Jarná očista nie je len trend. Toto by ste o nej mali vedieť!

Očista organizmu práve v jarnom období má svoje špecifické dôvody a výhody, ktoré súvisia s prirodzenými cyklami prírody a ľudského tela.

Jar je časom na obnovu, zmenu a prípravu tela aj mysle na aktívnejšie a energickejšie mesiace, ktoré prichádzajú.

Využitie jari na očistu (fyzickú, emocionálnu a aj našich domovov) môže byť účinným spôsobom, ako podporiť dlhodobé zdravie a pohodu.

Argumenty pre jarnú očistu organizmu:

  • Rovnako ako príroda prechádza procesom prebudenia a obnovy, aj naše telo je prirodzene nastavené na obnovu a očistu po zimnom období, počas ktorého sa mohlo nahromadiť viac toxínov v dôsledku nižšej fyzickej aktivity a ťažšej stravy.
  • Po zime, ktorá môže byť často spojená s ťažšími jedlami a menšou fyzickou aktivitou, môže jarná detoxikácia pomôcť obnoviť energetické hladiny, zlepšiť trávenie a celkovo posilniť vitalitu tela.
  • Zimné mesiace môžu byť náročné pre imunitný systém, napr. aj v dôsledku menšieho vystavenia slnečnému žiareniu, či možného nedostatku vitamínov. Jarná očista a zameranie sa na stravu bohatú na vitamíny a minerály môže pomôcť posilniť imunitný systém a pripraviť telo na boj proti infekciám.
  • Jarná očista nemusí byť len o fyzickom zbavení sa toxínov. Je tiež príležitosťou na emocionálnu a psychickú obnovu. Na upratanie si nielen vo svojich domovoch, ale aj vo svojom vnútri. A aj samotné fyzické očistenie nás v tom môže podporiť a mať pozitívny vplyv na našu myseľ, zlepšenie nálady, zníženie úrovne stresu a zvýšenie pocitu pohody.
  • S príchodom jari sa rozširuje naša strava o celú paletu byliniek, či listovej zeleniny, ktoré sú ideálne pre podporenie detoxikačných procesov. Zameranie sa na sezónne, čerstvé potraviny môže podporiť telo v jeho prirodzenej detoxikácií, zatiaľ čo zvýšený príjem vlákniny z čerstvej zeleniny a ovocia podporí zdravé trávenie.
  • Detoxikácia a obnova v jarných mesiacoch pripravuje telo aj myseľ na aktívne letné obdobie.

Kľúčové orgány pre detoxikáciu organizmu

Detoxikácia alebo očista organizmu je proces, pri ktorom sa telo zbavuje škodlivých látok.

Ľudské telo má prirodzené mechanizmy detoxikácie, ktoré zahŕňajú pečeň, obličky, črevo, lymfatický systém, pľúca a kožu.

Tieto orgány pomáhajú odstraňovať nahromadené toxíny a všetky odpadové látky z tela von.

A našou úlohou je - podporiť ich fungovanie, či už zvýšeným prísunom kvalitných živín, ich odľahčením prostredníctvom ľahšej a čistejšej stravy, pôstom, pobytom v prírode atď.

1. Pečeň

Pečeň je centrálny orgán detoxikácie a látkovej premeny, zodpovedný za filtrovanie toxínov z krvi a ich transformáciu na látky, ktoré môže telo ľahko eliminovať.

Podpora pečene môže zahŕňať príjem potravín a doplnkov bohatých na antioxidanty, ako sú napr. pestrec, artičoky, kurkuma, listy púpavy, či zelená listová zelenina.

Medzi príznaky preťaženej pečene patria: pretrvávajúca únava, strata chuti do jedla, nafúknuté brucho, bolesti brucha, zápcha, hnačka, precitlivená a svrbivá pokožka, celkový zhoršený stav pokožky.

2. Obličky

Obličky filtrujú krv a odstraňujú odpadové látky a prebytočnú vodu prostredníctvom moču.

Dostatočný príjem čistej vody a obmedzenie soli môžu pomôcť obličkám efektívnejšie fungovať. Bylinky ako breza, žihľava alebo zlatobyľ môžu tiež podporiť zdravie obličiek.

3. Črevný trakt (v zdravom čreve zdravý duch)

Črevný trakt je dôležitý pre elimináciu odpadových látok a toxínov z tela.

Podpora zdravého čreva zahŕňa konzumáciu vlákniny z ovocia, zeleniny a celozrnných produktov, ako aj fermentovaných potravín, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru.

Dostatočný prísun rozpustnej a nerozpustnej vlákniny a tekutín by mal byť pri optimalizácií fungovania čriev samozrejmosťou.

Tip na článok: Prečistite sa od toxínov v priebehu 3 týždňov. Budete potrebovať len 2 veci!

4. Lymfatický systém

Lymfatický systém odstraňuje toxíny, odpad a iné nežiaduce látky z našich buniek a tkanív a podporuje imunitný systém. Je ako taká upratovacia služba bez ktorej by naše telo rýchlo prehralo bitku s nahromadenými odpadmi.

Lymfatické cesty fungujú ako diaľnice, po ktorých sa imunitné bunky rýchlo presúvajú po celom tele. Týmto spôsobom lymfatický systém zabezpečuje, že imunitné bunky sú tam, kde sú najviac potrebné, či už ide o boj s infekciou alebo opravu poškodeného tkaniva.

Na rozdiel od srdca, ktoré pumpuje krv, lymfatický systém nemá vlastnú pumpu. A teda pravidelné cvičenie a pohybu sú nevyhnutnosťou.

Skvelým doplnkom môžu byť aj lymfatická masáž, dýchacie cvičenia a suché kefovanie pokožky,  ktoré môžu stimulovať lymfatický tok a podporiť odstraňovanie toxínov.

5. Pľúca

Pľúca odstraňujú oxid uhličitý a môžu pomôcť eliminovať niektoré toxíny prostredníctvom výdychu.

Dýchacie cvičenia, pobyt na čerstvom vzduchu a obmedzenie fajčenia sú kľúčové pre podporu zdravia pľúc.

6. Koža

Koža je najväčší orgán tela a prostredníctvom potenia dokáže eliminovať toxíny.

Sauny, dostatočný príjem vody a pravidelné cvičenie môžu podporiť detoxikáciu prostredníctvom kože.

Každý z orgánov by si zaslúžil osobitú pozornosť, no to snáď inokedy v ďalšom článku.

Záverom

Jarná detoxikácia by mala byť holistickým (celostným) procesom, ktorý zahŕňa podporu rôznych orgánov zodpovedných za detoxikáciu.

Zameranie sa na zdravý životný štýl, dostatočný príjem vody, vyváženú stravu bohatú na antioxidanty a vlákninu, ako aj pravidelné cvičenie a relaxačné techniky, môže výrazne prispieť k očisteniu a obnoveniu tela po zimných mesiacoch.

A k ľahšiemu a krajšiemu žitiu a bytiu.

Hýčkajte si teda svoje zdravie a ak sa Vám článok páčil, tak nás potešíte jeho zdieľaním.

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články