V košíku nie sú žiadne položky.
Tento článok bol publikovaný 28/01/2015
.Vaječnú škrupinu tvorí až z 90% vápnik a je prírodným zdrojom celého radu ďalších dôležitých minerálov. Nastal čas, nazrieť na škrupiny úplne inak.
Vápnik má veľa dôležitých funkcií pri fungovaní tela. Je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva a pôsobí preventívne pred vznikom osteoporózy.
Štúdia Reumatologického ústavu v Piešťanoch dokonca potvrdila, že vaječné škrupiny nemajú pozitívny vplyv len na zdravie kostí, ale aj chrupaviek. No ešte dôležitejšiu funkciu vykonáva pri správnom fungovaní srdca, ciev, nervov, či svalov a nezanedbateľná je aj jeho úloha pri zrážaní krvi.
A tieto funkcie vykonáva viac než inteligentne - postupuje hierarchicky a podľa dôležitosti zabezpečuje dostatočný prísun vápnika pre naše srdce, cievy, nervy, či svaly a ak náhodou trpí jeho nedostatkom (dosť častý jav), tak veľmi rafinovane siaha po jeho zásobách v kostiach. Veď mu nič iné ani nezostáva.
A tak nastáva to hrôzostrašné menšie zlo - osteoporóza, ktoré nás vlastne chráni pre zlom väčším. Dalo by sa povedať, že osteoporóze vďačíme možno aj za náš ďalej pretrvávajúci život.
Vedeli ste, že až 99% vápnika v tele je viazaného v kostiach a v zuboch a len 1% voľného, ktoré sa podieľa na fungovaní metabolizmu a nervových prenosov?
Ďalšie funkcie vápnika:
Existuje veľa faktorov, ktoré odčerpávajú zásoby vápnika. Sú nimi napr.:
A dvoma najviac ohrozenými skupinami sú:
Vedeli ste, že vaječná škrupina obsahuje až 90% vápnika a je tak zrejme najbohatším prírodným zdrojom tohto minerálu, ktorý navyše telo prirodzene a ľahko vstrebáva, pretože jeho chemické zloženie je takmer identické so zložením našich kostí a zubov?
Preto sa ani niet čomu čudovať, že väčšina expertov odporúča vaječné škrupiny ako veľmi efektívny spôsob doplnenia zásob vápnika, ktorého odporúčaná denná dávka sa pohybuje v závislosti na veku v rozmedzí od 800 do 1200 mg/deň.
Je to fantastické zistenie, hlavne keď si uvedomíme, že jeho dostatočným doplnením môžeme predísť alebo zvrátiť vývoj osteoporózy, dopomôcť telu ochrániť sa pred vysokým tlakom a cholesterolom a stimulovať kostnú dreň a produkciu krviniek.
A aby toho ešte nebolo málo, vaječné škrupiny obsahujú aj minerály železo, meď, mangán, zinok, fluór, fosfor, chróm a molybdén.
Tipov na prípravu a užívanie je hneď niekoľko a sú odlišné v závislosti na probléme, ktorý majú riešiť.
No ešte pred tým, ako sa bližšie pozrieme na jednotlivé spôsoby prípravy, je potrebné si uvedomiť, že škrupiny by mali byť z poctivých chovov. Sliepky by mali teda poznať výbeh, slnko a trávu.
A tu už sľúbených niekoľko tipov.
Umyte 8 vaječných škrupín, vysušte ich a následne rozdrvte, nalejte na ne šťavu z dvoch čerstvo odšťavených citrónov a nechajte ich niekoľko dní v chladničke.
Keď sa škrupiny rozmočia a zmäknú, prefiltrujte tekutinu a zmixujte s 1 litrom brandy (alebo koňakom) a 1 kilogramom medu. Nechajte túto zmes odstáť 7 dní a následne po odstáti konzumujte 1 čajovú lyžičku 2-4-krát denne po jedle.
Tip 1: Zmiešajte jednu čajovú lyžičku podrvených (resp. pomletých) škrupín s lyžicou cukru a s polievkovou lyžicou podrvených vlašských orechov. Túto zmes užívajte po dobu 20 dní, 3-krát denne po 1 lyžici.
Tip 2: Na hrot noža naberte rozdrvené škrupiny a zmixujte ich s dvoma polievkovými lyžicami citrónovej šťavy. Akonáhle škrupiny zmäknú, pridajte 1 deciliter horúceho mlieka.
A túto zmes užívajte dvakrát denne: ráno na prázdny žalúdok a v noci pred spaním.
Umyte 4 až 5 škrupín, rozdrvte ich, vložte do 3 litrov vody, uložte na 7 dní do chladničky a následne zmes užívajte ako pitnú vodu. Denne vypite 2 až 3 poháre tejto vody s trochou citrónovej šťavy.
Majte sa krásne, nevyhadzujte škrupiny a šírte poznanie do sveta! ;-)
Zdroje:
Určite už väčšina z nás počula o tom, že užívanie omega-3 nenasýtených mastných kyselín je prospešné pre naše zdravie.
Čítať ďalejVšetci vieme, že spánok je nevyhnutný pre naše zdravie a kvalitu života. No napriek tomu sa znepokojujúce percento ľudí pravidelne ocitá bez kvalitného spánku.
Čítať ďalejKaždý z nás má príležitostné tráviace problémy, akými sú žalúdočné ťažkosti, plynatosť, pálenie záhy, nevoľnosť, zápcha alebo hnačka.
(2 Komentárov)Srdcovo-cievne ochorenia sú na Slovensku hlavnou príčinou úmrtí (až 35%) a dokonca 9 z 10 Slovákov má minimálne 1 rizikový faktor pre vznik srdcovo-cievneho ochorenia.
Čítať ďalej