Čo by ste mali vedieť o vitamínoch?!

Ľudské telo je úplne dokonalý a úžasný výtvor. Či už bdieme alebo spíme, naše telo neustále pracuje. Neustále sa snaží o jedno – o život.

Vie si zahojiť rany a jazvy, dať dokopy polámané kosti, dorastú nám polámané nechty, znovu začnú rásť vypadnuté, či vytrhnuté vlasy, obnoví sa nám spálená pokožka. Dýchame, bije nám srdce, fungujú nervové spojenia v mozgu, prúdi krv.

No nato, aby vo svojom snažení mohlo bez najmenších problémov pokračovať potrebuje dostatok živín. A jednými z nich sú práve vitamíny.

Význam vitamínov

Vitamíny sú vitalizujúce látky, ktoré aj napriek tomu, že nedodávajú telu žiadnu energiu a nevytvárajú teda ani žiadne kalórie, sú spoločne s bielkovinami, tukmi, sacharidmi a minerálmi nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu.

Ich úlohou je regulácia metabolických procesov (látkovej výmeny), ku ktorým dochádza v bunkách pri vyživovaní všetkého živého. Vitamíny sa priamo podieľajú na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov.

Okrem toho sú schopné aj spomaľovať degeneratívne procesy spôsobené starnutím a posilňujú naše imunitné, biochemické a intelektuálne reakcie.

No keďže si ich organizmus väčšinou nedokáže sám vyprodukovať (vytvoriť si dokáže sám len vitamín D a vitamín K a aj to len v obmedzenom množstve), je nevyhnutné ich denno-denné dostatočné dopĺňanie.

Rozdelenie vitamínov

Dokopy rozoznávame 13 základných vitamínov, ktoré sa delia na 2 skupiny:

  1. na vitamíny rozpustné v tukoch
  2. na vitamíny rozpustné vo vode

Vitamíny rozpustné v tukoch

Sú vitamíny, ktoré na to, aby sa mohli vstrebať v tráviacom trakte, potrebujú určité množstvo tukov a minerálov a preto je vhodné pri ich prijímaní dodať telu aspoň nejaké tuky, aby sa mali v čom rozpustiť. Organizmus si ich dokáže ľahko ukladať do tukových zásob tela (obvykle v pečeni) a ich nedostatok vždy súvisí so zlými stravovacími návykmi.

Nadmerná konzumácia  vitamínov rozpustných v tukoch môže byť škodlivá, aj napriek tomu, že k otrave dochádza až pri dávkach asi 10-krát vyšších, než sú dávky doporučené.

Do tejto skupiny patria vitamíny: A, D, E a vitamín K.

Vitamíny rozpustné vo vode

Vitamíny, ktoré sú rozpustné vo vode sa taktiež nazývajú ako hydrofilné, v ľudskom organizme sa neukladajú do zásoby a ich prípadný prebytok sa z tela bez problémov vylúči močom.

Bez týchto vitamínov telo vydrží správne fungovať len niekoľko dní a preto by každodenná strava mala organizmu dodať toľko týchto vitamínov, koľko ich potrebuje.

Vzhľadom k tomu, že sa tieto vitamíny rozpúšťajú vo vode, môžu sa z potraviny, v ktorej sa nachádzajú dostať do vody, ktorou ich obmývame alebo v ktorej ich varíme.

Obsah týchto vitamínov sa v mnohých potravinách, ktoré sú na ne bohaté, výrazne zníži pri tepelnej úprave.

Do skupiny vitamínov rozpustných vo vode patria: vitamín C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12), ktoré sú dôležité pre metabolizmus sacharidov.

Rozdelenie vitamínov podľa toho, ako odolávajú teplotám

Toto rozdelenie je kľúčové pri príprave pokrmov.

  1. skupina - tzv. teplovzdorné vitamíny: vitamín D, K, B1, B6, B8, B9 a B12
  2. skupina - vitamíny citlivé na teplo: A, B1, B2, B5, C a E.

Dôsledky nedostatku a nadbytku vitamínov

1. Nedostatok vitamínov

Ak je vitamínov málo dochádza v organizme k stavom, ktoré označujeme ako hypovitaminózaavitaminóza, ktoré sa prejavujú poruchami biochemických procesov.

Ak telo neprijíma dostatočné množstvo vitamínov, poklesne najprv ich celkové množstvo v krvi a následne dochádza k poklesu aktivity enzýmov a hormónov, ktoré sú od konkrétneho vitamínu závislé.

V prípade, ak je nedostatok vitamínov dlhodobý a výrazný, vedie nezvratne k závažným poruchám. Príčinou tohto nedostatku nemusí byť len ich nedostatočný prísun, ale k nedostatku môže dôjsť aj z dôvodu ich zvýšenej spotreby, poruchy vstrebávania, či nadmernej straty.

K úbytku vitamínov môže ale dôjsť aj v dôsledku užívania niektorých liekov a taktiež aj pri zvýšenej strate telesných tekutín (vracanie, hnačky, popáleniny, potenie).

2. Nadbytok vitamínov

Nadbytok prijímania vitamínov je menej častým, no nie neznámym javom, pri ktorom dochádza k stavu, ktorý označujeme ako hypervitaminóza. Dobrou správou avšak je, že tento stav rýchlo odoznie, len čo daný vitamín prestanete užívať.

Najčastejšou príčinou tohto stavu je bezhlavé užívanie vitamínových a výživových doplnkov.

Problematickou skupinou vitamínov sú tu vitamíny rozpustné v tukoch, ktoré si telo dokáže ukladať v pečeni a odborníci tento jav nazývajú ako rezervnú kapacitu.

Tak napríklad:

No rada tu je jednoduchá: držte sa zdravého sedliackeho rozumu a dodržiavajte odporúčané denné dávky výživových doplnkov a to hlavne pri vitamínoch rozpustných v tukoch.

Na čo si dávať pri užívaní vitamínov pozor?!

1. Vitamíny nemôžu pôsobiť a byť vstrebávané bez pomoci minerálov, ba práve naopak - v spojení s nimi sú potrebné relatívne menšie dávky.

2. V žiadnom prípade neužívajte väčšie množstvo len jedného izolovaného vitamínu, ak vám to neodporučí lekár. Takýmto nadmerným užívaním môže totiž nastať v tele nerovnováha, ktorá môže viesť až k poruchám látkovej premeny alebo vstrebávania ostatných vitamínov, ale aj iných dôležitých látok.

3. Dajte si pozor na nadmerné užívanie vitamínov rozpustných v tukoch, ktorých nadbytok môže spôsobiť aj závažnejšie zdravotné problémy.

4. Vitamíny vo forme výživových doplnkov neužívajte nikdy nalačno alebo večer pred spaním, ale radšej ich medzi jedlami alebo krátko po jedle.

5. Na účinnosť pôsobenia vitamínov majú vplyv aj alkohol, antibiotika, fajčenie, či kortikosteroidy (steroidné hormóny syntetizované z cholesterolu, ktoré sa užívajú pri liečbe rôznych porúch imunity). Tak napríklad alkohol má nepriaznivé účinky na vitamín A a vitamíny skupiny B.

Zaujímavosť o vitamínoch

Vitamíny boli objavené len niečo pred vyše 100 rokmi, presne v roku 1912 biochemikom Frederickom Hopkinsom, ktorý zistil, že potraviny obsahujú akési látky, ktoré sú v malých množstvách nevyhnutné pre správny rast a fungovanie organizmu a označil ich názvom ˮvedľajšie faktoryˮ.

Až o niečo neskôr boli tieto ˮvedľajšie faktoryˮ premenované na vitamíny, z latinského vita (život) a amine (amin).

Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta! ;-)

Zdroje:

  • kniha: Jarmila Mandžuková - Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok
Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Čo nám najviac škodí?

Posledné Články