Kurkuma - zázračné korenie a všeliek?

Predstavte si prírodnú látku, tak inteligentnú, že dokáže rozlíšiť rakovinovú bunku od bunky zdravej a tak silnú, že dokáže pozastaviť škodlivé chemické procesy v tele.

Vedzte, že kurkuma a kontrétne jej účinná látka kurkumín majú takúto moc. No len za predpokladu ich správneho užívania.

A práve o účinkoch kurkumy, jej správnom užívaní a maximalizácií potenciálu tohto výnimočného korenia a ˮvšeliekuˮ bude tento článok.

Čo je kurkuma?

Kurkuma, známa tiež ako indický šafrán, je jemne zomletá hľúza kurkumy dlhej, rastúcej v južnej a juhovýchodnej Ázii. Patrí do rodiny zázvoru a charakteristická je svojou sýtou oranžovo-žltou farbou, arómou a korenisto-sviežou vôňou.

Vďaka tomu, že sa podobá na najdrahšie korenie na svete, si ju dodnes mnohí mýlia so vzácnym šafránom. Je kľúčovou ingredienciou v mnohých indických, perzských, pakistanských a thajských pokrmoch a má priam neuveriteľné liečivé vlastnosti.

Účinky kurkumy:

  1. Má silné antioxidačné účinky = chráni bunky pred ich deštrukciou voľnými radikálmi, čím spomaľuje proces starnutia.
  2. Pôsobí protizápalovo, antivirálne, protiplesňovo a antibakteriálne.
  3. Posilňuje imunitu.
  4. Využíva sa pri astme, zahlieneniach a zápaloch dutín.
  5. Pôsobí preventívne proti rakovine a má potenciál liečiť mnohé formy zhubných nádorov.
  6. Pozitívne vplýva na tráviace ústrojenstvo a zlepšuje trávenie tým, že podporuje žalúdočnú činnosť, činnosť pečene a žlčníka.
  7. Je nápomocná pri žilovej trombóze, zápaloch žíl a hemeroidoch.
  8. Podporuje lepšie hojenie rán a popálenín.
  9. Dokáže pevne viazať ióny kovov a bezpečne tak vylúčiť ťažké kovy z tela.
  10. Má ochranné a liečebné účinky pred poškodením mozgu Alzheimerovou chorobou.
  11. Taktiež bráni nadmernému rozkladu kolagénu s pribúdajúcim vekom a tým spomaľuje starnutie kože.
  12. Zabraňuje zápalovej deštrukcii kĺbovej chrupavky.
  13. Má antikoagulačné účinky (znižuje zrážanlivosť krvi) - všdaka jej schopnosti tlmiť tvorbu zrážanlivého faktora fibrinogénu, ktorý zohráva kľúčovú rolu pri vytváraní krvných zrazenín. A práve zvýšená hladina fibrinogénu je významným rizikovým faktorom pre vznik srdcovo-cievnych ochorení, mozgovej porážky a hlbokej žilovej trombózy.

Intenzívne výskumy účinkov kurkumy uskutočňované v posledných 50-tich rokoch potvrdili, že za väčšinu účinkov kurkumy zodpovedá jej žlté farbivo kurkumín.

Kurkuma, kurkuminoidy a kurkumín

Je extrémne dôležité mať jasno v týchto pojmoch. To, že kurkuma je samotná rastlina, už určite všetci dobre viete.

To, čo je však ľuďom už menej jasné a čo je často v iných článkoch opomínané, sú pojmy kurkuminoidy a kurkumín. A to, prečo je natoľko dôležité mať jasno v týchto pojmoch, pochopíte už za malú chvíľku.

Kurkuminoidy sú oranžové pigmenty, ktoré patria medzi najsilnejšie antioxidanty obsiahnuté a získavané z koreňa kurkumy. Patria do skupiny polyfenolov.

Kurkuminoidov obsiahnutých v kurkume je viacero (kurkumín, demetoxykurkumín, bisdemetoxykurkumín...), no najznámejším z nich je práve kurkumín, ktorý sa nachádza v kurkume v 3,14%-nom zastúpení.

Dá sa povedať, že najmä nemu vďačí rastlina kurkuma za svoje účinky. Kurkumín je totiž hlavnou farmakologicky účinnou látkou kurkumy, ktorú je vhodné užívať pri mnohých ochoreniach.

Viete, ktoré koreniny by nemali chýbať v žiadnej kuchyni? Ktoré vám pomôžu s nadúvaním, s vysokým krvným tlakom, či ktoré majú protizápalové účinky?

Kurkumín + piperín = 20-násobne vyššia účinnosť

Spomínali sme už, že účinná zložka kurkumín sa nachádza v kurkume len v 3,14%-nom zastúpení. Skutočne problematická je však vstrebateľnosť kurkumínu a maximalizácia potenciálu jeho využitia.

Dôvodom toho sú tráviace enzýmy, ktoré spracovávajú kurkumín a tak výrazne znižujú využiteľnosť kurkumínu pre mnoho účelov.

A práve pri blokovaní tráviacich enzýmov (ktoré spracovávajú kurkumín) a ochrane kurkumínu zohráva dôležitú úlohu extrakt z čierneho korenia (piperín), ktorý zabezpečuje, aby omnoho viac kurkumínu bolo schopného prejsť trávením, a tak sa nepoškodene dostať až do krvného obehu.

Štúdia o vplyve piperínu na kurkumín

G. Shoba spolu s jeho spolupracovníkmi uskutočnili v roku 1998 pokus na ľuďoch, pričom zistili, že pri 2 gramoch kurkumínu podaného samostatne sa namerali len minimálne hladiny v krvnej plazme.

No keď sa kurkumín podal súčasne aj s 20 mg piperínu, tak hladiny v krvnej plazme boli až o 2000% vyššie a taktiež sa udržali v krvi po dlhšiu dobu aktívne.

A preto:

  • neužívajte kurkumu ako korenie samostatne - ale s tukom a pomletým čiernym korením
  • posvieťte si nato, aby kurkumín vo forme doplnku výživy obsahoval okrem komplexu    kurkuminoidov aj extrakt z čierneho korenia (piperín) alebo sójový lecitín

Kurkuma verzus kurkumín - dôležité závery

1. Dá sa teda povedať, že samotná kurkuma je vhodná skôr na využívanie v kuchyni ako korenie pri prevencii a udržiavaní si dobrého zdravia a jej účinky môžete šikovne zvýšiť pridaním mletého čierneho korenia.

2. No pre dosiahnutie liečebných účinkov je omnoho efektívnejšou formou kurkumínový extrakt, ktorého pre rozumný efekt potrebujeme prijať aspoň 300 mg denne, čo predstavuje ekvivalent cca. 9 gramov kurkumy (2 čajové lyžičky) a to už musíte sami uznať, že je dosť problematické denne prijať vo forme stravy.

Ďalšie zaujímavosti o kurkume:

  • Kurkuma je hlavnou zložkou kari korenia a používa sa aj v potravinárstve pod označením E100.
  • Účinná zložka kurkumy - kurkumín je aplikovaná vo viac ako 150 terapiách.
  • Vedecká štúdia preukázala, že kurkuma je pri liečbe ťažkej depresívnej poruchy rovnako účinná ako známe antidepresívum Prozac.
  • Podľa ajurvédy je zmes kurkumy a medu najsilnejším prírodným antibiotikom účinným pri prechladnutí, nádche a chrípke.

Budem rád, ak sa o svoje skúsenosti s kurkumou podelíte aj s ostatnými ľuďmi v komentároch nižšie.

Majte sa krásne, nezabúdajte na silu prírody a šírte poznanie do sveta! ;)

Obohatiť by vás mohli aj ďalšie články o kurkume:

Zdroje:

One thought on “Kurkuma - zázračné korenie a všeliek?”

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články