mať menej tráviacich problémov a porastie aj celková úroveň vášho zdravia. Sľubujem!

Prírodné metódy detoxikácie hrubého čreva

Dobrou správou však je, že nato aby ste udržali svoj tráviaci systém v optimálnom stave a aby ste predišli alebo porazili zápchu nepotrebujete ani drahé črevné a kúpeľné procedúry.

S najväčšou pravdepodobnosťou vám postačí týchto zopár prírodných tipov vďaka ktorým dodáte svojmu črevu dostatok vlákniny, zdravých baktérií a iných dôležitých živín:

1. Črevo a voda

Tento zoznam nemôže začať nijak inak, ako vodou, ktorá je pre správne fungujúci tráviaci systém kľúčová. Bez dostatočnej hydratácie vám budú totiž všetky ostatné rady nanič.

A preto majte na pamäti, že štandardná odporúčaná denná dávka príjmu tekutín je 3-4 dcl na 10 kg hmotnosti. Samozrejme toto odporúčané množstvo môže byť v závislosti od teplotných podmienok a fyzického výkonu aj vyššie.

2. Ľanové semienka a zdravie hrubého čreva

Sú jedným z najlepších a najtradičnejších prostriedkov pre zdravie hrubého čreva. Ľanové semienka sú totiž veľmi bohaté na vlákninu a tak môžu dopomôcť prejsť aj ťažko stráviteľným jedlám rýchlo a ľahko vašim tráviacim traktom.

3. Celkovo strava bohatá na vlákninu

Čo sa týka trávenia, tak vláknina je takmer tak dôležitá ako voda. No väčšina z nás jej konzumuje málo - v priemere iba okolo 20 gramov denne, čo je až o tretinu menej ako jej potrebujeme.

A preto je dôležité zabezpečiť jej dostatočný prísun. Okrem ľanových semienok sú fantastickým zdrojom vlákniny aj chia semienka, konopné otruby, psyllium indické, ale samozrejme aj ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny a orechy.

4. Poctivý biely jogurt, kefír, cmar a iné zakysané mliečne produkty

Sú bohaté na probiotiká a zdravé baktérie, čím priamo prispievajú k optimálnej črevnej mikroflóre a tým podporujú lepšie trávenie a zvyšujú imunitu. Už aj jeden malý biely jogurt denne môže znamenať pre vaše trávenie veľmi veľa.

Obzvlášť zbystriť by pri tomto bode mali ľudia, ktorí užívajú alebo užívali antibiotiká. Riešením je samozrejme aj suplementácia probiotík vo forme kvalitných výživových doplnkov.

Napadli vám už niekedy samotné veľavravné významy slov antibiotiká a probiotiká?

  • A) Antibiotiká: Anti = proti, Bio = život
  • B) Probiotiká: Pro = pre, Bio = život

5. Pitie štiav a smoothie a očista hrubého čreva

Zeleninové šťavy sú v súčasnosti veľmi populárne. Dostatočný prísun zeleninových štiav stimuluje tráviace procesy a udržuje hrubé črevo v dobrej kondícii.

A nehovoriac o smoothie alebo inými slovami o rozmixovanej zelenine. Stačí klasicky mixér, trocha fantázie a nutričná bomba je na svete. Sotva je niečo zdravšie ako nadupané zeleninové smothie.

Do úvahy prichádza samozrejme aj smothie ovocné, no treba dodať že z nutričného hľadiska a z hľadiska obsahu cukru (fruktózy) je zelenina ovociu nadradená.

6. Jablkový džús a prírodný očistný prostriedok sorbitol

Jablkový džús vďaka jeho vysokému obsahu látky sorbitol (látky, ktorú obsahujú najmä slivky, hrušky, či jablká), je prírodným očistným prostriedkom nášho tráviaceho traktu. A preto pitie jedného alebo dvoch pohárov jablkového džúsu denne môže pomôcť prepláchnuť vaše hrubé črevo.

Právom sa hovorieva, že priveľa sliviek alebo čerstvej jablkovej šťavy spôsobuje hnačku.

No mali by ste si byť istý v tom, či pijete 100% čistý džús bez prídavku cukru. V takomto prípade bude určite najlepšou voľbou zainvestovanie do odšťavovača.

7. Morská soľ a stimulácia tráviaceho systému

Morská soľ obsahuje mnoho minerálov a výživných látok, ktoré môžu stimulovať tráviaci systém. Vmiešajte aspoň trocha morskej soli do vášho kúpeľa alebo v prípade zápchy pridajte jednu čajovú lyžičku do pitnej vody.

8. Zázvor pre lepšie trávenie

Zázvor bol užívaný celé tisícročia pre jeho pozitívne účinky na trávenie. Stačí jednoducho požuť kúsok zázvoru alebo vložiť nastrúhaný zázvor do čaju, čo bude mať pre vaše trávenie nespočetné benefity a to nielen z hľadiska zlepšeného trávenia.

9. Horčík - chýbajúca substancia pri problémoch s vylučovaním a zápchou

Stretol som sa už s mnohými ľuďmi, ktorí začali prijímať dostatok tekutín a probiotickej kultúry a aj konzumovať dostatok vlákniny, no napriek tomu nezažívali na záchode pocity pohody a uvoľnenia.

No práve naopak trpeli nedostatočným a nepravidelným vyprázdňovaním a tvrdou stolicou.

A dôvodom takýchto komplikácií je v mnohých prípadov práve nedostatok horčíka (resp. magnézia - iný výraz pre horčík). Ten je totiž (aj okrem iného) nevyhnutný:

  • pre správne fungovanie svalov a teda aj pre pohyblivosť, peristaltiku čriev
  • pre správne hospodárenie tela s vodou a teda aj pre vhodnú konzistenciu stolice

Dokonca aj prieskum, ktorý sa uskutočnil na vzorke 200 Slovákov vo veku 17 až 84 rokov zistil, že tretina z nás je podľa všetkého ohrozená nedostatkom horčíka. Preto sa radšej uistite, či do skupiny trpiacej na nedostatok tohto antistresového minerálu nepatríte aj vy.

Odporúčaná denná dávka tohto životne dôležitého minerálu je zhruba 400 mg denne a ja osobne si ho dopĺňam aj prostredníctvom tejto zmesi minerálov na odkyslenie organizmu, v ktorej je horčík veľmi bohato zastúpený alebo aj prostredníctvom konopného proteínu, ktorý obsahuje dokonca aj pomerne veľké množstvo vlákniny.

Akonáhle si dáte do poriadku svoje hrubé črevo, tak si začnete všímať pozoruhodné zmeny a nepotrvá dlho a budete si naplno užívať silnejšiu imunitu, krajšiu pleť, vyššiu hladinu energie a celkovo neporovnateľne vyššiu úroveň vášho zdravia.

A ktovie, možno sa raz dočkáme aj toho, že rakovina hrubého čreva nebude hneď po rakovine pľúc druhou najsmrtelnejšou formou rakoviny.

Nezabudnite, že potešiť ma vedia aj vaše komentáre a postrehy. Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta!

Obohatiť by vás mohol aj článok:

Zdroje:

  • Julia Enders: Taktne o tráviacom trakte
  • Katarína Horáková: Detoxikácia organizmu

4 komenty k “Detoxikácia hrubého čreva alebo ako odstrániť z čreva usadeniny”

  • Marta

    Ano,presne tak.Az 70 - 80% IMUNITY je ulozene v nasom CREVE a preto je potrebne si udrzat ZDRAVU CREVNU FLORU. Poznam a mam sama vyskusane NAJ PROBIOTIKA OD firmy FOREVER. Je to UNIKATNA KOMBINACIA 6-ich UZITOCNYCH DRUHOV PROBIOTIK. Ak mate zaujem,prestudujte si, vpripade zaujmu si ich mozete aj kupit
    https://www.foreverliving.com/retail/shop/shopping.do?task=viewProductDetail&itemCode=222

  • anna

    Potrebujem schudnut upravit jedalny listok

  • Matej

    Dobrý deň trpel som hnačkami . Bol som na vyšetrení a zistili mi problém z pečeňou .. to mohlo zapríčiniť aj moje stravovanie kde som mal min vlákniny až teraz keď som dal do poriadku stravu stolica je pekná hnedá . A ľahko ide von . Preto odporúčam fakt ovocie zelenina psylium Max 35 g na deň ak sa bojíte že to presvyhnete je aplikácia Kalorické tabuľky tam vám vypočíta keď dáte potravinu ktorú papate . Ale kôli tomu tu nepíšem píšem tu kôli tomu že trávenie je ako tak poriadku stolica každé ráno . Niekedy 2 aj 3 denne . Lenže mám taky pocit že cítim čreva . Najem sa cítim najskôr brucho a potom akoby čreva . Môžem si to domýšľať ? Není to bolesť ale neviem to ani opísať . Nie je mi nekdo povedať čo to môže byť žeby IBS ?.

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články