3 menej známe, vedecky doložené zásadné vplyvy Omega-3 na vaše zdravie!

Existuje mnoho výskumov o vplyve omega-3 na srdcovo-cievny systém, no veda zdokladovala aj ďalšie významné účinky omega-3, ktoré si stručne a jednoducho rozoberieme v dnešnom článku.

1. Zásadný vplyv Omega-3 na migrény

Nedávna metaanalýza 40 randomizovaných kontrolovaných štúdií zistila, že vysoké dávky EPA a DHA omega-3 mastných kyselín predčili existujúce farmakologické zásahy pri profylaktickej liečbe migrén, pričom došlo k najväčšiemu zníženiu frekvencie a závažnosti migrén. (1)

Zjednodušene povedané: vysoké dávky EPA a DHA omega-3 mastných kyselín majú väčší efekt na zníženie frekvencie a závažnosti migrén ako profylaktická liečba migrén (profylaktická = preventívna stratégia, ktorej cieľom je znižovať frekvenciu, intenzitu a trvanie migrénových záchvatov).

2. Nárast hladiny sérového mozgového neurotrofického faktora

Ďalšia štúdia zistila, že užívanie omega-3 mastných kyselín súviselo so signifikantným nárastom hladiny sérového mozgového neurotrofického faktora (BDNF) v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo. (2)

BDNF je proteín v mozgu a nervoch, ktorý zachováva nervové bunky a podporuje rast nových. Zohráva dôležitú úlohu v učení, pamäti a správaní.

3. Zníženie rizika autoimunitných ochorení

Ďalší výskum zistil, že suplementácia omega-3 mastných kyselín (ako aj samostatná suplementácia vitamínu D) znížila riziko autoimunitných ochorení.

V tejto štúdii účastníci užívali omega-3 mastné kyseliny po dobu 5 rokov, no zníženie rizika pretrvávalo aj 2 roky po ukončení suplementácie. (3)

Do pozornosti vám dávame aj článok o vplyve Omega-3 na dlhovekosť - Predĺžte si život vďaka Omega-3 až o 5 rokov!

Opakovanie - matka múdrosti

A keďže opakovanie je matkou múdrosti, tak si zhrňme pre vás už pravdepodobne dobre známe účinky omega-3:

  • Podpora srdcovo-cievneho zdravia: Omega-3 pomáhajú znižovať riziko srdcových chorôb tým, že znižujú hladinu triglyceridov v krvi, zlepšujú zdravie ciev a môžu mierne znižovať krvný tlak. Tiež môžu znižovať pravdepodobnosť tvorby krvných zrazenín.
  • Protizápalové účinky: Omega-3 mastné kyseliny majú silné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomáhať pri liečbe a zmiernení stavov spojených so zápalom, ako sú napr. artritída a astma.
  • Podpora mozgovej funkcie a mentálneho zdravia: Omega-3, predovšetkým zložka DHA, sú dôležité pre udržanie zdravia mozgu. Boli spojené s nižším rizikom depresií, zlepšením pozornosti a možným znížením rizika neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.
  • Zlepšenie zraku: DHA je hlavnou zložkou sietnice oka a je dôležitá pre dobré zrakové zdravie. Nedostatok DHA môže viesť k problémom so zrakom.
  • Podpora vývoja plodu počas tehotenstva: Omega-3 mastné kyseliny sú kritické pre vývoj mozgu a očí u plodu. Ich príjem počas tehotenstva je spájaný s mnohými prínosmi pre dieťa, vrátane vyššieho IQ, lepších sociálnych a komunikačných zručností a nižšieho rizika vývojových porúch.
  • Zmiernenie symptómov autoimunitných ochorení: V niektorých prípadoch môže pravidelný príjem omega-3 zmierniť symptómy autoimunitných ochorení, ako je reumatoidná artritída, kde môže pomôcť zmierniť bolesť kĺbov a ich tuhosť.
  • Podpora zdravej pleti: Omega-3 mastné kyseliny môžu podporovať zdravie pokožky tým, že zlepšujú jej hydratáciu, znižujú príznaky starnutia a môžu znižovať riziko a závažnosť akné.

Hýčkajte si svoje zdravie a ak sa Vám článok páčil, tak nás potešíte jeho zdieľaním.

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10808921/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37589276/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31733345/
Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články