Olej z hroznových jadierok - elixír zdravia a krásy?

Zázračný prostriedok na pokožku a vlasy, olej doslova nabitý anitoxidantmi alebo dar prírody pre starostlivosť o naše srdce a cievy.

To všetko sú vlastnosti bežne pripisované oleju z hroznových jadierok.

Aký je však jeho skutočný potenciál v starostlivosti o naše zdravie a krásu si dôkladne, ale jednoducho a zrozumiteľne rozoberieme práve v tomto článku.

No poďme pekne od začiatku.

Výroba oleja

Hroznový olej je vedľajším produktom vinárstva, na výrobu ktorého je využívaný inak odpadový produkt - hroznové jadierka. A ten sa následne využíva v kuchyni a v rámci starostlivosti o zdravie a krásu.

Pre zaujímavosť: z 3000 kg hrozna sa získa cca 30 kíl suchých jadierok a z nich cca 1,3 litra oleja.

 

1. Antioxidačné pôsobenie

Olej z hroznových jadier obsahuje látky, akými sú vitamín E, resveratrol alebo flavanoid procyanidín, ktoré sa vyznačujú mimoriadnymi antioxidačnými účinkami. A vďaka tomu pomáha hroznový olej chrániť bunky pred oxidačným stresom, a teda v konečnom dôsledku pred poškodením bunky (kľúčovým faktorom celkového zdravia).

O flavanoide procyanidín sa uvádza, že má schopnosť pohlcovať voľné radikály až 50-krát účinnejšie ako vitamín E a 20-krát účinnejšie ako vitamín C, a aj preto sa tento olej často využíva v prírodnej medicíne.

2. Zdravie srdca

Konzumácia hroznového oleja môže prispieť k znižovaniu hladiny "zlého" LDL cholesterolu v krvi a podporovať zdravie srdca.

Štúdia zverejnená v "Journal of the American Dietetic Association" v roku 2005 zistila, že konzumácia hroznového oleja pomohla zlepšiť hladinu HDL ("dobrého") cholesterolu a zároveň znižovať hladinu "zlého" LDL cholesterolu u zdravých dobrovoľníkov.

3. Cukrovka

Nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v hroznovom oleji, najmä kyselina olejová, môžu pomôcť zlepšiť citlivosť organizmu na inzulín. Zároveň hroznový olej obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu prispieť k optimalizácii metabolizmu glukózy.

4. Zdravá pokožka

Olej z hroznových jadier si našiel uplatnenie aj v kozmetike. Má hydratačné a anti-aging vlastnosti a pomáha pri udržiavaní zdravej pokožky. Pleti dodáva intenzívnu vlhkosť bez toho, aby ju zaťažil alebo zanechal mastnou.

Dokáže preniknúť hlboko do kožných pórov a ničiť baktérie, ktoré spôsobujú tvorbu vyrážok. Pozitívny vplyv na zdravie pokožky má kyselina linolová, ktorá zmierňuje upchatie pórov a tým predchádza tvorbe akné.

5. Zdravie vlasov

Hroznový olej sa využíva na ošetrenie vlasov a pokožky hlavy. Skvele sa aplikuje a vďaka vitamínu E a ďalším obsiahnutým látkam, sú vlasy hydratované, posilnené a lesklé. Pomáha hydratovať suchú pokožku vlasov a zamedzovať tvorbe lupín.

Využitie v kuchyni

Olej z hroznových jadierok nie je chuťovo veľmi výrazný, má miernu orechovú chuť.

Hodí sa do šalátov, dressingov, omáčok, marinád, na pečivo alebo na tepelnú prípravu pokrmov. Má vysokú teplotnú stabilitu od 216 - 232 °C.

Nevýhody oleja z hroznových jadier

Hroznový olej má nízky obsah väčšiny živín, no vysoký obsah omega-6 nenasýtených mastných kyselín.

Nadmerný príjem omega-6 mastných kyselín vzhľadom k omega-3 mastným kyselinám môže spôsobiť zvýšenú zápalovú odpoveď a môže byť spojený so zvýšeným rizikom určitých ochorení, akými sú napr. ochorenia srdca, či poruchy imunitného systému.

Je zároveň dôležité zdôrazniť, že omega-6 mastné kyseliny samy osebe nie sú škodlivé a sú dokonca nevyhnutné pre náš organizmus, no kľúčová je rovnováha medzi omega-3 a omega-6, pričom zdravý pomer je do max. 1:4 až 1:5 (1 jednotka omega-3 k 4-5 jednotkam omega-6). A ideálne ešte menej.

No problémom súčasného moderného stravovania je práve deficit omega-3 a nadbytok omega-6 nenasýtených mastných kyselín.

Záverečné zhrnutie

Užívanie rozumného množstva oleja kvôli obsahu vitamínu E, resveratrolu alebo flavanoidu procyanidín určite dáva zmysel a má svoj potenciál. A svoje uplatnenie si bezpochyby nájde aj ako kozmetický prípravok.

Celkovo však pri (vnútornom) užívaní olejov s vysokým obsahom omega-6 mastných kyselín dbajte na zaradenie dostatočného množstva omega-3, aby ste predišli negatívnym dopadom nerovnováhy.

Majte sa krásne a zdravo a ak sa Vám článok páčil, tak nás potešte jeho zdieľaním.

Zdroje:

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Čo nám najviac škodí?

Posledné Články