13 ˮzdravýchˮ jedál v prestrojení (2. časť)

Každé tretie dieťa v USA je obézne a na Slovensku sa k tomuto trendu približujeme. Obézne je už každé desiate dieťa a až každé piate má nadváhu.

No bohužiaľ nenarastá len obezita detí. Narastá aj výskyt srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny, rôznych degeneratívnych ochorení, psychických porúch, či depresií. Na strane druhej, našťastie, začína narastať aj záujem o zdravý životný štýl a zdravší spôsob stravovania.

No má to aj jeden menší zádrhel - nie všetko, čo sa tvári na prvý pohľad zdravo, zdravé aj v skutočnosti je.

ˮNáš problém nie je v tom, že toho vieme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, čo vieme, nie je pravda.ˮ

(Will Rogers)

Tento článok nadväzuje na predchádzajúci príspevok: 13 ˮzdravýchˮ jedál v prestrojení (1. časť)

7. Agávový sirup

Sotva škodí niečo viac ako cukor. A vzhľadom na jeho škodlivé účinky, sa ani niet čomu čudovať, že ľudia hľadajú zdravšie alternatívy.

Jednou z najviac obľúbených prírodných alternatív sladenia je agávový sirup, ktorý väčšinou mylne môžte nájsť zatriedený medzi zdravými sladidlami, často ponúkanými v atraktívnom zdravom obale v obchodoch so zdravou výživou.

Dôvod jeho mylného zatriedenia je ten, že neovplyvňuje hladinu cukru v krvi, čo je samozrejme fajn. No na druhej strane je to silno koncentrovaná fruktóza, ktorá je vysoko kalorická a zvyšuje hladinu triglyceridov.

A to je už poriadny problém spolu s faktom, že ak skonzumujete viac ako 30g fruktózy za deň, môže vám začať tukovatieť pečeň. Jeden z hlavných problémov cukru je totiž ten, že obsahuje nadmerné množstvo fruktózy, ktorá môže viesť až k vážnym metabolickým problémom, ak je konzumovaná v nadbytku.

No a tu sa dostávame už k jadru problému. Totiž, zatiaľ čo klasický cukor obsahuje ˮlenˮ okolo 50% fruktózy a vysoko fruktózový kukuričný sirup 55%, agávový sirup obsahuje ešte viac a to dokonca až 70-90%. Z tohto dôvodu je Agave dokonca horšie ako bežný cukor.

Všimnite si, že ˮprírodnýˮ vždy automaticky neznamená zdravý.... a či by vôbec agavový sirup mal byť považovaný za prírodný je taktiež diskutabilné. Preto sa vo vlastnom záujme vyhnite akýmkoľvek sladidlám na báze fruktózy.

Ak chcete sladiť použite radšej prírodu

Sladidlám ako takým sa musíte vyhýbať tak, ako je to len možné. Ak však sladiť už musíte, použite tie, ktoré sú akceptovateľné ako: med, javorový sirup, stéviu alebo melasu.

8. Bezlepkové priemyselne spracované potraviny

Podľa výskumu z roku 2013 sa asi tretina ľudí v USA aktívne snaží vyhýbať lepku a tento trend je badateľný čoraz viac už aj u nás na Slovensku. A aj keď si mnoho expertov myslí, že to nie je bezpodmienečne nevyhnutné, pravdou je, že lepok a obzvlášť lepok z novodobej modernej pšenice, môže byť problematický pre mnoho ľudí.

Vedeli ste, že cukor a lepok obsadzujú v mozgu rovnaké receptory ako kokaín a umelo tak stimulujú tvorbu dopamínu a prispievajú k vytváraniu závislosti? Asi aj preto sa veľa ľudí zhrozí, keď si má zrazu predstaviť život bez chleba, akože ˮzákladnej potraviny.ˮ

A preto sa nemožno ani čudovať tomu, že producenti priniesli na trh množstvo druhov bezlepkových jedál.

Problémom takýchto jedál avšak je, že sú obvykle presne tak škodlivé ako ich náprotivkovia s obsahom lepku, ak nie ešte horšie. Sú to totiž vysoko priemyselne spracovávané jedlá, ktoré sú na výživné látky veľmi chudobné a často vyrábané s rafinovaným škrobom, ktorý vedie k prudkému nárastu krvného cukru.

Takže, vyberte si radšej jedlá, ktoré sú prirodzene bezlepkové (ako napr. rastliny a zvieratá) a nie bezlepkové priemyselne vyrábané potraviny.

Angličtina má pre takéto bezlepkové jedlá dokonca aj jeden veľmi trefný výrok: ˮGluten-free junk food is still junk food.ˮ

9. Vegánske priemyselne spracované potraviny

Vegánske diéty sú v súčasnosti veľmi populárne, či už kvôli etickým a ekologickým dôvodom alebo inokedy kvôli zlepšeniu zdravia (čo je veľmi diskutabilné a otázne).

A producenti potravín nato samozrejme zareagovali a priniesli na trh množstvo priemyselne spracovaných vegánskych jedál, často predávaných ako vhodná náhrada za nevegánsku stravu. Vegánska slanina je len jedným z príkladov.

No je veľmi dôležité mať na pamäti, že sa jedná opäť len o priemyselne vyrábané produkty, ktoré sú zlé pre každého vrátane vegánov.

10. Priemyselne spracované jedlá s označením ˮorganicˮ a ˮrawˮ

Určite ste si už všetci všimli stále častejšie označovanie potravín slovom ˮorganicˮ alebo ˮrawˮ, čo znamená, že daná potravina je v prípade ˮorganicˮ z ekologického poľnohospodárstva, čiže ekologicky prijateľná a v prípade ˮrawˮ sa jedná o surovú stravu.

No ako to už býva zvykom, tak aj toto označenie začalo byť po tom, ako sa stalo obľúbeným, marketingovo zneužívané. Výrobcovia vynašli množstvo spôsobov ako vyrobiť rovnaký odpad doplnený až o zanedbateľné množstvo prísad hodných označenia ˮorganicˮ, či ˮrawˮ.

To zahŕňa prísady ako napr. organický raw trstinový cukor, ktorý je v podstate na 100% identický ako cukor biely. Je stále len glukózou a fruktózou, s takmer žiadnymi živinami.

V mnohých prípadoch je rozdiel medzi ˮorganic a rawˮ ingredienciami a ich bežnými náprotivkami takmer nulový, no cena o poznanie vyššia.

Zapamätajte si, že potraviny s označeniami ˮorganicˮ a ˮrawˮ ešte automaticky nemusia byť zdravé a preto vždy pozorne pred kúpou skontrolujte etikety, aby ste sa dozvedeli, čo sa skutočne skrýva za ich obalom.

11. Rastlinné oleje

Mnohým z nás je odporúčané, aby sme jedli rastlinné oleje a oleje zo semien. A to zahŕňa aj oleje, ako olej zo sójových bôb, či olej z hroznových kostiek, no i mnohé ďalšie.

Je to založené na fakte, že tieto oleje sú prezentované ako oleje znižujúce hladinu krvného cholesterolu, prinajmenšom z krátkodobého hľadiska. Tak, či onak, je dôležité si uvedomiť, že krvný cholesterol je rizikovým faktorom a nie ochorením samým o sebe.

A i keď tieto rastlinné oleje môžu zlepšiť tento rizikový faktor, neexistuje žiadna garancia, že pomôžu zamedziť krutému koncu v podobe infarktu a smrti, ktoré sú tým skutočným, čo sa počíta.

V skutočnosti zopár experimentov ukázalo, že navzdory poklesu cholesterolu, tieto oleje môžu zvýšiť riziko smrti následkom infarktu alebo rakoviny.

Takže jedzte radšej zdravé, prírodné tuky ako maslo (obyčajné), kokosový, olivový, či konopný olej a vyhýbajte sa priemyselne vyrábaným rafinovaným rastlinným olejom, ako keby na nich závisel váš život (pretože závisí).

12. Jogurty s ˮkúskami ovociaˮ

Sú ich plné police supermarketov, sú podporované masívnymi reklamnými kampaňami a vo väčšine prípadov škodia a v niektorých prípadoch obsahujú dokonca až toľko cukru ako plechovka koly. Určite existujú aj rozumnejšie spôsoby ako začať nový deň takouto náložou cukru.

13. Raňajkové cereálie

Raňajkové cereálie v tomto zozname samozrejme nemôžu chýbať. Sú priam čerešničkou na torte a nechal som si ich na úplný záver. Spôsob, akým sú raňajkové cereálie marketingovo prezentované je pritom nechutný.

Veľa z nich (vrátane tých určených pre deti) majú na svojich obaloch klamlivo uvedenú celú radu tvrdení o ich zdravotných benefitoch. To zahŕňa zavádzajúce argumenty ako ˮcelozrnnéˮ alebo ˮnízkotučnéˮ.

No ak sa poriadne pozriete na jednotlivé zložky (ingrediencie), uvidíte, že neobsahujú takmer nič iné okrem obilia (často dokonca geneticky modifikovaného), cukru a rôznych umelých chemikálií.

Práve raňajkovým cereáliam sa prikladá veľká časť viny za nárast obezity a metabolické problémy deti. A treba dodať, že oprávnene.

Univerzálne pravidlo pre nákup zdravších potravín

Býva pravidlom, že ak obal jedla prezentuje jedlo ako zdravé, tak pravdepodobne zdravé nie je. Skutočne zdravé jedlá sú totiž tie, ktoré nepotrebujú žiadne takéto zdravé vyhlásenia.

Skutočné, zdravé jedlá dokonca nepotrebujú ani žiaden zoznam použitých ingrediencií, pretože skutočné jedlo je ingredienciou samou o sebe.

Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta! ;)

Zdroje:

  • Robberstad L, et al. An unfavorable lifestyle and recurrent headaches among adolescents: the HUNT study. Neurology. 2010 Aug 24;75(8):712-7. doi: 10.1212/WNL.0b013e3181eee244. Epub 2010 Aug 18.
Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Čo nám najviac škodí?

Posledné Články