Čo môže byť zdravšie ako poriadna dávka čerstvých byliniek s kvalitným olivovým olejom a napr. cesnakom?
Mnoho toho vám rozhodne nenapadne.
A práve to je hlavným dôvodom vzniku tohto článku, v ktorom Vám Daniel Hamrák prezradí niečo viac o peste, predstaví vám zopár receptov a dá vám tipy a triky na jeho prípravu.
Cieľom tohto článku nie je, aby ste po jeho prečítaní nutne kopírovali jednotlivé recepty. Našim cieľom je inšpirovať vás k experimentovaniu a k premene vašej kuchyne na ordináciu, v ktorej sa namiesto syntetických liečiv budú "predpisovať" zdravé bylinky, oleje, koreniny a cesnak.
Čo je pesto?
Podľa wikipédie je pesto zelená omáčka, ktorého hlavnou zložkou je bazalka. Tradičná príprava klasického pesta spočíva v rozdrvení a trení bazalkových listov v mramorovom mažiari drevenou paličkou.
Do nej sa ďalej pridáva soľ, cesnak, parmezán alebo iný na drobno strúhaný ovčí syr a piniové oriešky a nakoniec sa hojne pridáva olivový olej. Pesto sa najčastejšie podáva s cestovinami, prípadne s rybou alebo pečivom.
Dnes si však pre vás Daniel pripravil ďašie 3 super zdravé a rýchle variácie pesta.
1. Pesto zo sušených paradajok, rukoly a cesnaku
- sušené paradajky
- rukola
- cesnak
- limetka
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej extra panenský (hojné množstvo, nešetriť!)
2. Pesto z baby špenátu, mandlí a parmezánu
- baby špenát
- parmezán
- mandle
- biely sézam
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej extra panenský
3. Neutrálne bylinkové pesto
- petržlenová vnať hladká
- koriandrová vňať
- šalvia
- kôpor
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej extra panenský
Ako ste si istotne všimli, pri receptoch chýba dávkovanie. Chýba zámerne. Dochucovanie a pomer jednotlivých surovín je totiž v prípade pesta individuálnou záležitosťou. Čo sa týka spôsobu prípravy, tak rozumnou voľbou je ponorný mixér. Odporúčame taktiež nešetriť olivovým olejom. Ten dodáva pestu správnu konzistenciu a okrem toho je ešte aj veľmi zdravý.
Ďalšie tipy a triky na chutné pesto od Daniela
1. Spojte petržlenovú a koriandrovu vňať v hmoždiari s olivovým olejom a citrónovou šťavou a vychutnajte si super zdravý a chutný dressing na šalát alebo pečenú rybku.
2. V sezóne medvedieho cesnaku si môžete pripraviť pesto z medvedieho cesnaku spojením s vlašskými orechmi a parmezánom a kľudne si ho môžete následne rozdeliť na menšie porcie, zamraziť a opätovne použiť (s pridaním banánu) napríklad aj do zeleného smoothie.
3. No a také pesto zo sušených paradajok a rukoly sa hodí zase výborne k akýmkoľvek cestovinám alebo šalátom.
Nezabudnite na kvalitu surovín. Iný ako extra panenský olivový olej vám rozhodne neodporúčame. Znakom kvality je aj jasný pôvod olivového oleja.
Kto je Daniel Hamrák?
Daniel Hamrák pôsobil prevažne vo Veľkej Británii, kde sa vďaka talentu a tvrdej práci vypracoval až na šéfkuchára v Mitchells & Butlers. O Danielových kvalitách jasne vypovedá fakt, že hosťoval na Normanských ostrovoch, kde varil pre samotného princa Charlesa, ktorému uvaril typickú britskú pochúťku, zvanú sunday roast!
Na Cypre napríklad pracoval v typickej gréckej reštaurácii, kde nabral cenné skúsenosti v rámci práce s rybami a čerstvými bylinkami. Medzi hostí zariadenia patril okrem iných aj vtedajší cyperský premiér alebo spisovateľ Jeremy Clarkson.
Momentálne varí v Sliezskom dome, najvyššie položenom horskom hoteli na Slovensku a značnú časť svojho voľného času venuje študentom a učiteľom na hotelových školách ako lektor. Pre kulinárskych nadšencov navyše pripravuje úplne nový projekt školy varenia.
Majte sa krásne, varte zdravo a nezabúdajte, že najväčšou odmenou pre nás, je vaše zdieľanie. ;)