NK bunky: Neviditeľní hrdinovia vášho imunitného systému

NK bunky by sme mohli označiť za jednotku rýchleho nasadenia medzi imunitnými bunkami, ktoré sú prvé v bojovej línii proti patogénom, vírusom a rakovinotvorným bunkám.

NK bunky patria medzi tzv. lymfocyty, konkrétne do skupiny bielych krviniek a sú fascinujúcou a kriticky dôležitou súčasťou nášho imunitného systému.

Označenie NK bunky je skratka z anglických slov "natural killer" cells, čo by sa dalo voľne preložiť ako "prírodné zabíjačské/vražedné" bunky.

Úlohy NK buniek

  1. Rýchla odpoveď: Na rozdiel od iných imunitných buniek, NK bunky môžu reagovať okamžite, bez potreby predchádzajúcej "nácvikovej" fázy. Toto im umožňuje rýchlo identifikovať a zničiť infikované alebo rakovinové bunky, ešte predtým, než sa stihnú rozmnožiť.
  2. Rozpoznanie a eliminácia rakovinových buniek: NK bunky majú schopnosť rozpoznať bunky, ktoré vykazujú znaky poškodenia alebo transformácie do rakovinových buniek, a účinne ich eliminovať. Tým prispievajú k prevencii vzniku rakoviny a k jej šíreniu v tele.
  3. Obrana tela: Proti rôznym druhom patogénov, vírusom a abnormálnym bunkám, a to hneď od prvej chvíle ich vzniku.
  4. Imunoregulácia: NK bunky prispievajú k regulácii imunitného systému prostredníctvom interakcie s inými imunitnými bunkami. Môžu ovplyvniť funkciu B-lymfocytov, T-lymfocytov a iných buniek imunitného systému, čím sa zabezpečuje, že imunitná odpoveď je adekvátne silná, ale zároveň neškodí vlastným zdravým tkanivám.
  5. Imunitný dohľad: NK bunky neustále monitorujú bunky tela na prítomnosť abnormalít alebo infekcie. Toto neustále "hliadkovanie" pomáha rýchlo identifikovať a reagovať na potenciálne hrozby pre telo, či už ide o vnútorné zmeny, ako sú rakovinové mutácie, alebo vonkajšie útoky, ako sú vírusové infekcie.

NK bunky teda môžu odhaliť a eliminovať nádorové bunky ešte predtým, než sa zmenia v skutočné nádory.

Ako si zvýšiť hladinu NK buniek v tele?

  • Kľúčové je mať pod kontrolou stres - chronické vystavovanie sa stresovým hormónom potláča funkcie NK buniek. Techniky na redukciu stresu, ako sú meditácia, joga, hlboké dýchacie cvičenia alebo čas strávený v prírode sú skvelou voľbou. (5)
  • Pobyt v prírode, najmä v obklopení stromov môže zvýšiť počet NK buniek - mnohé ihličnaté stromy vylučuje aromatické zlúčeniny nazývané fytoncidy, ktoré zvyšuje počet NK buniek. (5)
  • Kvalitný a dostatočný spánok je kľúčový pre optimálnu funkciu imunitného systému. Nedostatok spánku môže významne oslabiť aktivitu NK buniek.
  • Štúdie naznačujú, že určité doplnky, ako je kurkumín (extrakt z kurkumy), omega-3 mastné kyseliny a probiotiká, môžu mať pozitívny vplyv na aktivitu NK buniek. (1, 2, 3)
  •  Vitamín D zohráva významnú úlohu v ovplyvňovaní imunitného systému a môže tak nepriamo ovplyvniť aj aktivitu NK buniek. (4)
  • Tiež pomôže vyhýbanie sa toxickej plesni, ktorá narúša fungovanie NK buniek. (5)
  • Fyzická aktivita - hlavne aeróbne aktivity (najlepšie v prírode) môžu zlepšiť cirkuláciu a funkciu NK buniek.
  • A samozrejme vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály, anitoxidanty.

Záverečné zhrnutie

NK bunky teda hrajú kritickú a viacstrannú úlohu v udržiavaní našej imunity a zdravia. Ich unikátna schopnosť rýchlo reagovať na rozličné hrozby bez potreby predchádzajúceho "tréningu" ich robí neoceniteľnými strážcami nášho tela.

Určite si zaslúžia našu zvýšenú pozornosť a celostný (holistický) prístup.

Hýčkajte si svoje zdravie a ak sa Vám článok páčil, tak nás potešíte jeho zdieľaním.

Zdroje:

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Čo nám najviac škodí?

Posledné Články