Vitamín A - vplyv na zdravie a zdroje

Už vieme, že vitamíny sú vitalizujúce látky, ktoré sa podieľajú na regulácií metabolických procesov a aj napriek tomu, že nedodávajú telu žiadnu energiu, sú spoločne s bielkovinami, tukmi, sacharidmi a minerálmi nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu.

Tento článok nadväzuje na predchádzajúci príspevok: Čo by ste mali vedieť o vitamínoch?!

Vieme už taktiež aj to, že rozoznávame 13 základných vitamínov, ktoré sa delia na vitamíny rozpustné v tukoch a vitamíny rozpustné vo vode.

A práve týmto príspevkom odštartujeme sériu článkov o vitamínoch rozpustných v tukoch. Už teraz vám môžem sľúbiť, že budú podané jednoducho, zrozumiteľne a bez zbytočných omáčok.

Vitamíny rozpustné v tukoch (lipotropné)

Vitamíny rozpustné v tukoch sú vitamíny, ktoré na to, aby sa mohli vstrebať v tráviacom trakte, potrebujú určité množstvo tukov a minerálov a preto je vhodné pri ich prijímaní dodať telu aspoň malé množstvo tukov, aby sa mali v čom rozpustiť.

Organizmus si ich dokáže ľahko ukladať do tukových zásob tela (obvykle v pečeni) a ich nedostatok vždy súvisí so zlými stravovacími návykmi.

Nadmerná konzumácia  vitamínov rozpustných v tukoch môže byť škodlivá, aj napriek tomu, že k otrave dochádza až pri dávkach asi 10-krát vyšších, než sú dávky doporučené.

Do tejto skupiny patria vitamíny: A, D, E a vitamín K.

 

 

 

Vitamín A

Je súhrnným pomenovaním skupiny chemických zlúčenín, ktoré sú rozpustné v tukoch a ich najdôležitejšími zástupcami sú: beta-karotén (provitamín A) a retinol. Vitamín A je taktiež veľmi dôležitým antioxidantom.

Odporúčaná denná dávka vitamínu A

1. vitamín A vo forme retinolu - podľa najnovších vedeckých poznatkov okolo 5000 IU (1500μg = 1,5 mg) u mužov a 4000 IU (1200 μg = 1,2 mg) u žien. V tejto forme sa nachádza v niektorých pokrmoch živočíšneho pôvodu.

2. vitamín A vo forme beta-karoténu - aj keď je beta-karotén tzv. prekurzorom vitamínu A (nazývaným aj ako provitamín A - ktorý sa enzymatickým štiepením v črevách dokáže premeniť na vitamín A vo forme retinolu), je bezpečnejší a zvyčajne nespôsobuje problémy aj pri dennej dávke 33000 IU (19800 μg = 19,8 mg). V tejto forme sa nachádza v rastlinách.

Jeho odporúčaná denná dávka je 6-15 mg u dospelých a 3-6 mg u detí.

Asi sa teraz pýtate, čo je to tá IU. Je to medzinárodná merná jednotka na skomplikovanie života. Asi sa nejaké múdre hlavy nudili, pričom ak si chceme túto mernú jednotku previesť na mg, tak ju musíme vykrátiť ekvivalentom 0.3 μg pre retinol a 0,6 μg pre beta-karotén. No načo to je celé dobré?! :)

ˮJednoduchosť je nekonečná dokonalosť. Dokonalosť je nekonečná jednoduchosť.ˮ

(Leonardo da Vinci)

Potreba vitamínu A

  • Stúpa ak máme v strave nedostatok bielkovín a ak si namáhame oči.
  • Môže byť ovplyvnená chorobami pečene, žalúdka a čriev a vzrastá taktiež pri osýpkach a pri vysokej horúčke.
  • Stúpa aj pri konzumácií alkoholu, strese a namáhavom telesnom zaťažení.

Dennú potrebu vitamínu A dospelého človeka pokryje napríklad porcia tuniaka alebo tresky (pečeného, či inak upraveného), chlebíček s treščou pečeňou, porcia dusenej mrkvy, dve stredne veľké surové mrkvy, porcia špenátu alebo brokolice, 2 - 3 rajčiaky, či 3 - 4 marhule.

Význam vitamínu A

  • Asi najznámejšie sú jeho účinky na správne fungovanie mäkkých tkanív organizmu, akými sú oči, pokožka, nechty, sliznice a vlasy.
  • Okrem zraku je vitamín A dôležitý aj pre ďalšie zmysly - chuť a čuch.
  • Vitamín A napomáha taktiež správnemu fungovaniu imunitného systému.
  • Spolu s rastovým hormónom pomáha regulovať rast a aktivitu kostného a zubného tkaniva.
  • Prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi.
  • Pozitívne ovplyvňuje fungovanie obehovej sústavy.
  • Podieľa sa na hospodárení s hormónmi, pričom spomaľuje uvoľňovanie tyroxinu (štítna žľaza).
  • Je dôležitý pre produkciu progesterónu (ženského pohlavného hormónu), ktorý tvorí prirodzenú ochranu plodu v tele matky počas tehotenstva. Pri kolísaní jeho hladiny hrozí vyššie riziko potratovosti a predčasného pôrodu.
  • A je taktiež potrebný pre vývoj rozmnožovacích buniek.

Zdroje vitamínu A

  • broskyne, marhule, žltý a červený melón a mango
  • mrkva, paradajka, paprika, špenát, brokolica a petržlenová vňať
  • mandle, pistácie a arašidy
  • maslo, smotana, margarín a vaječný žĺtok
  • rybí tuk a rybia pečeň
  • v menšom množstve: tučné ryby, mlieko a čerešne

Hlavné príznaky nedostatku vitamínu A

  • šeroslepota a bolesť očí, napr. pri prechode z tmy na svetlo

Ďalšie dôsledky nedostatku vitamínu A

  • sklon k zápalom očných spojiviek a poškodenie očnej sietnice
  • rohovatenie a šupinatenie kože
  • zníženie produkcie pohlavných hormónov a plodnosti - testy na mužoch preukázali, že pri nízkej hladine vitamínu A sa znižuje produkcia spermií
  • zníženie pohlavnej aktivity, potencie a spomalenie pohlavného vývoja
  • zníženie imunity
  • sklon k zápalom

Príznaky predávkovania vitamínom A

Ak trpíte zvracaním, otupenosťou, poškodením pečene a kostí, či vypadávaním vlasov, zvýšeným rizikom potratu a poškodenia plodu, tak sa zamyslite nad tým, či nekonzumujete nadbytok vitamínu A.

Tieto príznaky sú totiž najčastejšími signálmi práve jeho nadbytku. Dobrou správou avšak je, že tento stav je pomerne ojedinelý a že úplne postačí obmedziť užívanie vitamínu A a o zbytok sa postará telo už samo.

Vedeli ste, že:

  • Podľa odborníkov sa vitamín A dokáže uložiť v pečeni až na dobu 1-2 rokov a preto nie je nevyhnutné jeho každodenné dopĺňanie?
  • Vstrebateľnosť vitamínu A ovplyvňuje zinok?
  • Vitamín A sa spaľuje pri dlhšom sledovaní televízie alebo pri vysedávaní pri počítači?
  • Schopnosť premieňať karotény na vitamín A majú len bylinožravce a človek a že mäsožravce to nedokážu?
  • Potreba vyššieho príjmu betakaroténu oproti retinolu je spôsobená tým, že vstrebávanie karoténov z rastlinnej potravy nie je tak jednoduché ako vstrebávanie retinolu z potravy živočíšnej?
  • Nízka koncentrácia vitamínu A (ale aj iných antioxidantov) u fajčiarov priamo súvisí s vyšším rizikom rakoviny pľúc?
  • Vitamín A pomáha zvyšovať aj účinnosť chemoterapie?!
  • Pacienti s cukrovkou majú ťažkosti pri premene betakaroténu na vitamín A? V tejto súvislosti je zaujímavé, že v porovnaní so zdravými mužmi vykazujú práve diabetici až 5-krát vyššiu predispozíciu na impotenciu a majú preukázateľný úbytok mužských hormónov.

Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta! ;-)

Zdroje:

  • kniha: Jarmila Mandžuková - Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok
Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články