V košíku nie sú žiadne položky.
Tento článok bol publikovaný 28/01/2015
.Vaječnú škrupinu tvorí až z 90% vápnik a je prírodným zdrojom celého radu ďalších dôležitých minerálov. Nastal čas, nazrieť na škrupiny úplne inak.
Vápnik má veľa dôležitých funkcií pri fungovaní tela. Je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva a pôsobí preventívne pred vznikom osteoporózy.
Štúdia Reumatologického ústavu v Piešťanoch dokonca potvrdila, že vaječné škrupiny nemajú pozitívny vplyv len na zdravie kostí, ale aj chrupaviek. No ešte dôležitejšiu funkciu vykonáva pri správnom fungovaní srdca, ciev, nervov, či svalov a nezanedbateľná je aj jeho úloha pri zrážaní krvi.
A tieto funkcie vykonáva viac než inteligentne - postupuje hierarchicky a podľa dôležitosti zabezpečuje dostatočný prísun vápnika pre naše srdce, cievy, nervy, či svaly a ak náhodou trpí jeho nedostatkom (dosť častý jav), tak veľmi rafinovane siaha po jeho zásobách v kostiach. Veď mu nič iné ani nezostáva.
A tak nastáva to hrôzostrašné menšie zlo - osteoporóza, ktoré nás vlastne chráni pre zlom väčším. Dalo by sa povedať, že osteoporóze vďačíme možno aj za náš ďalej pretrvávajúci život.
Vedeli ste, že až 99% vápnika v tele je viazaného v kostiach a v zuboch a len 1% voľného, ktoré sa podieľa na fungovaní metabolizmu a nervových prenosov?
Ďalšie funkcie vápnika:
Existuje veľa faktorov, ktoré odčerpávajú zásoby vápnika. Sú nimi napr.:
A dvoma najviac ohrozenými skupinami sú:
Vedeli ste, že vaječná škrupina obsahuje až 90% vápnika a je tak zrejme najbohatším prírodným zdrojom tohto minerálu, ktorý navyše telo prirodzene a ľahko vstrebáva, pretože jeho chemické zloženie je takmer identické so zložením našich kostí a zubov?
Preto sa ani niet čomu čudovať, že väčšina expertov odporúča vaječné škrupiny ako veľmi efektívny spôsob doplnenia zásob vápnika, ktorého odporúčaná denná dávka sa pohybuje v závislosti na veku v rozmedzí od 800 do 1200 mg/deň.
Je to fantastické zistenie, hlavne keď si uvedomíme, že jeho dostatočným doplnením môžeme predísť alebo zvrátiť vývoj osteoporózy, dopomôcť telu ochrániť sa pred vysokým tlakom a cholesterolom a stimulovať kostnú dreň a produkciu krviniek.
A aby toho ešte nebolo málo, vaječné škrupiny obsahujú aj minerály železo, meď, mangán, zinok, fluór, fosfor, chróm a molybdén.
Tipov na prípravu a užívanie je hneď niekoľko a sú odlišné v závislosti na probléme, ktorý majú riešiť.
No ešte pred tým, ako sa bližšie pozrieme na jednotlivé spôsoby prípravy, je potrebné si uvedomiť, že škrupiny by mali byť z poctivých chovov. Sliepky by mali teda poznať výbeh, slnko a trávu.
A tu už sľúbených niekoľko tipov.
Umyte 8 vaječných škrupín, vysušte ich a následne rozdrvte, nalejte na ne šťavu z dvoch čerstvo odšťavených citrónov a nechajte ich niekoľko dní v chladničke.
Keď sa škrupiny rozmočia a zmäknú, prefiltrujte tekutinu a zmixujte s 1 litrom brandy (alebo koňakom) a 1 kilogramom medu. Nechajte túto zmes odstáť 7 dní a následne po odstáti konzumujte 1 čajovú lyžičku 2-4-krát denne po jedle.
Tip 1: Zmiešajte jednu čajovú lyžičku podrvených (resp. pomletých) škrupín s lyžicou cukru a s polievkovou lyžicou podrvených vlašských orechov. Túto zmes užívajte po dobu 20 dní, 3-krát denne po 1 lyžici.
Tip 2: Na hrot noža naberte rozdrvené škrupiny a zmixujte ich s dvoma polievkovými lyžicami citrónovej šťavy. Akonáhle škrupiny zmäknú, pridajte 1 deciliter horúceho mlieka.
A túto zmes užívajte dvakrát denne: ráno na prázdny žalúdok a v noci pred spaním.
Umyte 4 až 5 škrupín, rozdrvte ich, vložte do 3 litrov vody, uložte na 7 dní do chladničky a následne zmes užívajte ako pitnú vodu. Denne vypite 2 až 3 poháre tejto vody s trochou citrónovej šťavy.
Majte sa krásne, nevyhadzujte škrupiny a šírte poznanie do sveta! ;-)
Zdroje:
Trápi vás časté pálenie záhy a neviete, čo naozaj pomáha a čoho by ste sa mali naopak vyvarovať, aby ste predišli tomuto, ale aj iným nepríjemným príznakom refluxu?
NK bunky by sme mohli označiť za jednotku rýchleho nasadenia medzi imunitnými bunkami, ktoré sú prvé v bojovej línii proti patogénom, vírusom a rakovinotvorným bunkám.
Čítať ďalejOčista organizmu práve v jarnom období má svoje špecifické dôvody a výhody, ktoré súvisia s prirodzenými cyklami prírody a ľudského tela.
Existuje mnoho výskumov o vplyve omega-3 na srdcovo-cievny systém, no veda zdokladovala aj ďalšie významné účinky omega-3, ktoré si stručne a jednoducho rozoberieme v dnešnom článku.
Čítať ďalej