Predĺžte si život vďaka omega-3 až o 5 rokov!

Určite už väčšina z nás počula o tom, že užívanie omega-3 nenasýtených mastných kyselín je prospešné pre naše zdravie.

Vieme, že dostatok omega-3 v strave prispieva k ochrane nášho srdca, ciev, mozgu a zraku.

Vieme taktiež, že omega-3 pomáhajú rozširovať naše cievy, zlepšovať ich prietok a chrániť tak pred vznikom aterosklerózy a žilovej trombózy.

Vieme aj to, že omega-3 zmierňujú alergie, ekzémy, podorujú imunitu a pomáhajú znižovať krvný tlak.

A vieme už dokonca aj to, že redukujú zápal, ktorý sa podieľa na chronických ochoreniach ako reumatoidná artritída, Crohnova choroba, cukrovka, depresie, ale tiež ochorenia srdca a cievnej mozgovej príhode. (Scientific American, 2009).

Čím logicky nielen predĺžujú život, ale najmä zvyšujú jeho kvalitu. A to o koľko a za akých predpokladov si povieme práve teraz.

Omega-3 a dlhovekosť

Podľa štúdie uverejnenej v časopise American Journal of Clinical Nutrition by omega-3 mastné kyseliny mohli človeku pridať roky navyše. Inými slovami, podporiť dlhovekosť.

Vedci z dvoch inštitútov Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM) v Barcelone v Španielsku a Výskumný ústav mastných kyselín (FARI) v Sioux Falls, SD zisťovali, akú úlohu zohrávajú omega-3 v dĺžke života.

Počas 11 rokov sledovali odborníci 2 240 účastníkov s cieľom analyzovania hladiny omega-3 v ich krvi.

Účastníkov štúdie rozdelili do štyroch skupín na:

  • Ľudí s vysokou úrovňou omega-3, ktorí nefajčili.
  • Ľudí s vysokou úrovňou omega-3, ktorí holdovali cigaretám.
  • Ľudí s nízkou úrovňou omega-3, ktorí nefajčili.
  • Ľudí s nízkou úrovňou omega-3, ktorí fajčili.

Závery štúdie

Výsledky štúdie, asi nikoho z vás neprekvapia. Čo však možno prekvapí sú konkrétne čísla.

Vyššia hladina omega-3 v krvi v dôsledku pravidelného zaraďovania mastných rýb a/alebo omega-3 dopnkov výživy do jedálnička zvyšuje priemernú dĺžku života až o takmer 5 rokov.

Naopak pravidelné fajčenie ukrojí priemerne 4,7 roka dĺžky života.

Spoluautor štúdie Dr. William S. Harris, prezident a zakladateľ FARI, vysvetlil, že lekári by mali svojich pacientov povzbudzovať k zvyšovaniu hladín omega-3 popri riešení ďalších dôležitých rizikových faktorov, ako je hladina cholesterolu a krvný tlak.

Slovo na záver

Len veľmi málo z nás zomrie na starobu. Drvivá väčšina ľudí ochorie a zomrie predčasne, z tzv. "prirodzených príčin", oveľa skôr, než je ich biologická dĺžka života.

Príčin je samozrejme viac,  no určite by sme k nim mali zaradiť aj dostatočný prísun omega-3 nenasýtených mastných kyselín (a to hlavne vo forme EPA a DHA).

Majte sa krásne a zdravo a ak sa Vám článok páčil, tak nás potešte jeho zdieľaním.

Zdroje:

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články