Určite už väčšina z nás počula o tom, že užívanie omega-3 nenasýtených mastných kyselín je prospešné pre naše zdravie.
Vieme, že dostatok omega-3 v strave prispieva k ochrane nášho srdca, ciev, mozgu a zraku.
Vieme taktiež, že omega-3 pomáhajú rozširovať naše cievy, zlepšovať ich prietok a chrániť tak pred vznikom aterosklerózy a žilovej trombózy.
Vieme aj to, že omega-3 zmierňujú alergie, ekzémy, podorujú imunitu a pomáhajú znižovať krvný tlak.
A vieme už dokonca aj to, že redukujú zápal, ktorý sa podieľa na chronických ochoreniach ako reumatoidná artritída, Crohnova choroba, cukrovka, depresie, ale tiež ochorenia srdca a cievnej mozgovej príhode. (Scientific American, 2009).
Čím logicky nielen predĺžujú život, ale najmä zvyšujú jeho kvalitu. A to o koľko a za akých predpokladov si povieme práve teraz.
Omega-3 a dlhovekosť
Podľa štúdie uverejnenej v časopise American Journal of Clinical Nutrition by omega-3 mastné kyseliny mohli človeku pridať roky navyše. Inými slovami, podporiť dlhovekosť.
Vedci z dvoch inštitútov Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM) v Barcelone v Španielsku a Výskumný ústav mastných kyselín (FARI) v Sioux Falls, SD zisťovali, akú úlohu zohrávajú omega-3 v dĺžke života.
Počas 11 rokov sledovali odborníci 2 240 účastníkov s cieľom analyzovania hladiny omega-3 v ich krvi.
Účastníkov štúdie rozdelili do štyroch skupín na:
- Ľudí s vysokou úrovňou omega-3, ktorí nefajčili.
- Ľudí s vysokou úrovňou omega-3, ktorí holdovali cigaretám.
- Ľudí s nízkou úrovňou omega-3, ktorí nefajčili.
- Ľudí s nízkou úrovňou omega-3, ktorí fajčili.
Závery štúdie
Výsledky štúdie, asi nikoho z vás neprekvapia. Čo však možno prekvapí sú konkrétne čísla.
Vyššia hladina omega-3 v krvi v dôsledku pravidelného zaraďovania mastných rýb a/alebo omega-3 dopnkov výživy do jedálnička zvyšuje priemernú dĺžku života až o takmer 5 rokov.
TIP: Vyskúšajte napríklad tento recept na domáce poké s lososom a zaraďte omega-3 aj do vášho jedálnička.
Naopak pravidelné fajčenie ukrojí priemerne 4,7 roka dĺžky života.
Spoluautor štúdie Dr. William S. Harris, prezident a zakladateľ FARI, vysvetlil, že lekári by mali svojich pacientov povzbudzovať k zvyšovaniu hladín omega-3 popri riešení ďalších dôležitých rizikových faktorov, ako je hladina cholesterolu a krvný tlak.
Slovo na záver
Len veľmi málo z nás zomrie na starobu. Drvivá väčšina ľudí ochorie a zomrie predčasne, z tzv. "prirodzených príčin", oveľa skôr, než je ich biologická dĺžka života.
Príčin je samozrejme viac, no určite by sme k nim mali zaradiť aj dostatočný prísun omega-3 nenasýtených mastných kyselín (a to hlavne vo forme EPA a DHA).
Majte sa krásne a zdravo a ak sa Vám článok páčil, tak nás potešte jeho zdieľaním.
Zdroje:
- Dr. Paul Clayton: Nech je vaše jedlo vaším liekom
- https://academic.oup.com/ajcn/article/114/4/1447/6301120?login=false
- https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/2156949/Tato-RYBA-vam-predlzi-ZIVOT-az-o-5-rokov--Velky-POTENCIAL-vdaka-latkam--ktore-su-dolezite-pre-telo-?fbclid=IwAR3hJ-_Zi7zbrZ1CzkPEiBGC93unepdICaA8dFkDSUaPpyBHI0axZiMT-ps