3 dôvody, prečo nepodceniť vitamín K

Vitamín K je často podceňovaním a prehliadaným vitamínom. No vedzte, že neoprávnene. Je totiž nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi, správnu mineralizáciu kosti a bunečný rast.

Dánski vedci v roku 1930 zistili, že na malých kurčatách kŕmených potravou bez tuku sa prejavili krvácavé stavy. Tento problém riešili použitím látky nachádzajúcej sa v lucerne, ktorú nazvali vitamín K podľa nemeckého slova ˮKoagulationˮ - zrážavosť.

3 dôvody pre dostatočný prísun vitamínu K

Sú nimi zrážanlivosť krvi, zdravé kosti a správny vývoj buniek. No poďme pekne poporiadku.

1. Vitamín K a zrážanlivosť krvi

Vitamín K zabraňuje vykrvácaniu tým, že uvádza do pohybu zložitý proces zrážania krvi. Vitamín K je totiž zlúčeninou, ktorá napomáha prinajmenšom 12 proteínom v našej krvi zraziť sa, naviazaním sa na ióny vápnika.

Tento proces je extrémne zložitý a pochopiť ho nie je potrebné. Veď načo aj?

Potrebné si je len uvedomiť, že vitamín K nás ochraňuje pred ťažkosťami spojenými so slabým krvácaním, akými sú napr. krvácanie z nosa, silné menštruačné krvácanie, krv v stolici alebo v moči, či krvácanie z ďasien, ktoré sú zároveň aj možnými príznakmi jeho nedostatku.

A preto sa ani niet čomu čudovať, že ho lekári predpisujú pred väčšími operáciami.

A navyše, vitamín K taktiež zohráva dôležitú rolu v prevencii nebezpečných krvných zrazenín, ako je tomu v prípade krvných zrazenín v tepnách (artériach), ktorých tvorba môže viesť až k infarktu myokardu.

2. Vitamín K a zdravé kosti

Je to síce pomerne málo známe, no vitamín K sa stará o udržanie zdravých kosti a to tým, že pomáha aktivovať osteokalcin, teda protein, ktorý je nevyhnutný pre správnu mineralizáciu kostí (proces pomocou ktorého sú vápnik a iné minerály ˮvkladanéˮ do kosti).

Inými slovami vitamín K zohráva priamu úlohu v zaistení toho, aby naše kosti zostali silné a tvrdé. Bez adekvátneho doplnenia tohto vitamínu je teda náš osteokalcin neschopný naviazať sa na vápnik, v dôsledku čoho sa môžu začať prejavovať nepríjemnosti, akými sú napr. osteoporóza, či zvýšené riziko zlomenín.

3. Vitamín K a rast a vývoj buniek

Treba si uvedomiť, že všetky vitamíny zohrávajú dôležitú rolu v raste a vývoji buniek a vitamín K nie je samozrejme žiadnou výnimkou. Potrebujeme ho napr. na podporu funkcie proteínu Gas6 (patrí do rodiny plazma proteínov závislých na vitamíne K), ktorý reguluje rast a rozmnožovanie buniek a zároveň zabraňuje ich odumieraniu.

Vitamín K teda pomáha našim bunkám navzájom komunikovať a zaisťuje, aby naše telá bez problémov vykonávali nespočetné množstvo každodenných úloh.

Prekvapujúca spojitosť medzi vitamínom K a kardiovaskulárnymi ochoreniami

Podľa Leona Schurgersa z Maastrichtskej univerzity vedie vápenatenie tepien ku kardiovaskulárnym ochoreniam a zároveň obmedzenie tohto problému môže znížiť riziko úmrtia u ľudí s chronickým ochorením ľadvín a koronárnych tepien.

A zároveň bolo na rovnakej univerzite preukázaná schopnosť vitamínu K blokovať hromadenie a aj znižovať už existujúce usadeniny vápnika a to až o 37%. Výsledky boli následne publikované v magazíne Blood, ktorý je vydávaný americkým združením hematológov.

Niečo podstatné z biochémie

Vitamín K sa rovnako ako vitamíny A, D, a E sa rozpúšťa v tukoch. Vyskytuje sa v troch formách:

  1. K1(fylochinón) - zohráva kľúčovú rolu pri zrážaní krvi a je syntetizovaný rastlinami. Táto forma vitamínu K sa nehromadí vo väčšom množstve v žiadnom orgáne, preto je nevyhnutné jeho každodenné dopĺňanie.
  2. K2 (menachinón) - zohráva pre zmenu významnú rolu pri mineralizácií kostí, bunkovom raste a metabolizme bunkovej cievnej steny. Je produkovaný baktériami nachádzajúcimi sa v črevách. Väčšinu potrebného vitamínu K získava telo aktivitou črevných baktérií, ktoré produkujú tento vitamín vo forme K2 a ktorého zastúpenie v tele je výrazne vyššie.
  3. K3 (menadión) - je vhodný len pre zvieratá a pridáva sa do zvieracích krmív.

Zdroje vitamínu K:

  • kapusta (aj kyslá), brokolica, rajčiaky
  • špenát (nie však mrazený), hlávkový a ružičkový šalát a ružičkový kel
  • zelené bylinky - petržlenová vňať, žerucha a pŕhľava
  • lucerna (alfalfa) a pšeničné klíčky
  • melasa a morské riasy
  • rastlinné oleje - najmä sójový a olivový
  • rybí tuk, mäso a vnútornosti
  • mlieko a mliečne výrobky (acidofilné mlieko, cmar, syry a jogurt bez konzervačných prísad)
  • vaječný žĺtok

Odporúčaná denná dávka vitamínu K je pre dospelého muža 120 mikrogramov a pre dospelú ženu 90 mikrogramov denne. No niektoré zdroje uvádzajú aj 1 mikrogram na 1 kg hmotnosti nezávislé na veku a pohlaví.

Vedeli ste, že:

  • Vstrebávanie vitamínu K (presnejšie K2) podporujú probiotické baktérie?
  • Vitamín K má najväčšie zastúpenie práve vo forme vitamínu K2, ktorý si telo tvorí v črevách pomocou črevných baktérií a ktorého hlavným a úhlavným nepriateľom sú antibiotiká, ktoré vysoko efektívne ničia zdraviu prospešnú črevnú mirkoflóru? No nielen tie, na vitamín K totiž negatívne pôsobia aj lieky proti bolesti, lieky na riedenie krvi, acylpyrín, či konzervačné látky v potravinách.
  • Vitamín E zvyšuje využiteľnosť vitamínu K?
  • Na vitamín K negatívne vplýva zmrazovanie potravín?

Dôležité! Varovné signály nedostatku vitamínu K

Nedostatok vitamínu K je síce ojedinelý jav, no v prípade, ak často užívate antibiotiká (a ničíte si tým črevnú mikroflóru) a rôzne iné lieky (najmä lieky na riedenie krvi), či trpíte chorobami pečene, črevnými ťažkosťami a ďalšími chorobami, pri ktorých je narušené vstrebávanie živín (vredová kolitída, celiakia, či zápaly tenkého čreva), tak zbystrite pozornosť a zamyslite sa, či náhodou netrpíte týmito príznakmi nedostatku vitamínu K:

  • spomalená zrážavosť krvi a krvácanie z nosa
  • krvácavé a zle sa hojace rany
  • sklony k tvorbe modrín
  • krvácanie do tkanív a telesných dutín (veľmi nebezpečné je krvácanie do mozgu)
  • bolesti a silné krvácanie pri menštruácii a
  • črevné ťažkosti a únava

Zopár jednoduchých sedliackych rád na záver:

  1. Jedzte viac zeleniny.
  2. Obmedzte užívanie antibiotík a prestaňte si už konečne ničiť svoju črevnú mikroflóru a zdravie.
  3. Zaraďte do svojho jedálnička jedlá bohaté na probiotickú kultúru (kefír, acidofilné mlieko, biely jogurt, bryndza alebo žinčica) alebo začnite užívať kvalitné probiotika.

Ako vidíte, nie je to nič komplikované.

Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta! ;-)

Zdroje:

  • kniha: Jarmila Mandžuková - Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok
Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články