V košíku nie sú žiadne položky.
Tento článok bol publikovaný 11/07/2014
.Už vieme, že vitamíny sú vitalizujúce látky, ktoré sa podieľajú na regulácií metabolických procesov a aj napriek tomu, že nedodávajú telu žiadnu energiu, sú spoločne s bielkovinami, tukmi, sacharidmi a minerálmi nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu.
Tento článok nadväzuje na predchádzajúci príspevok: Čo by ste mali vedieť o vitamínoch?!
Vieme už taktiež aj to, že rozoznávame 13 základných vitamínov, ktoré sa delia na vitamíny rozpustné v tukoch a vitamíny rozpustné vo vode.
A práve týmto príspevkom odštartujeme sériu článkov o vitamínoch rozpustných v tukoch. Už teraz vám môžem sľúbiť, že budú podané jednoducho, zrozumiteľne a bez zbytočných omáčok.
Vitamíny rozpustné v tukoch sú vitamíny, ktoré na to, aby sa mohli vstrebať v tráviacom trakte, potrebujú určité množstvo tukov a minerálov a preto je vhodné pri ich prijímaní dodať telu aspoň malé množstvo tukov, aby sa mali v čom rozpustiť.
Organizmus si ich dokáže ľahko ukladať do tukových zásob tela (obvykle v pečeni) a ich nedostatok vždy súvisí so zlými stravovacími návykmi.
Nadmerná konzumácia vitamínov rozpustných v tukoch môže byť škodlivá, aj napriek tomu, že k otrave dochádza až pri dávkach asi 10-krát vyšších, než sú dávky doporučené.
Do tejto skupiny patria vitamíny: A, D, E a vitamín K.
Je súhrnným pomenovaním skupiny chemických zlúčenín, ktoré sú rozpustné v tukoch a ich najdôležitejšími zástupcami sú: beta-karotén (provitamín A) a retinol. Vitamín A je taktiež veľmi dôležitým antioxidantom.
1. vitamín A vo forme retinolu - podľa najnovších vedeckých poznatkov okolo 5000 IU (1500μg = 1,5 mg) u mužov a 4000 IU (1200 μg = 1,2 mg) u žien. V tejto forme sa nachádza v niektorých pokrmoch živočíšneho pôvodu.
2. vitamín A vo forme beta-karoténu - aj keď je beta-karotén tzv. prekurzorom vitamínu A (nazývaným aj ako provitamín A - ktorý sa enzymatickým štiepením v črevách dokáže premeniť na vitamín A vo forme retinolu), je bezpečnejší a zvyčajne nespôsobuje problémy aj pri dennej dávke 33000 IU (19800 μg = 19,8 mg). V tejto forme sa nachádza v rastlinách.
Jeho odporúčaná denná dávka je 6-15 mg u dospelých a 3-6 mg u detí.
Asi sa teraz pýtate, čo je to tá IU. Je to medzinárodná merná jednotka na skomplikovanie života. Asi sa nejaké múdre hlavy nudili, pričom ak si chceme túto mernú jednotku previesť na mg, tak ju musíme vykrátiť ekvivalentom 0.3 μg pre retinol a 0,6 μg pre beta-karotén. No načo to je celé dobré?! :)
ˮJednoduchosť je nekonečná dokonalosť. Dokonalosť je nekonečná jednoduchosť.ˮ
(Leonardo da Vinci)
Dennú potrebu vitamínu A dospelého človeka pokryje napríklad porcia tuniaka alebo tresky (pečeného, či inak upraveného), chlebíček s treščou pečeňou, porcia dusenej mrkvy, dve stredne veľké surové mrkvy, porcia špenátu alebo brokolice, 2 - 3 rajčiaky, či 3 - 4 marhule.
Ak trpíte zvracaním, otupenosťou, poškodením pečene a kostí, či vypadávaním vlasov, zvýšeným rizikom potratu a poškodenia plodu, tak sa zamyslite nad tým, či nekonzumujete nadbytok vitamínu A.
Tieto príznaky sú totiž najčastejšími signálmi práve jeho nadbytku. Dobrou správou avšak je, že tento stav je pomerne ojedinelý a že úplne postačí obmedziť užívanie vitamínu A a o zbytok sa postará telo už samo.
Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta! ;-)
Zdroje:
Existuje mnoho výskumov o vplyve omega-3 na srdcovo-cievny systém, no veda zdokladovala aj ďalšie významné účinky omega-3, ktoré si stručne a jednoducho rozoberieme v dnešnom článku.
Čítať ďalejV dnešnej dobe, keď naše oči čelia neustálym výzvam - od dlhých hodín strávených pred obrazovkami po vystavenie škodlivému UV žiareniu, je dôležitejšie než kedykoľvek predtým dbať o ich zdravie.
Kvercetín je silný prírodný flavanoid a antihistaminikum, ktorý patrí medzi najviac študované látky na svete. A nie je sa ani čomu diviť.
Čítať ďalejZázračný prostriedok na pokožku a vlasy, olej doslova nabitý anitoxidantmi alebo dar prírody pre starostlivosť o naše srdce a cievy.