10 dôvodov zdravšieho života našich starých mám

Nemám rád, ak niekto používa tvrdenie: ˮMoja babka tiež jedla toto a tamto a dožila sa 80-90 rokov. Takže, ako to môže škodiť mne?ˮ

AKO? Jednoducho a logicky!

10 rozdielov v stravovaní a v živote predtým a teraz

1. Tá babka totiž žila najčastejšie na dedine, kde pila kvalitnú vodu, dýchala čerstvý vzduch, jedla sezónne, lokálne a doma vyprodukované potraviny. Nepoznala kurčatá nadopované antibiotikami a o pesticídoch nebolo ani chýru, ani slychu.

2. Od rána do večera sa aktívne hýbala, chodila do práce, starala sa o deti, o záhradku, pripravovala drevo na zimu ... . Nesedela celé dni pred telkou ako troska bez života a namiesto toho sa v tom krátkom voľnom čase venovala rodine, tancu a spevu.

3. Neprejedala sa xyz-krát denne varenými a umelo spracovanými potravinami z továrne, ktoré by jej znižovali hladiny metabolických enzýmov (jeden z dôvodov dnešnej epidémie rakoviny, cukrovky a infarktov).

ˮBoh nám dáva potravu, ale človek ničí jej výživnú hodnotu rafináciou a spracovaním. Jedzte len Bohom danú prírodnú stravu!ˮ

(Patricia Braggová)

4. Nepoznala ˮzdravé a chutnéˮ cereálie, margaríny a podobné umelé sračky (pardón za výraz), a tým pádom nemala tak narušený pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín a hladinu cukru rozhádzanú ako na hojdačke. Veď len skúste ponúknuť ten v reklame do nebies vychvaľovaný a pre naše srdiečka tak prospešný a zdravý margarín mravcom. Ani si naň nesadnú. A pravý opak je pravdou, ten margarín je v skutočnosti jeden z hlavných dôvodov srdcovo-cievnych ochorení. A keby len tých.

5. Neprejedala sa a naopak, dosť často bola vystavovaná nedostatku a pôstu.

6. Nepila 3 kávy denne a nevyfajčila znudene 10 cigariet denno-denne pri ˮduchaplnýchˮ rečiach v kaviarni.

7. Nepoznala mikrovlnné rúry - veď ako sa môže prirodzene zmeniť teplota jedla, ak v mikrovlnke nie je teplo? Má to nejakú logiku? Je to v súlade s prírodou? Nemení sa pri tom bunečná štruktúra pokrmu a zohrievanej tekutiny?

Teta môjho kamaráta uskutočnila pokus. Jednu rastlinu polievala bežnou vodou a druhú prevarenou vodou z mikrovlnky. Áno, tipujete správne. Tá rastlina, ktorá bola polievaná vodou z mikrovlnky sa vysušila a uhynula. Už viac nie je súčasťou rastlinnej fauny.

A podobné testy boli vykonávané aj na mačkách, ktoré boli krmené len stravou a vodou zohrievanou v mikrovlnnej rúre. To, ako dopadli už určite dobre tušíte. Skôr, či neskôr chúďatka podochli.

8. Neničila si mozog telefonovaním.

9. V noci nebol jej spánok rušený umelým osvetlením a WiFi žiarením, ktoré spôsobuje pokles melatonínu vyprodukovaného počas kvalitného spánku, ktorý nás chráni ako silný antioxidant a pomáha telu regenerovať.

10. Nežila v tak obrovskom strese a disharmónii ako je tomu dnes. Stačí sa len poobzerať po ulici, úradoch, či nákupných centrách na tie prázdne a nešťastné tváre, na ten smutný obraz dnešnej doby.

A tak ďalej a tak podobne.

A ako to vyzerá s dnešnými mladými ľuďmi? V celej histórií tzv. civilizovaných krajín nikdy neužívali ľudia mladší ako 30 rokov toľko liekov ako dnes. Prečo potrebujú mladí ľudia lieky a stimulanty na to, aby mohli zostať fit?

Nie je to len tým, že im ich denná strava neposkytuje potrebné výživné látky a vo svojej nevedomosti sa snažia získať chýbajúcu energiu pomocou stimulantov, kávy a najrôznejších druhov farmaceutik a liekov?

A títo ˮdrogovo závislí ľudiaˮ budú rodičmi budúceho ľudstva! Môžem len rozhorčene povedať: ˮŽijeme v chorom svete, ktorý je každým dňom nemocnejší!ˮ

A preto ten najtrápnejši argument na svete teda znie: ˮVeď takto žili ľudia od nepamäti a nič im nebolo.ˮ

Majte sa krásne a šírte posolstvo do sveta! :)

6 komenty k “10 dôvodov zdravšieho života našich starých mám”

  • Olga

    Děkuji, za skvělý obsah textu.
    Naprosto souhlasím!

  • Anna Vnuková
    Anna Vnuková 21/02/2015 at 17:07

    svätá pravda, ale kto za to všetko môže? Myslím, že v prvom rade tí, ktorí riadia svet, tí na rôznych postoch, ktorí prijímajú rôzne zákony, ktoré nepomáhajú obyčajnému človeku, ale nahrávajú do "karát" tým nenažrancom, ktorí by pre 1 euro zotročili človeka, ktorí už ani nevedia, čo je ľudské zaobchádzanie a ešte stále platí, že kto má veľa, stále chce ešte viacej. Nikto sa nepozerá na to, kam spejeme - náš život, príroda, ľudské vzťahy a pod. Všetci sú múdri a len preto , aby si naplnili kapsy, nepozerajú sa na zdravie a život človeka a všetkého okolo neho. A preto je všetko také rozdielné oproti minulosti.

    • Ing. Lukáš Juriček

      Čiastočne s Vami súhlasím pani Anna, no nie je všetko len čierne, podľa mňa sú aj mnohé veci lepšie oproti minulosti a zároveň tu je aj nezanedbateľná rola jednotlivca, ktorý má možnosť ovplyvniť do značenej miery svoj život a podmienky v ktorých žije. :) Ale inak s Vami (devastácia prírody, hodnotový úpadok, chamtivosť...), bohužiaľ, súhlasím... . :-(

  • anna

    Ano je to pravda ze kedysi zili ludia zdravsie jedli nase potraviny zo slovenska a nie tie zo zahranicia plne pesticidov jogurgy ktore vydrzia 3 tyzdne a to trvanlive mlieko to je hruza lenze kazdy len pise o potravinach ktore su nie zdraviu prospesne a preco niekto nenapise ako sa mame teda stravovat ktore potraviny su pre nas organizmus zdrave.

    • Ing. Lukáš Juriček

      Zdravím pani Anna, nedá sa s Vami nesúhlasiť a článkov o tom, ako sa stravovať je viac než dosť, už len sa podľa nich riadiť. Tak napr. aj ja som zverejnil jeden článok o princípoch stravovania, v podstate ako odpoveď na tento článok:
      http://www.zdravimkuspechu.sk/clanky/principy-stravovania/

      No viac odbornejšie a detailnejšie sa venuje strave v tejto kategórií:
      http://www.zdravimkuspechu.sk/clanky/category/pohyb-a-strava/

      Ale aj v iných článkoch na tomto blogu a články budú postupne len a len pribúdať, stačí pozorne sledovať. :) A cieľom tohto článku nebolo dávať odporúčania, ale poukázať nato, čo bolo v minulosti lepšie, no taktiež som tým článkom nechcel povedať, že v súčasnosti je všetko horšie, lebo nie je. Nerád by som minulosť celkom zidealizoval, pretože mnohé veci v minulosti boli určite horšie a život ťažší. No z chýb sa treba poučiť a z dobrých vecí vziať príklad, veď to je v podstate aj zmyslom študovania dejín. ;-)

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Čo nám najviac škodí?

Posledné Články