Nattokináza a jej potenciál pri srdcovo-cievnych ochoreniach

Srdcovo-cievne ochorenia sú na Slovensku hlavnou príčinou úmrtí (až 35%) a dokonca 9 z 10 Slovákov má minimálne 1 rizikový faktor pre vznik srdcovo-cievneho ochorenia.

Príčin je viacero a zhrnúť by sa dali do nasledovného zoznamu:

  • psychosomatika (manažovanie stresu, kvalita vzťahov, radosť zo života, zdravé emočné prežívanie, život v láske a nie v strachu, ... atď.)
  • stravovanie
  • pitný režim
  • celková životospráva - výživný pohyb, kvalita spánku, správne dýchanie, schopnosť odpočívať a užívať si život
  • genetické predispozície (poznať ich a zamerať sa na ne vo svojej stratégií)

Inými slovami, pre zachovanie zdravia (a nielen zdravia srdcovo-cievneho systému) potrebujeme poznať individuálne potreby svojho tela a patrične si svoje telo (a svoju psychiku) hýčkať.

Každá vyššie spomenutá oblasť je základom pri budovaní kvalitného života a pevného zdravia a zaslúžila by si samostatný priestor. Sú základom, na ktorých by mali byť postavené všetky ostatné odporúčania a "skratky".

Takouto "skratkou" so sľubným potenciálom pri prevencii a liečbe kardiovaskulárnych ochorení je prírodný enzým Nattokináza.

Čo je Nattokináza?

Nattokináza je enzým izolovaný z tradičnej japonskej fermentovanej sóje Natto. Je čisto prírodného charakteru a získava sa pomocou fermentácie sójových bôbov nepatogénnou baktériou Bacillus subtilis natto.

Tento enzým síce pochádza zo sóje, no len márne by ste ho hľadali v klasických sójových produktoch.

Extrahovaný enzým sa vyrába vo forme kapsúl a tabliet, hoci v Japonsku sa tiež nachádza v práškovej forme.

Najznámejší je pre svoju schopnosť čistiť krv od nadmerného množstva fibrínu (nerozpustný proteín vytvorený pri konečnej fáze zrážania krvi), ktorý zahusťuje krv a vytvára krvné zrazeniny.

Čo na Nattokinázu hovorí tradičná ľudová medicína?

Nattokináza je používaná na rôzne účely v ľudovej, tradičnej medicíne, pričom v Japonsku sa používa už vyše 2000 rokov.

Tradičná medicína pripisuje Nattokináze pozitívny vplyv pri srdcovo-cievnych ochoreniach, najmä pre jej schopnosť štiepiť krvné zrazeniny, ktoré môžu brániť správnej cirkulácii krvi.

Okrem toho pripisuje Nattokináze celý rad ďalších účinkov pri prevencii a liečbe ochorení, akými sú:

  • angína pectoris
  • ateroskleróza ("kôrnatenie tepien")
  • hlboká žilová trombóza
  • hemoroidy
  • hypertenzia (vysoký krvný tlak)
  • infarkt myokardu (srdcový infarkt)
  • periférna artériová choroba
  • mŕtvica
  • kŕčové žily

Čo na Nattokinázu hovorí veda?

K dnešnému dňu existuje len pomerne málo štúdií, ktoré tieto tvrdenia jednoznačne podporujú. To neznamená, že sľubný výskum neexistuje. Nedostatočné je len množstvo a veľkosť štúdií.

Nižší počet klinických štúdií pravdepodobne súvisí so skutočnosťou, že Nattokináza nie je registrovaná ako liek, ale ako doplnok výživy.

Tu je však aspoň niekoľko z nich, ktoré stoja za vašu pozornosť.

Hlboká žilová trombóza

Hlboká žilová trombóza je lekársky termín, ktorý sa používa na opis krvných zrazenín v hlbokej žile, zvyčajne na nohe. Má tendenciu ovplyvňovať najmä starších ľudí, ktorí sú obézni a majú základné problémy s krvným obehom.

Štúdia z roku 2015 uverejnená vo vedeckých správach uviedla, že jedna 100 miligramová dávka Nattokinázy podaná perorálne (ústne) dokázala účinnejšie odbúravať fibrín (proteín podieľajúci sa na zrážaní krvi) ako placebo.

Pôsobil tiež ako silné antikoagulancium (liek na riedenie krvi), znižujúce koncentráciu proteínu zrážajúceho krv známeho ako faktor VIII.

Výskum naznačuje, že doplnok výživy Nattokináza môžu poskytovať ochranu pred hlbokou žilovou trombózou zabránením tvorby zrazenín. Hoci sú samotné výsledky sľubné, závery sú obmedzené malou veľkosťou štúdie (12 osôb).

Ateroskleróza

Ateroskleróza, známa aj ako "kôrnatenie tepien", je spôsobená nahromadením tukových plakov na stenách tepien.

Štúdia z roku 2018 z Číny, do ktorej sa zapojilo 76 dospelých s aterosklerózou, uviedla, že u účastníkov, ktorým sa podávala 150 mg denná dávka natokinázy počas 26 týždňov, došlo k 36,6% zníženiu arteriálneho plaku v porovnaní s iba 11,5% u tých, ktorým bola podaná 20 mg dávka lieku simvastatín.

Okrem toho natokináza zvýšila hladinu "dobrého" HDL cholesterolu.

Na druhej strane bol liek simvastatín oveľa účinnejší pri znižovaní celkového cholesterolu, triglyceridov a "zlého" LDL cholesterolu, ktorých zníženie je nevyhnutné na prevenciu kardiovaskulárnych chorôb.

Mŕtvica

Kardiovaskulárne choroby a zdravie mozgu sú úzko prepojené. V posledných rokoch sa objavili náznaky, že Nattokináza môže mať neuroprotektívne vlastnosti, ktoré zastavujú progresiu ochorenia u ľudí s ischemickou mozgovou príhodou.

Štúdia z roku 2015 v časopise Stroke informovala, že natokináza podávaná injekčne môže zlepšiť prietok krvi do mozgu po mŕtvici.

Vedci injekčne podali laboratórnym myšiam tri dávky Nattokinázy pred indukovanou cievnou mozgovou príhodou. Vedci zistili, že menšie cievy v mozgu zostávajú nezablokované, čo obmedzuje šírenie poškodenia tkanív.

Schopnosť odbúravať fibrín (označovaná ako fibrinolýza) robí z Nattokinázy ideálneho kandidáta na výskum - nielen s ohľadom na mozgovú príhodu, ale aj na ďalšie stavy ovplyvnené poruchou fibrinolýzy vrátane Alzheimerovej choroby.

Japonsko ako dôkaz účinnosti Nattokinázy?

Predpokladá sa, že spotreba Natto významne prispieva k dlhovekosti japonskej populácie.

Posledné štúdie preukázali, že jeho vysoký príjem súvisí so zníženým rizikom celkovej úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia a najmä so zníženým rizikom úmrtnosti na ischemické choroby srdca.

Záverečné zhrnutie

Prevencia je kľúčová a Nattokináza sa javí ako funkčná prírodná látka s potenciálom preventívne a liečebne vplývať na zdravie srdca a ciev.

Obzvlášť zaujímavou sa javí byť jej schopnosť čistiť krv od nadmerného množstva fibrínu, a tým štiepiť krvné zrazeniny.

Ak hľadáte Nattokinázu vo forme doplnku výživy, tak veľmi zaujímavou voľbou s vysokým obsahom účinnej látky je Nattokináza od slovenskej firmy Kompava. Nattokináza je tiež v mnohých ohľadoch vhodnou alternatívou obľúbeného enzýmu Serrapeptáza, ktorý bol z legislatívnych dôvodov na dobu neurčitú stiahnutý z predaja.

Majte sa krásne a ak sa Vám článok páčil, tak nás potešte jeho zdieľaním.

Zdroje:

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články