Leptín - hormón, ktorý rozhoduje o vašej váhe

Existujú vyššie sily, ktoré vás nútia viac jesť. Nie je to len o pevnej vôli.

Príbeh o osobe, ktorá vám môže byť až dôverne známa

Ranný budíček. Po 5-minútovom nadávaní, prečo práve vy musíte zase tak skoro vstávať, nasilu vyleziete z postele a po príchode do kuchyne jedným napoly rozlepeným okom hľadáte rýchlovarnú kanvicu na rannú kávu, lebo bez tohto životabudiča by nebolo ani len možné vstávať.

Kým to zovrie je čas na ďalší ranný rituál a už intuitívne sa postavíte na váhu. Rozlepíte pomaly aj druhé oko a vidíte, ˮčo ste ešte nevideliˮ, pretriete pre istotu obidve oči, opakovane zleziete a vyleziete na váhu a zase to strašné číslo na displeji.

Čo teraz?

Znepokojene si vezmete šálku kávu, vsypete 3 lyžičky cukru. Pri káve padne rozhodnutie: "Schudnem!" A tak zapínate notebook a do googlu zadávate slovo ˮchudnutie.ˮ

A výsledok? Približný počet výsledkov vyhľadávanie: 831 000 za 0,28 sekúnd.

Pomyslíte si, že niektorá z týchto zázračných diét musí predsa fungovať. Intuitívne kliknete na najzaujímavejší odkaz a zbadáte to, čo ste tak dlho hľadali: SUPER, ULTRA, TURBO DIÉTU.

Odporúčania znejú logicky: jedzte vždy vtedy, no v žiadnom prípade nejedzte vtedy, jedzte to, no v žiadnom prípade nejedzte už tamto a keď to náhodu už aj zjete, tak nejedzte aspoň dva nasledovné dni a pite šumivé tablety na chudnutie, ktoré sú hneď pod textom... .

Poviete si: ˮAké jednoduchéˮ a už teraz sa tešíte na to, ako v práci zvestujete tú krásnu novinu o svojom novom začiatku bez mäsa, vajec, masla, plnotučných výrobkov, no zato s výbornými nízkotučnými jogurtami z Tesca.

A takto plynie deň za dňom, no kedže emocionálna pamäť je len veľmi krátka, nadšenie a prvotná motivácia z novej diéty opadávajú už po prvých dňoch a nepridá tomu ani večný hlad a obmedzovanie všetkého možného.

Po týždni si dovolíte zjesť niečo sladké, veď ste predsa týždeň hladovali a čuduj sa svetu, kilá sú späť. A tak začnete ešte s drastickejšou diétou a s následne ešte väčším jo-jo efektom.

V minulosti ste sa možno už snažili odstrániť vašu chuť do jedla vonkajšími prostriedkami, akými sú diéty alebo tabletky, no určite ste sami na sebe zistili, že tieto metódy dlhodobo nefungujú.

Je to doslova začarovaný kruh. Asi mi dáte za pravdu, že v tom bude omnoho hlbšia podstata, ako držanie redukčnej diéty a pitie zázračných nápojov.

Hormóny leptín a inzulín

A tou spomínanou hlbšou podstatou nie je nič iné ako hormonálna sústava a konkrétne hormóny Leptín a Inzulín.

Inými slovami, v minulosti ste museli spraviť nejaké kroky, ktorými ste ˮpokaziliˮ túto VEĽMI dôležitú sústavu a pohádali tieto VEĽMI dôležité hormóny, ktoré vás dnes doslova nútia robiť kroky, ktoré robíte ohľadom výživy, no vy ich signály už bohužiaľ v dôsledku hluchoty nepočujete.

Ak má chlap nad 15 % podkožného tuku a žena nad 20%, tak je prakticky isté, že má problém s hormonálnou sústavou.

Na ceste za vašim vysnívaným ˮJAˮ (ideálnym množstvom podkožného tuku, fyzickou a mentálnou kondíciou, vitalitou atď.) teda musíte dodržiavať niektoré neoddeliteľné faktory, ktoré majú na vaše ˮJAˮ menší, väčší alebo obrovský vplyv, ako napr. strava, tréning, regenerácia, spánok, osobný rozvoj atď.

Asi sa zhodneme v tom, že najvplyvnejším faktorom bude práve strava. Ako som spomínal v predchadzajúcou článku, priemerný chlap (180cm, 80kg) skonzumuje asi 1 tonu potravín za rok (žena zhruba polovicu), čo je za celý život neuveriteľná kopa.

A preto je naivné myslieť si, že táto kopa nezanechá na nás žiadne, či už pozitívne alebo negatívne následky.

Z tej kopy musí byť každé sústo rozložené na jednotlivé živiny, ktoré sa štiepia na jednoduchšie častice a stenou tenkého čreva sa dostávajú do krvi, odkiaľ sú transportované do buniek (mimochodom ktorých máme takmer 100 biliónov). Tieto bunky niekomu podliehajú a plnia niečie príkazy, či už dobré alebo zlé.

Áno, uhádli ste už na prvýkrát, sú to hormóny - ešte presnejšie hormóny Leptín a Inzulín. Inzulín pozná snáď každý, no paradoxne leptín je najvplyvnejším hormónom, je akýmsi ˮkráľomˮ nášho tela, inzulín, no nazvime ho ˮprincom.ˮ A oba tieto hormóny riadia naše telá. Ako? Čítajte ďalej.

Kráľ hormónov - leptín

Ako som už spomínal ide o najvplyvnejší hormón tela, ktorému podliehajú ostatné hormóny, bunky a dokonca aj mozog. Je to zvláštne, ale leptín produkuje naše tukové tkanivo.

Kritický je pre tých, ktorí chcú stratiť prebytočný telesný tuk, pretože riadi pocit hladu a sýtosti, čo znamená, že vyšle príkaz, kedy sme hladní, koľko toho máme zjesť a najpodstatnejšie kedy prestať jesť.

Vášmu mozgu dáva taktiež príkazy, kedy ukladať tuk a naopak kedy ho spaľovať. To znamená, že upozorňuje mozog, že zásoby tuku sú plné a je čas ich spaľovať.

Keď to zhrnieme, tak ak máte správnu hladinu leptínu, tak ste na leptín ˮcitlivýˮ, čo znamená, že:

  • sa dostaví prirodzený hlad
  • dostávame signál, kedy sme najedení, doslova ˮkedy máme dosťˮ
  • signalizuje ˮnaplnenosťˮ tukových zásob
  • primerané množstvo podkožného tuku

To čo sme si vyššie povedali sú ideálne podmienky, keď ste naň citliví a leptín plní svoju funkciu správne.

Ak však tieto ideálne podmienky narušíme napr. vysoko-sacharidovými diétami, zlými tukmi, jedením aj v prípade, ak nepociťujete fyzický hlad, komunikácia medzi leptínom, mozgom a tkanivami sa naruší a naše tukové tkanivo ho bude stále viac a viac produkovať.

A ako to už býva pri hormónoch zvykom, ak je často a vo zvýšenej miere produkovaný, vaše tkanivá a mozog ho budú stále menej ˮvidieť a počuťˮ a prestanú byť na naň citlivé a nastáva rezistencia. V prípade leptínu to znamená, že ste často neprirodzene hladný a vaše vyhliadky na chudnutie sú prakticky nemožné.

Leptín, nadváha a ilúzia pevnej vôle

Pod pojmom tučnota-nadváha si skoro každý z nás predstaví človeka, ktorý veľa je a málo sa hýbe. Verili by ste, ak by vám niekto povedal, že to nie je hlavný dôvod? Že to sú len vedľajšie ˮproduktyˮ niečoho iného?

Dr.Robert Lustig je presvedčený o tom, že nadmerná konzumácia jedla a nedostatok fyzickej aktivity sú len vedľajšie v porovnaní so zmenami hormónov. Poukazuje na biochemické mechanizmy, ktoré vysvetľujú, ako jedlo, ktoré zjeme zmetie funkciu našich hormónov, ktoré nás nútia viac jesť = priberať.

Toto si prečítajte poriadne! Kľudne aj 5-krát: ˮNepriberáme preto, lebo veľa jeme, ale jeme veľa preto, lebo priberáme.ˮ

Nadváha je ˮlenˮ znamením necitlivosti tela na leptín a neschopnosť tela spaľovať ako zdroj energie tuk. To, že sa niekedy neviete dojesť a ste hladní už hodinu po veľkom jedle, je problém necitlivosti na leptín.

Pretože nám do mozgu prichádzaju signály z tukového tkaniva cez leptín, ktorý signalizuje, že nastal čas prestať jesť, no vy to už v dôsledku ˮhluchotyˮ nepočujete a pokračujete ďalej = priberáte = viac tuku = viac leptínu = menšia citlivosť tkanív a mozgu na leptín = rezistencia na leptín = zase viac jedenia = ???

Nechcem, aby ste sa po prečítaní tohto článku vyhovárali na to, že vy za to nemôžete. Stále to máte vo svojich rukách a svojím správaním a premyslenými krokmi vo výžive to môžete elegantné zvrátiť.

Tak teda, ako získať citlivosť a ideálnu hladinu leptínu?

Odpoveď je tam, kde ju asi najmenej hľadáte. Jedzte zdravé tuky. Tuk. Keď počujeme toto slovo, čo vás napadne?

Asi to nie sú príjemné obrázky fitnesiek a zdravého jedla. Možno to bude znieť ako zlý vtip, ale pridaním tukov (nie hocijakých) do vášho jedálnička môžete nájsť kľúč k zdraviu, vitalite, hormonálnej rovnováhe a štíhlosti.

Ide o tieto tuky

  • zdravé tukykokosový olej– teplá aj studená kuchyňa
  • avokádo
  • olivový, ľanový a konopný olej
  • rybí tuk s obsahom omega 3 ( tekutá forma, alebo tablety)
  • semená: chia, tekvicové, konopné, ľanové
  • orechy: makadamia, vlašské, para, mandle
  • domáce vajíčka
  • maslo
  • kyslá smotana
  • plnotučné mliečne výrobky (napr. tvrdé syry)
  • kvalitná slaninka

Tuky sú potraviny, ktoré sú zodpovedné za tvorbu hormónov a optimálne fungovanie hormonálnej sústavy.

Znižujú hladinu leptínu a zlepšujú citlivosť mozgu a tkanív na tento hormón. Stimulujú spaľovanie tuku z podkožných zásob a aj pri nadmernej konzumácií sa nikdy nepremenia na cukor a budú vždy spaľované ako tuk.

Maximálne, čo sa stane je, že nebudete tak skoro hladní, nebudete pociťovať umelý neprirodzený hlad, lebo tuky majú najväčšiu nasyťovaciu schopnosť a raz takú energetickú hodnotu ako sacharidy.

Pre porovnanie:

  • 1g tuku = 9 kcal
  • 1g sacharidov = 4 kcal

Ak máte predsudky z konzumácie tukov, skúste si prečítať tento článok o tukoch.

Ešte viac o tukoch, o ich účinkoch, rozdelení a pomeroch, si vyčerpávajúco povieme v nasledujúcom článku, kde tiež rozoberieme druhý najvplyvnejší hormón inzulín a negatívny vplyv sacharidov.

Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta! ;)

Autor článku: Šimon Spišak

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články