V košíku nie sú žiadne položky.
Tento článok bol publikovaný 19/07/2015
.Predstavte si prírodnú látku, tak inteligentnú, že dokáže rozlíšiť rakovinovú bunku od bunky zdravej a tak silnú, že dokáže pozastaviť škodlivé chemické procesy v tele.
Vedzte, že kurkuma a kontrétne jej účinná látka kurkumín majú takúto moc. No len za predpokladu ich správneho užívania.
A práve o účinkoch kurkumy, jej správnom užívaní a maximalizácií potenciálu tohto výnimočného korenia a ˮvšeliekuˮ bude tento článok.
Kurkuma, známa tiež ako indický šafrán, je jemne zomletá hľúza kurkumy dlhej, rastúcej v južnej a juhovýchodnej Ázii. Patrí do rodiny zázvoru a charakteristická je svojou sýtou oranžovo-žltou farbou, arómou a korenisto-sviežou vôňou.
Vďaka tomu, že sa podobá na najdrahšie korenie na svete, si ju dodnes mnohí mýlia so vzácnym šafránom. Je kľúčovou ingredienciou v mnohých indických, perzských, pakistanských a thajských pokrmoch a má priam neuveriteľné liečivé vlastnosti.
Intenzívne výskumy účinkov kurkumy uskutočňované v posledných 50-tich rokoch potvrdili, že za väčšinu účinkov kurkumy zodpovedá jej žlté farbivo kurkumín.
Je extrémne dôležité mať jasno v týchto pojmoch. To, že kurkuma je samotná rastlina, už určite všetci dobre viete.
To, čo je však ľuďom už menej jasné a čo je často v iných článkoch opomínané, sú pojmy kurkuminoidy a kurkumín. A to, prečo je natoľko dôležité mať jasno v týchto pojmoch, pochopíte už za malú chvíľku.
Kurkuminoidy sú oranžové pigmenty, ktoré patria medzi najsilnejšie antioxidanty obsiahnuté a získavané z koreňa kurkumy. Patria do skupiny polyfenolov.
Kurkuminoidov obsiahnutých v kurkume je viacero (kurkumín, demetoxykurkumín, bisdemetoxykurkumín...), no najznámejším z nich je práve kurkumín, ktorý sa nachádza v kurkume v 3,14%-nom zastúpení.
Dá sa povedať, že najmä nemu vďačí rastlina kurkuma za svoje účinky. Kurkumín je totiž hlavnou farmakologicky účinnou látkou kurkumy, ktorú je vhodné užívať pri mnohých ochoreniach.
Spomínali sme už, že účinná zložka kurkumín sa nachádza v kurkume len v 3,14%-nom zastúpení. Skutočne problematická je však vstrebateľnosť kurkumínu a maximalizácia potenciálu jeho využitia.
Dôvodom toho sú tráviace enzýmy, ktoré spracovávajú kurkumín a tak výrazne znižujú využiteľnosť kurkumínu pre mnoho účelov.
A práve pri blokovaní tráviacich enzýmov (ktoré spracovávajú kurkumín) a ochrane kurkumínu zohráva dôležitú úlohu extrakt z čierneho korenia (piperín), ktorý zabezpečuje, aby omnoho viac kurkumínu bolo schopného prejsť trávením, a tak sa nepoškodene dostať až do krvného obehu.
G. Shoba spolu s jeho spolupracovníkmi uskutočnili v roku 1998 pokus na ľuďoch, pričom zistili, že pri 2 gramoch kurkumínu podaného samostatne sa namerali len minimálne hladiny v krvnej plazme.
No keď sa kurkumín podal súčasne aj s 20 mg piperínu, tak hladiny v krvnej plazme boli až o 2000% vyššie a taktiež sa udržali v krvi po dlhšiu dobu aktívne.
A preto:
- neužívajte kurkumu ako korenie samostatne - ale s tukom a pomletým čiernym korením
- posvieťte si nato, aby kurkumín vo forme doplnku výživy obsahoval okrem komplexu kurkuminoidov aj extrakt z čierneho korenia (piperín) alebo sójový lecitín
1. Dá sa teda povedať, že samotná kurkuma je vhodná skôr na využívanie v kuchyni ako korenie pri prevencii a udržiavaní si dobrého zdravia a jej účinky môžete šikovne zvýšiť pridaním mletého čierneho korenia.
2. No pre dosiahnutie liečebných účinkov je omnoho efektívnejšou formou kurkumínový extrakt, ktorého pre rozumný efekt potrebujeme prijať aspoň 300 mg denne, čo predstavuje ekvivalent cca. 9 gramov kurkumy (2 čajové lyžičky) a to už musíte sami uznať, že je dosť problematické denne prijať vo forme stravy.
Budem rád, ak sa o svoje skúsenosti s kurkumou podelíte aj s ostatnými ľuďmi v komentároch nižšie.
Majte sa krásne, nezabúdajte na silu prírody a šírte poznanie do sveta! ;)
Obohatiť by vás mohli aj ďalšie články o kurkume:
Zdroje:
Určite už väčšina z nás počula o tom, že užívanie omega-3 nenasýtených mastných kyselín je prospešné pre naše zdravie.
Čítať ďalejVšetci vieme, že spánok je nevyhnutný pre naše zdravie a kvalitu života. No napriek tomu sa znepokojujúce percento ľudí pravidelne ocitá bez kvalitného spánku.
Čítať ďalejKaždý z nás má príležitostné tráviace problémy, akými sú žalúdočné ťažkosti, plynatosť, pálenie záhy, nevoľnosť, zápcha alebo hnačka.
(2 Komentárov)Srdcovo-cievne ochorenia sú na Slovensku hlavnou príčinou úmrtí (až 35%) a dokonca 9 z 10 Slovákov má minimálne 1 rizikový faktor pre vznik srdcovo-cievneho ochorenia.
Čítať ďalej
[…] korenina nie síce úplne slovenská,ale je tu domestikovaná a kvoli jej kvalitám ju zaraďujem rada do detského jedla, idálne pridávať na začiatok varenia a spojiť ju s tukom a troškou čierneho korenia napr: http://www.zdravimkuspechu.sk/clanky/kurkuma-ucinky/ […]