Losos pošírovaný v kokosovo-zázvorovom mlieku

Ako si správne vybrať kvalitnú rybu v slovenských podmienkach a ešte ju k tomu chutne a zdravo pripraviť?

To bude motívom dnešného článku, v ktorom nám Daniel Hamrák, odborník na slovo vzatý, predstaví prvý zo série svojich receptov a kulinárskych tipov.

Treba ešte dodať, že recept je jeho vlastný a že je v súlade so štyrmi základnými zásadami, ktorými sa budú riadiť jeho recepty:

  1. Jednoduchosť prípravy
  2. Dostupnosť surovín
  3. Pozitívny dopad na zdravie
  4. Chuť a celkový kulinársky zážitok

A čo by to bol za blog o zdraví, keby nezačal práve rybami. Tie sú v našej strave absentujúce a výsledok je priam zarážajúci. Srdcovo-cievne ochorenia sú u nás na Slovensku zabijakom číslo 1.

Tým samozrejme netvrdím, že nedostatok rýb (a hlavne nedostatok kvalitných rýb) je toho jediným dôvodom, no faktom zostáva, že krajiny s vysokou konzumáciou rýb patria zároveň k tým, v ktorých sa srdcovo-cievne ochorenia vyskytujú práve najmenej.

No nie je ryba ako ryba a asi nebudete namietať, ak poviem, že mnoho rýb v našich supermarketoch malo s kvalitnými rybami spoločné iba to, že žili vo vode.

Tak ako kúpiť kvalitnú rybu?

Kúpiť v dnešnej dobe a ešte k tomu na Slovensku kvalitnú rybu je dosť ťažké a to hlavne ak nemáte zrovna po ruke Metro alebo nejakého súkromného chovateľa rýb. No zase nie nemožné a niekedy sa dá vybrať aj z toho mála, čo nám naše supermarkety ponúkajú.

Veľmi vhodnou voľbou sú ryby ako napr. losos, pstruh a pražma, no treba byť veľmi opatrný už pri ich kúpe.

Podľa Daniela sú najdôležitejšie 3 hlavné zásady kúpy kvalitnej ryby:

  1. Oči ryby by mali byť nezakalené a koža lesklá a nemazľavá.
  2. Mäso by malo byť voňavé a tuhé, no zároveň nesmie mať známky po kyslej vôni.
  3. Mäso ryby by malo byť pružné a po vpichnutí prstom by sa malo vrátiť do svojho pôvodného stavu.

Ak ste natrafili práve na takýto kvalitný kúsok, tak Vám gratulujem. Pre potreby dnešného receptu budeme potrebovať už takmer "slovenskú" rybu lososa. Pripomínam, že recept bude rýchly, chutný a zdravý.

Pošírovaný losos v kokosovo-zázvorovom mlieku a s batatovým pyré

DSC0069.NEF_

Na prípravu porcie pre 4 osoby budete potrebovať:

  • Steak z lososa bez kože: 480 g
  • Kokosové mlieko: 250 ml
  • Zázvor: 40 g
  • Biele vínko: 200 ml
  • Batáty: 600 g
  • Prepustené maslo ghí: 150 g
  • Cesnak: 1 strúčik
  • Kokosový olej: 80 g
  • Rimska / grécka rasca mletá: 1 čajová lyžica
  • Morská soľ (hladká): 3 čajové lyžice
  • Peper mletý čierny: 1 čajová lyžica
  • Baby špenát čerstvý: 400 g
  • Semienka chia. 20 g

Postup prípravy:

1. Batáty opláchneme a dáme piecť do rúry pri teplote 200°C asi 40 minút, pokým nebudú mäkké. Pripravenú, opláchnutú a osušenú filetu lososa iba zľahka potrieme soľou, nakrájame na väčšie kocky (zhruba 12 kociek z 480 g lososa) a vložíme do prevareného kokosového mlieka s bielym vínkom a nastrúhaným zázvorom. Následne povaríme na miernom ohni 3 minútky a necháme odstáť 6 minút.

2. Bataty ošúpeme a vytvoríme pyré za pridania kokosového oleja, rasce a štipky soli a mletého čierneho korenia.

3. Na rozohriatú panvičku dáme maslo ghí spoločne s roztlačeným cesnakom, pridáme špenát a podusíme, pokým nám nevznikne pekné soté. Dochutíme soľou a peprom.

4. Vkusne uložíme na tanier, pretože jeme aj očami - pyré z batatov roztiahneme na tanier pozdĺž naň poukladáme poširovaného lososa, pod ktorého dáme trocha soté zo špenáta a posypeme chia semienkami, ktoré sme opražili na suchej neprilnavej panvičke.

Výsledok snaženia

DSC0120.NEF_

Kto je Daniel Hamrák?

daniel-hamrak

Daniel Hamrák pôsobil prevažne vo Veľkej Británii, kde sa vďaka talentu a tvrdej práci vypracoval až na šéfkuchára v Mitchells & Butlers. O Danielových kvalitách jasne vypovedá fakt, že hosťoval na Normanských ostrovoch, kde varil pre samotného princa Charlesa, ktorému uvaril typickú britskú pochúťku, zvanú sunday roast!

Na Cypre napríklad pracoval v typickej gréckej reštaurácii, kde nabral cenné skúsenosti v rámci práce s rybami a čerstvými bylinkami. Medzi hostí zariadenia patril okrem iných aj vtedajší cyperský premiér alebo spisovateľ Jeremy Clarkson.

Momentálne varí v Sliezskom dome, najvyššie položenom horskom hoteli na Slovensku a značnú časť svojho voľného času venuje študentom a učiteľom na hotelových školách ako lektor. Pre kulinárskych nadšencov navyše pripravuje úplne nový projekt školy varenia.

Majte sa krásne, varte zdravo a nezabúdajte, že najväčšou odmenou pre nás, je vaše zdieľanie. ;)

One thought on “Losos pošírovaný v kokosovo-zázvorovom mlieku”

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Čo nám najviac škodí?

Posledné Články