Nevšedné účinky prepusteného masla ghí

Ajurvédsky elixír života ghí sa používa už doslova tisíce rokov. Je ˮstarovekýmˮ zdravým pokrmom a rozhodne nie žiadnym módnym výstrelkom výživových poradcov dnešnej doby.

Čo je ghí?

Ghí (ghee) nie je vlastne nič iné ako prepustené (prečistené) maslo alebo inými slovami čistý maslový tuk. No aj keď sa z masla pripravuje, má celkom iné vlastnosti než ˮobyčajnéˮ maslo.

Napriek tomu, že u nás na západe nie je ešte príliš známe, vo východných kultúrach je využívané už tisíce rokov.

Vďaka jeho teplotnej stabilite a vlastnostiam je priam predurčené na prípravu jedál varením, pečením alebo vyprážaním. Ako prečistené maslo je ghí zbavené laktózy a kazeínu a vďaka tomu je ideálnou voľbou pre osoby, ktoré majú problémy s intoleranciou na mliečne bielkoviny.

Ajurvédsky elixír života Ghí

Za kolísku ghí sa považujú južné oblasti Indie, kde v dôsledku teplého počasia začali tamojší Indovia prepúšťať maslo s cieľom zabránenia jeho znehodnotenia. A tak bolo ghí rýchlo integrované do stravy a to najmä pri slávnostných príležitostiach a v ájurvédskych liečebných procedúrach.

Verilo sa totiž, že Ghí dokáže (vďaka svojim očistným schopnostiam a pozitívnemu vplyvu na celkové zdravie) podporiť duševné a fyzické prečistenie.

Ghí prospieva telu zvnútra aj zvonku a je bežne využívané na lokálnu liečbu popálenín a vyrážok, ako aj na zvlhčovanie kože a vlasovej pokožky. Rovnako ako kokosový olej, je viacúčelovým tukom, ktorý je zdravý v mnohých ohľadoch!

Čo dokazuje aj staroveké príslovie v Sindhi (provincia Pakistanu), ktoré hovorí, že to, čo môže pre nás urobiť ghí, nedokáže urobiť ani náš otec alebo matka. Osobne by som neprirovnával maslový tuk k našim rodičom, no môžeme veľmi dobre vytušiť, čo tým chceli starovekí Pakistanci týmto zvláštnym príslovím povedať.

No nechajme nateraz Pakistáncov Pakistáncami a poďme sa spolu bližšie pozrieť na výhody konzumácie ghí a na jeho rôznorodé zdravotné benefity, ktoré boli preukázané už aj na poli súčasnej vedy.

Top 10 hlavných výhod konzumácie prepusteného masla ghí

1. Má vysokú teplotnú stabilitu

Ghí BIO Prečo je pri ghí teplotná stabilita tak dôležitá? Prvý z dôvodov je ten, že prevažná väčšina dnes bežne predávaných olejov s vysokou teplotnou stabilitou (repkový, sójový, či kukuričný olej), nie sú zdravé a ešte k tomu sú často aj geneticky modifikované. Dôvodom druhým a nemenej dôležitým je nízka teplotná stabilita množstva olejov (aj zdravého olivového, konopného alebo ľanového oleja), pri ktorých dochádza už aj pri pomerne malom nahriatí k ich destabilizácií (narušeniu) a k tvorbe škodlivých voľných radikálov alebo dokonca karcinogénnych látok.

Teplotná stabilita ghí je však vysoká (dosahuje až 232°C) a preto pri jeho zahrievaní nedochádza k nežiadúcemu uvoľňovaniu voľných radikálov a tak ani neprispieva k množstvu ochorení zapríčinených škodlivými voľnými radikálmi. Ba naopak, ghí obsahuje silný antioxidant vitamín E, o ktorom sa ešte zmienim neskôr.

2. Ghí je ideálne pre ľudí s intoleranciou na kazeín a laktózu

Mnoho ľudí dnes trpí alergiou na mlieko, ktorá môže prameniť z väčšej precitlivosti na kazeín alebo laktózu. Alergické reakcie na kazeín nie sú vôbec príjemné a môžu byť nimi napr. žihľavka, opuchy pier, úst, jazyka, tváre a krku alebo zápcha.

Ľudia s intoleranciou na laktózu to majú o niečo ľahšie, pretože príznaky laktózovej intolerancie sú miernejšie a menej nebezpečné ako je tomu v prípade alergie kazeínovej. Dobrou správou pre ľudí ˮz oboch týchto táborovˮ je, že práve kazeín a laktóza boli z ghí odstránené tzv. prepustením.

3. Ghí, rovnako ako kokosový olej, podporuje chudnutie

Týmto bodom určite poteším množstvo ľudí a najmä žien. Energia z mastných kyselín so stredným reťazcom v ghí a v kokosovom oleji zapríčiňuje spaľovanie tukov v našom tele a tým vedie k zníženiu hmotnosti.

4. Zlepšuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla

V ajurvédskej praxi je ghí ústrednou súčasťou stravy, ktorá je využívaná na zlepšenie funkcie žlčníka a tráviaceho systému. Okrem toho, prínosom ghí je aj zvýšenie žalúdočnej kyseliny, čo dopomáha k zefektívneniu trávenia. Butyrát (kyselina maslová) tak pomáha uzdravovať tráviaci trakt a udržiavať ho zdravým. Ghí taktiež spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny, čo má za následok lepšie trávenie a zvýšenie chuti do jedla.

5. Zmierňuje zápaly

Zápaly sú jednou z hlavných príčin väčšiny chorôb, ktorým dnes čelíme, vrátane Alzheimerovej choroby, niektorých typov rakoviny, vysokej hladiny cholesterolu, artritídy a astmy.

Hladina butyrátu (kyseliny maslovej) v ghí zohráva dôležitú úlohu pri znižovaní zápalov v tráviacom trakte a celkovo v celom tele. Ghí prospieva telu i tým, že podporuje alkalické (zásadité) prostredie v tele, čím celkovo redukuje zápaly znížením vylučovania leukotriénov (sú zodpovedné za niektoré aspekty chronických zápalových reakcií) a redukciou prostaglandínov v tele.

6. Obsahuje butyrát a tým pozitívne vplýva na zdravie a fungovanie hrubého čreva

Butyrát alebo inými slovami kyselina maslová, je mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá zlepšuje fungovanie hrubého čreva, čím dopomáha ľahšiemu zbavovaniu sa toxínov.

Okrem toho bolo preukázané, že kyselina maslová podporuje zdravé hladiny inzulínu, je protizápalová a môže byť užitočná pre ľudí trpiacich syndrómom dráždivého čreva, Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.

7. Ghí vyrábané z mlieka pasúcich sa kráv obsahuje CLA (konjugovanú kyselinu linolovú)

Výskumy o konjugovanej kyseline linolovej (CLA) sú síce ešte stále len na svojich počiatkoch, no už aj z tých je zjavná skutočnosť, že konjugovaná kyselina linolová (CLA) môže prispieť k redukcii nádorových ochorení, k zníženiu hladiny cholesterolu a vysokého krvného tlaku, či znížiť zápaly alebo dopomôcť znížiť množstvo telesného tuky.

A práve obsah CLA je celkom logicky vyšší v mlieku z kráv pasúcich sa na tráve a z produktov z tohto mlieka vyrábaných.

8. Obsahuje vitamín K2, ktorý je nevyhnutný pre zdravé a silné kosti

Vitamín K2 je jedným z vitamínov rozpustných v tukoch, ktorý je nevyhnutný pre organizmus človeka. Bez neho by sme totiž neboli schopní využiť minerály vrátane vápnika.

Je to síce pomerne málo známe, no vitamín K sa stará o udržanie zdravých kosti a to tým, že pomáha aktivovať osteokalcin, teda proteín, ktorý je nevyhnutný pre správnu mineralizáciu kostí (proces pomocou ktorého sú vápnik a iné minerály ˮvkladanéˮ do kosti).

Vhodné hladiny vitamínu K2 tak dopomáhajú k ochrane proti zubnému kazu, podporujú správny rast a vývoj kostí, a chránia pred vápenatením tepien, tiež známym aj ako ateroskleróza.

9. Ghí je bohaté aj na ďalšie vitamíny rozpustné v tukoch (A, D a E)

Ak máte citlivosť na lepok, či trpíte Crohnovou chorobou alebo niektorými poruchami pankreasu, môžete mať problémy absorbovať vitamín A. Zaradením ghí môžete jeho príjem šikovne navýšiť a dopomôcť tak k dozásobeniu.

Vitamín D je síce vďaka jeho možnosti doplnenia slnečným žiarením, dosť podceňovaný, no realita je bohužiaľ taká, že množstvo ľudí trpí najmä počas zimných mesiacov jeho nedostatkom. Pomerne nová štúdia časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism publikovaná v marci 2010 dokonca zistila, že až 59% populácie má nedostatok vitamínu D a dokonca 25% z toho má extrémne nízku úroveň vitamínu D.

U ghí je zaujímavým taktiež aj obsah silného antioxidantu vitamínu E, ktorý chráni naše bunky pred už aj vyššie spomínaným oxidačným vplyvom voľných radikálov a spomaľuje tak starnutie.

10. Ghí chutí ako maslo, no je maslovejšie

Proces výroby Ghí zahŕňa extrakciu mliečnych tukov a vody, čím sa zintenzívňuje chuť masla. Zistíte, že pre dosiahnutie požadovanej maslovej chuti budete potrebovať pri varení použiť pomerne málo ghí.

Prepustené maslo ghí verzus ˮobyčajnéˮ maslo

ghí verzus maslo - porovnanieTakže v čom je lepšie ghí ako maslo? Ghí má jedinečný nutričný profil, bez obsahu akejkoľvek laktózy alebo kazeínu, no zároveň je bohaté na butyrát (kyselinu maslovú).

Ďalšou výhodou ghí je absencia kazeínu a laktózy, čím sa stáva ideálnou voľbou pre ľudí s intoleranciou na tieto mliečne bielkoviny.

Zaujímavým je aj obsah mastných kyselín so stredným a krátkym reťazcom. Zatiaľ čo maslo ich obsahuje 12-15%, tak ghí ich obsahuje aj viac ako 25%. Ich obsah je dôležitý v súvislosti so srdcovo-cievnymi chorobami. Mastné kyseliny so stredným a krátkym reťazcom sú tou správnou voľbou.  Ghí má oproti maslu taktiež vyšší podiel vitamínov rozpustných v tukoch (vitamíny A, D, E a K).

A v neposlednom rade, obrovskou výhodou ghí oproti maslu je jeho teplotná stabilita, ktorá je 232°C verzus 177°C v prospech ghí.

Ghí a jeho využitie v kuchyni

Ghí je základom indického varenia, no vďaka svojmu vysokému bodu zápalnosti, vynikajúcej vôni a orechovej chuti stále viac preniká aj do našej kuchyne. Hodí sa k širokej škále bylín a je vynikajúcou mastnou zložkou na prípravu jedál s korením, pretože pomáha uvoľňovať všetky éterické oleje z nich.

Jeho využitie je široké a využiť sa môže všade tam, kde používame ostatné oleje a tuky - teda pri pečení, vyprážaní, dusení zeleniny, zjemňovaní pokrmov alebo pri rôznych sladkých múčnikoch. Sladkosti z ghí dlhšie vydržia, sú lepšie stráviteľné a obsahujú aspoň o niečo viac zdravšej, pre naše telo prijateľnejšej energie.

Dúfam, že tento článok prispeje svojou troškou k znovuobjaveniu a spopularizovaniu prepusteného masla ghí. Dôvodov k jeho konzumácií, je ako ste mali možnosť vidieť, dosť.

Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta! ;)

Zdroje:

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články