Baklažánový páj s pestom zo sušených paradajok a rukoly

Dnes si pre vás Gastro Chef Daniel pripravil ďalší recept plný zeleniny, zdravých tukov a korenín.

Na prípravu receptu pre 4 osoby budeme potrebovať:

  1. 60 g pesta zo sušených paradajok
  2. 300 g baklažánu
  3. 200 g čerstvej červenej papriky
  4. 200 g paradajok
  5. 20 g bazalky
  6. 200 g cukety (zelenej alebo žltej)
  7. 1 polievková lyžica soli (ideálne morskej alebo himalájskej soli)
  8. 1 čajová lyžica mletého čierneho korenia
  9. 100 g masla
  10. 30 g olivového oleja extra panenského
  11. 250 ml sójového mlieka
  12. 4 vajcia
  13. 120 g strúhaného parmezánu
  14. 1 strúčik cesnaku
  15. 200 ml paradajkového džúsu

Postup prípravy

  1. Zeleninku premyjeme, narežeme na tenké plátky ako carpaccio a naukladáme do maslom alebo olejom vymasteného pekáča.
  2. Následne postup opakujeme a zeleninu (baklažán, cuketu, paradajky a papriku) prekladáme 4-krát, pokým nám nevznikne vysoký páj.
  3. Páj zalejeme zálievkou spojenou vajíčkami, nasekanou bazalkou, sójovým mliekom, rozdrveným cesnakom, parmezánom, soľou a peprom.
  4. Pečieme pri teplote 200°C zhruba 45 minút.
  5. Pred koncom ešte posypeme parmezánom a dopečieme ďalších 10 minút.
  6. Necháme vychladnúť a servírujeme s pestom zo sušených paradajok a zálievkou z teplého paradajkového džúsu.
  7. Dobrú chuť! ;)

Zaujať by vás mohol aj ďalší Danielov článok: Pripravte si domáce pesto a nakopnite svoje zdravie!

Kto je Daniel Hamrák?

Daniel Hamrák pôsobil prevažne vo Veľkej Británii, kde sa vďaka talentu a tvrdej práci vypracoval až na šéfkuchára v Mitchells & Butlers. O Danielových kvalitách jasne vypovedá fakt, že hosťoval na Normanských ostrovoch, kde varil pre samotného princa Charlesa, ktorému uvaril typickú britskú pochúťku, zvanú sunday roast!

Na Cypre napríklad pracoval v typickej gréckej reštaurácii, kde nabral cenné skúsenosti v rámci práce s rybami a čerstvými bylinkami. Medzi hostí zariadenia patril okrem iných aj vtedajší cyperský premiér alebo spisovateľ Jeremy Clarkson.

Momentálne varí v Sliezskom dome, najvyššie položenom horskom hoteli na Slovensku a značnú časť svojho voľného času venuje študentom a učiteľom na hotelových školách ako lektor. Pre kulinárskych nadšencov navyše pripravuje úplne nový projekt školy varenia.

Majte sa krásne a nezabúdajte, že zdravie začína a končí vo vašej kuchyni.