Artemisinín z Paliny ročnej: Prírodný zázrak, ktorý zachraňuje životy?!

Predstavte si, že obyčajná rastlina, ktorú môžeme nájsť aj na našich lúkach, dokáže zachraňovať životy.

Reč je o Artemisiníne. O látke extrahovanej z rastliny Palina ročná (Artemisia annua).

Táto bylinka bola pôvodne známa v tradičnej čínskej medicíne. Dnes sa však z nej extrahovaná látka Artemisinín stáva doslova hviezdou moderného výskumu.

A to vďaka svojim sľubným vlastnostiam v boji proti rôznym chorobám.

Všetko to však odštartoval jeden prelomový objav, v pozadí ktorého bola snaha Čínskej ľudovej republiky objaviť prírodný liek na maláriu.

Palina ročná sa používa v Tradičnej Čínskej medicíne a aj v Ajurvéde ako liek a v niektorých krajinách ako výživový doplnok. Artemisinín a jeho deriváty sú súčasťou liekov proti malárií zaregistrovaných FDA.

Objav Artemisinínu

Moderný výskum artemisinínu začal v roku 1967, pod názvom Projekt 523.

Projekt 523 bolo kódové označenie pre tajný vojenský projekt Čínskej ľudovej republiky na nájdenie antimalarických liekov.

Jeho hlavným cieľom bolo nájsť účinné liečebné metódy proti malárii. Motivovaný bol potrebou chrániť vojakov a obyvateľstvo, najmä v južnej Ázii a na hraniciach s Vietnamom, kde malária predstavovala veľký zdravotný problém.

Počas vietnamskej vojny malária seriózne ohrozovala zdravie čínskych vojakov a civilistov, čo vyvolalo potrebu účinnejších antimalarických liekov.

Výsledkom čoho bol prelomový objav Artemisinínu čínskou vedkyňou Tu Youyou a jej tímu z roku 1972, za ktorý obdržala Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu v roku 2015.

Zachránené životy

Pred objavením artemisinínu v 70. rokoch 20. storočia dosiahla úmrtnosť na maláriu extrémne vysoké úrovne, pričom v roku 2004 bolo zaznamenaných až 1.8 milióna úmrtí na maláriu na celom svete.

Po zavedení artemisinínu a jeho derivátov v terapii, sa počet úmrtí výrazne znížil. V roku 2010 boli úmrtia na maláriu už na úrovni 1.2 milióna, čo predstavuje pokles o 32% oproti roku 2004​ (healthdata)​.

Od tohto obdobia sa pokračovalo v znižovaní úmrtnosti, pričom v roku 2020 dosiahlo počet úmrtí na maláriu "už len" približne 627,000. Významne k tomu prispelo lepšie zvládanie ochorenia aj vďaka rozšírenému používaniu artemisinínových kombinovaných terapií a ďalších preventívnych opatrení​ (Our World in Data)​.

Používanie Artemisinínu tak dramaticky zmenilo priebeh boja proti malárii, keďže sa podarilo významne znížiť počet úmrtí, zlepšiť liečbu a zvýšiť šance na prežitie, najmä u detí v endemických oblastiach. (BioMed Central)​.

Artemisinín funguje tak, že reaguje so železom v krvinkách napadnutých maláriou, čím vytvára voľné radikály, ktoré ničia bunky parazita a bránia ich rozmnožovaniu. Pravdou však je, že celkový mechanizmus účinku ešte nie je úplne objasnený a stále prebiehajú výskumy.

Ďalší výskum a potenciál Artemisinínu

Artemisinín a jeho deriváty však už dlho fascinujú vedcov nielen kvôli svojmu antimalarickému pôsobeniu.

Artemisiním totiž preukázal celú radu ďalších potenciálnych účinkov, ktoré boli skúmané v rôznych klinických štúdiách.

A tie budú väčšinu z nás zaujímať zrejme ešte viac.

Protirakovinové vlastnosti

V našich končinách zrejme najviac diskutovaný účinok Artemisinínu.

Štúdie naznačujú, že Artemisinín a jeho deriváty môžu mať cytotoxické účinky na rakovinové bunky (pri zachovaní zdravých buniek).

Čo naznačuje ich možné využitie pri liečbe rôznych typov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva.

Jeho mechanizmus účinku je zložitý a samotný výskum neustále prebieha, no zistenia by sa dali zhrnúť zjednodušene takto:

  1. Artemisinin spôsobuje, že rakovinové bunky sa "samovražedne" zničia: Táto látka dokáže povzbudiť rakovinové bunky, aby aktivovali svoj vlastný deštrukčný mechanizmus, ktorý sa nazýva apoptóza. To znamená, že ich Artemisinin doslova prinúti zahubiť sa samé.
  2. Zabraňuje rastu nových ciev, ktoré by mohli kŕmiť nádor: Rakovinové bunky potrebujú krvné cievy, aby získavali živiny a mohli rásť. Artemisinin môže zastaviť vytváranie nových krvných ciev v nádore, čím nádor "hladuje" a nemôže ďalej rásť.
  3. Znižuje rýchlosť, akou sa rakovinové bunky množia: Artemisinin tiež zasahuje do schopnosti rakovinových buniek rásť a deliť sa, čo spomaľuje ich šírenie.
  4. Pomáha zabrániť šíreniu rakoviny do iných oblastí: Táto látka môže tiež pomôcť zabrániť rakovinovým bunkám v tom, aby sa rozšírili z jednej časti tela do druhej, čo je proces známy ako metastáza.
  5. Útočí hlavne na rakovinové bunky, nie na zdravé: Čo je skvelé na Artemisiníne, je to, že sa zdá byť "chytrejší" ako mnoho iných liečebných látok. Preferuje rakovinové bunky, ktoré majú tendenciu hromadiť viac železa ako normálne bunky. Keď sa artemisinín dostane do kontaktu s týmto železom, aktivuje sa a útočí práve na tie zlé bunky, pričom zdravé bunky necháva na pokoji.

Antivírusové účinky

Artemisinin a jeho deriváty preukazujú sľubné výsledky proti niektorým vírusom:

  • Herpes simplex vírusy (HSV), ktoré sú zodpovedné za bežné herpesové infekcie, ako sú opary.
  • Hepatitída B a C.
  • Ľudský cytomegalovírus (HCMV).

Anti-parazitárne účinky

Okrem malárie, existujú dôkazy naznačujúce, že Artemisinin môže byť účinný aj proti iným parazitickým infekciám, vrátane niektorých typov črevných parazitov a schistozomóz, ktoré spôsobujú schistozomiazu (chorobu spôsobenú parazitickými červami).

Podpora imunitného systému

Artemisinin môže pomôcť posilniť obranyschopnosť tela proti infekciám a možno dokonca poskytnúť podporu pri liečbe autoimunitných ochorení.

Protizápalové vlastnosti

Artemisinín môže pomáhať znižovať zápal v tele, čo je prospešné pri liečbe zápalových ochorení. Tento účinok môže prispievať k úľave od symptómov spojených s autoimunitnými ochoreniami alebo inými zápalovými stavmi.

Synergia Artemisinínu a železa

Artemisinin je látka, ktorá má zaujímavú vlastnosť: aktivuje sa v prítomnosti železa a vytvára voľné radikály.

Tieto voľné radikály sú schopné poškodiť a zabiť bunky, čo je obzvlášť užitočné pri boji proti rakovinovým bunkám. Rakovinové bunky si totiž často hromadia viac železa než normálne bunky.

Vďaka tomu, ak máte vo svojom tele vyššiu úroveň železa, môže to zvýšiť účinnosť Artemisinínu, pretože sa vytvorí viac týchto škodlivých radikálov, ktoré môžu efektívnejšie útočiť na rakovinové bunky.

Na druhej strane, ak máte v tele nízku hladinu železa, môže to spôsobiť, že artemisinin nebude tak aktívny. Inými slovami, jeho schopnosť aktivovať sa a vytvárať voľné radikály, ktoré ničia rakovinové bunky, bude obmedzená.

Preto pri užívaní železa je dôležité dbať o dostatočné hladiny železa vo vašom tele. Užívanie odporúčanej dennej dávky železa (a v niektorých prípadoch aj vyšších dávok) by malo byť preto samozrejmosťou.

Artemisinín potrebuje železo aj na boj proti parazitom. Nedostatok železa môže znižovať jeho účinnosť.

Záver

Artemisinin predstavuje príklad úspešného využitia tradičnej medicíny v modernej vede. Podčiarkuje tak význam tradičného poznania v hľadaní nových liečebných možností.

Zdravie nie je všetko, ale bez zdravia je všetko nič.

Hýčkajte si teda svoje zdravie a ak sa Vám článok páčil, tak nás potešíte jeho zdieľaním.

Zdroje:

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články