Zakončite grilovaciu sezónu vo veľkom štýle.
A nechajte sa inšpirovať dnešným receptom Gastro Chefa Daniela, ktorý skombinoval kuracie stehná s bryndzou, cviklou a ovčím syrom v gastronomický zážitok, po konzumácií ktorého nebudete mať výčitky.
Nákupný zoznam
- 1800 g kuracich stehien
- 600 g pohánky
- 400 g šošovice
- 500 g paradajok
- 10 g čili
- 100 g bylinky koriander
- 25 g soli (ideálne morskej alebo himalájskej)
- 1 limetka
- 10 g čierneho korenia
- 120 ml olivového oleja extra panenského
- 400 g bryndze
- 800 g cvikly
- 450 g syru feta
Postup prípravy
1. Cviklu zabalíme do alobalu s korením a dáme piecť na 200°C na dobru zhruba 45 minút
2. Po vychladnutí očistíme, nakrájame na kocky, pokvapkáme limetkou a dochutíme korením.
3. Vykostené kuracie stehná naplníme bryndzou, koriandrom a soľou a jemne zrolujeme pomocou potravinárskej fólie a necháme povariť vo vriacej vode zhruba 15 minút.
4. Po vybratí z vody necháme stehná zhruba 20 minút vychladnúť, vyberieme z fólie a prípadne dosolíme. Nakoniec ich dogrilujeme pomaly z každej strany (zhruba 10 minút), pričom pomôcť si môžeme aj bylinkovým maslom.
5. Umytý baklažán jemne ponarezujeme a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200°C po dobu asi 35 minút, pokiaľ nebude pripečený. Následne baklažám necháme vychladnúť.
6. Na šalát si uvaríme v osolenej vode do mäkka pohánku a šošovicu, scedíme, vysušíme a zmiešame spolu s nasekaným čerstvým koriandrom, nasekanou čili, ovčím syrom (na kocky) a cviklou (na kocky). Nakoniec dochutíme limetkovou šťavou a korením.
7. Dobrú chuť! ;)
Kto je Daniel Hamrák?
Daniel Hamrák pôsobil prevažne vo Veľkej Británii, kde sa vďaka talentu a tvrdej práci vypracoval až na šéfkuchára v Mitchells & Butlers. O Danielových kvalitách jasne vypovedá fakt, že hosťoval na Normanských ostrovoch, kde varil pre samotného princa Charlesa, ktorému uvaril typickú britskú pochúťku, zvanú sunday roast!
Na Cypre napríklad pracoval v typickej gréckej reštaurácii, kde nabral cenné skúsenosti v rámci práce s rybami a čerstvými bylinkami. Medzi hostí zariadenia patril okrem iných aj vtedajší cyperský premiér alebo spisovateľ Jeremy Clarkson.
Momentálne varí v Sliezskom dome, najvyššie položenom horskom hoteli na Slovensku a značnú časť svojho voľného času venuje študentom a učiteľom na hotelových školách ako lektor. Pre kulinárskych nadšencov navyše pripravuje úplne nový projekt školy varenia.
Majte sa krásne a nezabúdajte, že zdravie začína a končí vo vašej kuchyni.