Kremík - minerál krásy na pevné a zdravé vlasy

Sú vaše vlasy, nechty a pokožka v zlom stave? Možno máte len nedostatok kremíka.

Kremík je totiž jedným z najdôležitejších stopových prvkov vôbec, ktorému vďaka jeho vplyvu na náš zovňajšok prischla prezývka "minerál krásy." Vlasom, nechtom a pokožke dodáva pevnosť a pružnosť, má podiel na tvorbe ich spojivového tkaniva, chráni kožu pred ochabovaním a rozjasňuje oči.

A naopak jeho nedostatok môže viesť k predčasnej tvorbe vrások a k zhoršenému stavu vlasov a nechtov, ktoré sa môžu začať lámať.

No tu sa jeho vplyv ešte ani zďaleka nekončí.

Účinky kremíka

1. Kremík ako základný stavebný kameň pevných tkanív, šliach a kostí

Zaisťuje celkovú pevnosť kostry a zohráva veľmi dôležitú úlohu pri obnove a výstavbe kolagenových a elastinových vlákien kostí, tepien, šliach a chrupavky a telo ho potrebuje taktiež pri tvorbe kolagenových a elastinových vlákien v kĺbových chrupavkách. Úloha kremíka pri tomto procese spočíva vo viazaní vápnika na vitamín C (tzv. proces kalcifikácie). U osôb, ktoré majú problémy s kosťami sa veľmi dobre osvedčil pri znovuzískaní pohyblivosti a pri ústupe bolesti.

"Kremík zohráva pri liečbe ochorení nezastupiteľnú úlohu" (Pasteur)

2. Kremík a zdravé cievy

Znižovanie obsahu kremíka s rastúcim vekom so sebou prináša i znižovanie pružnosti cievnych tkanív. Vedci Mars, Nebia a Nebuloni previedli výskum u 72 osôb vo veku 61 rokov a zistili, že v napadnutých cievnych tkanivách je 14-krát menej kremíka než v tkanivách zdravých.

3. Kremík pre udržanie integrity spojivového tkaniva a pružnosť kože

V tele síce nájdeme len malé množstvo kremíka, ale i tak je zastúpený prakticky v každej bunke, pričom práve rýchlo rastúce bunky, obsiahnuté v našej koži, vlasoch a nechtoch, ho obsahujú mnoho. Z práce vedcov Zellera a Odiera vyplynulo, že po štyridsiatke spôsobuje nedostatok organického kremíka v tele vysušovanie kože a tvorbu vrások.

Ďalšími prejavmi súvisiacimi so stratou pružnosti spojivového tkaniva a pokožky sú napr. aj strie na koži. Riešením je doplnenie organického kremíka, ktorý je efektívnym prostriedkom v boji proti stárnutiu.

Prejavy nedostatku kremíka

Na kremíku je zaujímavé, že i napriek jeho nízkeho výskytu v tele (3 - 5 g, množstvo sa často mierne odlišuje), je jeho funkcia pre celú radu procesov v našich organizmoch veľmi dôležitá a jeho nedostatok (hlavne vo vyššom veku) ničím výnimočným.

Nedostatok kremíka môže zapríčiniť:

  • zhoršenie stavu vlasov a nechtov a ich vyššiu lámavosť
  • suchú a menej pružnú pleť
  • spomalenie rastu a vývoja kostí a zubnej skloviny
  • poruchy tvorby kolagénu
  • urýchlenie nástupu osteoporózy - rednutie a zvýšená lámavosť kostí
  • vypadávanie vlasov
  • predčasné stárnutie pokožky
  • tvorbu strií
  • artériosklerózu
  • zhoršené hojenie rán

Keď sú vlasy slabé, suché, lámavé, ba dokonca padajú, je to zväčša signál tela, že niečo nie je v poriadku. Okrem starostlivosti o vlasy je dôležitá aj pestrá strava, oddych a zbavenie sa toxínov v tele.

Kremík v potrave

Zdrojom kremíka je najmä obilie (slupka zrna), vláknitá zelenina a otruby. Jeho denná potreba nie je presne stanovená a činí približne 10–100 mg. V staršom veku, pri nadmernom výdaji energie, počas tehotenstva, či v období rastu sa odporúča jeho príjem zvýšiť.

Množstvo kremíka prijímaného v potrave neustále klesá. Tento pokles je spôsobený modernou produkciou potravín, manipuláciou s vodou a jej čistením a výrobou zeleniny v hydrofóbnom prostredí. Preto je potrebné obsah kremíka sledovať a dopĺňať vhodnou úpravou stravného lístka, prípadne užívaním výživových doplnkov.

Organicky verzus anorganicky kremík

Verdikt je jasný a vyznieva v prospech organického kremíka. Ten totiž narozdiel od minerálneho (anorganického) kremíka obsahuje vo svojej molekule aj atómy uhlíka a v takejto podobe hovoríme o kremíku organickom. V praxi to znamená vysokú, až 70%-nú vstrebateľnosť a využiteľnosť.

Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta. Prípadne sa podeľte aj so svojimi skúsenosťami v komentároch nižšie. ;)

Zdroje: H. K. Bakhru: Vitamíny, ktoré liečia

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články