V košíku nie sú žiadne položky.
Alfalfa alebo taktiež u nás známa ako Lucerna, patrí medzi veľmi staré plodiny pestované ako v Európe, tak aj v iných častiach sveta. O tom, že už pred stáročiami bola považovaná za mimoriadnu plodinu svedčí aj jej pomenovanie - ˮalfalfaˮ, čo v preklade do arabštiny znamená ˮotec všetkých potravín.ˮ
Využívaná avšak bola aj v prírodnom liečiteľstve a to ako v Európe, tak aj v Ázií. Ajurvéda oceňuje predovšetkým schopnosť lucerny čistiť krv, rovnako ako jej močopudné, hemostatické a antipyretické účinky.
Tradičná čínska medicína zase využíva predovšetkým močopudné účinky alfalfy a doporučuje ju pri chorobách ľadvín. Na istú dobu sa na alfalfu, resp. lucernu zabudlo, no dnes si nachádza stále väčšiu obľubu vo forme výživových doplnkov. Vyrábané sú z mladých výhonkov lucerny, ktoré sa sušia a následne melú na prášok.
Lucerna patrí medzi rastliny, ktoré veľmi úspešne podporujú vylučovanie škodlivín z organizmu. Zásluhu na tom má nielen chlorofyl, ale aj vysoký obsah vitamínu K, ktorý podporuje čistenie krvi a čriev.
Alfalfa obsahuje približne 1-2% alkalických substancií. Pôsobí teda zásadotvorne a pomáha znižovať škodlivé metabolické prekyslenie, ktoré sa môže podieľať na vzniku celej rady problémov - od zubného kazu, cez artrózu a artritídu, až po nádorové ochorenia a mnohé ďalšie choroby spôsobené prekyslením organizmu.
Lucerna sa úspešne používa taktiež v prevencii a liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredov. Je totiž mimoriadne bohatá na vitamín U, ktorý pomáha potlačiť pôvodcu choroby, vírus Helicobacter pylori. Podľa výskumu dr. Garnetta Chaneyho zo Stanfordskej univerzity v Kalifornii viedlo užívanie Alfalfa k zlepšeniu stavu až u 80% pacientov s vredovou chorobou.
No lucerna pôsobí priaznivo samozrejme aj na ďalšie aspekty trávenia. Obsahuje totiž celú radu tráviacich enzýmov, ktoré napomáhajú rozkladu a vstrebávaniu živín, je bohatá na beta karotén, ktorý prispieva k regenerácií žalúdočnej sliznice a vysoký obsah saponínov podporuje rast prospešnej črevnej mikroflóry.
Okrem toho pomáha regulovať vylučovanie kyseliny chlorovodíkovej a tráviaceho enzýmu pepsinu a priaznivo pôsobí pri nechutenstve, pálení záhy, podráždení žalúdka, zápche a rade ďalších tráviacich problémov.
Veľkou prednosťou lucerny je priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi a teda i na zdravie srdca a ciev. Výskumy ešte zo 70. a 80. rokov a rovnako tak štúdia z roku 2001 preukázali, že alfalfa znižuje vstrebávanie cholesterolu v tenkom čreve, spomaľuje nárast hladiny cholesterolu v krvi (a to až na 25%), zlepšuje pomer HDL a LDL cholesterolu a dokonca pomáha redukovať tvorbu aterosklerotických plátov v cievach.
Príčinou je pravdepodobne nielen vysoký podiel vlákniny, ktorá na seba cholesterol viaže, ale tiež mimoriadne veľký obsah saponinov.
Lucerna patrí medzi tie rastliny, ktoré významným spôsobom podporujú prevenciu nádorových ochorení. Dôležitý je pri tom najmä vysoký obsah saponínov, ktoré pôsobia v tomto smere hneď troma spôsobmi:
Alfalfa obsahuje taktiež slušné množstvo vlákniny, ktorá je schopná neutralizovať niektoré karcinogénne látky a aminokyseliny, ktoré taktiež vykazujú protinádorové pôsobenie (jedná sa najmä o aminokyseliny lyzín a kyselinu aspartamovú a glutamovú).
Lucerna patrí medzi prírodné prostriedky s mimoriadne vysokou účinnosťou proti artritíde a ďalším reumatickým ochoreniam. Dôvodom je pravdepodobne výrazné zásadotvorné pôsobenie a odstránenie jednej z najhlavnejších príčin obrovského množstva ochorení - prekyslenia organizmu. Vďaka zásadotvornému pôsobeniu a jej pozitívnemu vplyvu na spojivové tkanivá sa lucerna taktiež doporučuje pri degeneratívnych kĺbových ochoreniach, akým je artróza.
Keďže je lucerna bohatá na vápnik, fosfor a aj na vitamín D, tak jej užívanie priaznivo ovplyvňuje aj zdravie kosti a zubov. Preto sa špeciálne odporúča ženám v menopauze a deťom v období rýchleho rastu. Výskumy vykonané na školách v Los Angeles dokonca ukázali, že deti užívajúce alfalfu rástli v sledovanom období rýchlejšie než ich rovesníci.
Séria laboratorných výskumov z rokov 1990 a 1997 preukázala, že užívanie alfalfy môže viesť k zlepšeniu celej rady symptómov u diabetikov 2. typu, vrátane poklesu hladiny krvného cukru.
Alfalfa má výrazný diuretický efekt (efekt zvýšeného vylučovania tekutín ľadvinami), no pritom je šetrná k ľadvinám. Pomáha taktiež liečiť zápaly močového mechúra a opuchy, ktoré sú sprievodným javom nahromadenia tekutín v tele.
Lucerna sa vyznačuje taktiež svojou schopnosťou ničiť choroboplodné baktérie. Výskum z roku 1994 preukázal napr. jej účinnosť voči pôvodcom salmonelózy a okrem toho pomáha likvidovať baktérie tuberkulózy a tzv. gramnegatívne baktérie.
Podľa štúdií z rokov 1984 a 1991 napomáha alfalfa potláčať plesňové ochorenia. Príčinou je pravdepodobne vysoký obsah saponínov, chlorofylu a jej zásadotvorné pôsobenie.
Lucerna je pomerne bohatá na fytoestrogény, teda na rastlinné látky podobné pohlavnému hormónu estrogénu. Vďaka tomu dokáže potlačiť väčšinu nepriaznivých prejavov menopauzy, akými sú návaly, psychické a sexuálne problémy, či zvýšené riziko osteoporózy a to bez nepriaznivých vedľajších účinkov, ktoré môžu mať syntetické hormonálne prípravky.
Veľkou prednosťou lucerny je dĺžka jej koreňov, ktoré zasahujú mimoriadne hlboko do zeme. Obvykle to býva 10 až 12 metrov, no jej korene nezriedka dosahujú až do hĺbky 20 metrov pod povrch zeme, vďaka čomu sú schopné ˮvytiahnuťˮ veľké množstvo živín aj zo zdanlivo chudobnej pôdy.
Jedna čajová lyžička, teda asi 3,5g sušeného prášku z lucerny (alfalfy) obsahuje približne nasledujúce množstvo živín:
A) VITAMÍNY A ŽIVINY
B) MINERÁLY A STOPOVÉ PRVKY
C) AMINOKYSELINY
1. Esenciálne (nevyhnutné, základné)
2. Neesenciálne
ĎALŠIE ŽIVINY:
Obsah živín v zelených nápojoch a teda i miera ich účinkov sú závislé na spôsobe a mieste pestovania. Prípravok Alfalfa od Nástroje Zdravia sa vyrába z mladých výhonkov, ktoré sa pestujú ekologickým spôsobom v bohatých sopečných pôdach Austrálie, v oblastiach s vysokou intenzitou slnečného svitu.
Vďaka tomu majú maximálny obsah účinných látok. Jedná sa o produkt ekologického poľnohospodárstva v BIO kvalite.
1-2 čajové lyžičky zamiešajte s ovocným džúsom alebo iným obľúbeným nápojom. Nepoužívajte s horúcimi nápojmi, pretože teplo neutralizuje aktívne enzýmy. Ďalšia možnosť použitia je pridanie alfalfy do cereálií, šalátu alebo iného studeného jedla.
Účinky mladých výhonkov lucerny sú pomerne výrazné a nastupujú veľmi rýchle, no narozdiel od Mladého jačmeňa nie sú vhodné k dlhodobému užívaniu. Ideálne je po 3-mesačnej kúre vykonať minimálne rovnako dlhú prestávku. Nedoporučuje sa ani prekračovanie doporučenej dávky, ktorá predstavuje 1 až 2 lyžičky sušeného prášku.
Ustanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie presiahnuť. Nesmie sa používať ako náhrada rozmanitej stravy. Ukladať mimo dosahu detí! Nie je určené deťom do 3 rokov. Skladujte v suchu a chlade.
Zdravotné problémy | Tráviace problémy, Hrubé črevo |
---|
1. Slovenská pošta - BALÍK NA POŠTU (Vyzdvihnutie zásielky priamo na vašej najbližšej pošte) Cena: 2,90 € Tovar bude na pošte nasledujúci deň od odoslania.
2. GLS - EXPRES KURIER (Doručenie na adresu) Cena: 2,90 € Tovar bude u vás nasledujúci deň od odoslania.
1. DOBIERKA (platba pri prevzatí zasielky) Pri platba na dobierku je účtovaný extra poplatok: 1€
2. PLATBA NA ÚČET (Klasický bankový prevod do 3 pracovné dni) Po dokončení objednávky Vám príde automatický e-mail s informáciami potrebnými na zadanie bankového prevodu.Tovar bude vyskladnený až po pripísaní platby na náš účet.
Mirka |
| príroda nesklamala Alfalfa som začala užívať po tejto zime, pretože som potrebovala detoxikovať telo a bola som s ňou veľmi veľmi spokojná. Na prírodu ja a aj môj manžel nedáme dopustiť a v tomto duchu vychovávame aj naše malé deti. | ||||
Rado |
| spokojnosť super na očistu, pomohol mi aj s pálením záhy |
Určite už väčšina z nás počula o tom, že užívanie omega-3 nenasýtených mastných kyselín je prospešné pre naše zdravie.
Čítať ďalejVšetci vieme, že spánok je nevyhnutný pre naše zdravie a kvalitu života. No napriek tomu sa znepokojujúce percento ľudí pravidelne ocitá bez kvalitného spánku.
Čítať ďalejKaždý z nás má príležitostné tráviace problémy, akými sú žalúdočné ťažkosti, plynatosť, pálenie záhy, nevoľnosť, zápcha alebo hnačka.
(2 Komentárov)Srdcovo-cievne ochorenia sú na Slovensku hlavnou príčinou úmrtí (až 35%) a dokonca 9 z 10 Slovákov má minimálne 1 rizikový faktor pre vznik srdcovo-cievneho ochorenia.
Čítať ďalej