V košíku nie sú žiadne položky.
Tento článok bol publikovaný 11/06/2022
.Určite už väčšina z nás počula o tom, že užívanie omega-3 nenasýtených mastných kyselín je prospešné pre naše zdravie.
Vieme, že dostatok omega-3 v strave prispieva k ochrane nášho srdca, ciev, mozgu a zraku.
Vieme taktiež, že omega-3 pomáhajú rozširovať naše cievy, zlepšovať ich prietok a chrániť tak pred vznikom aterosklerózy a žilovej trombózy.
Vieme aj to, že omega-3 zmierňujú alergie, ekzémy, podorujú imunitu a pomáhajú znižovať krvný tlak.
A vieme už dokonca aj to, že redukujú zápal, ktorý sa podieľa na chronických ochoreniach ako reumatoidná artritída, Crohnova choroba, cukrovka, depresie, ale tiež ochorenia srdca a cievnej mozgovej príhode. (Scientific American, 2009).
Čím logicky nielen predĺžujú život, ale najmä zvyšujú jeho kvalitu. A to o koľko a za akých predpokladov si povieme práve teraz.
Podľa štúdie uverejnenej v časopise American Journal of Clinical Nutrition by omega-3 mastné kyseliny mohli človeku pridať roky navyše. Inými slovami, podporiť dlhovekosť.
Vedci z dvoch inštitútov Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM) v Barcelone v Španielsku a Výskumný ústav mastných kyselín (FARI) v Sioux Falls, SD zisťovali, akú úlohu zohrávajú omega-3 v dĺžke života.
Počas 11 rokov sledovali odborníci 2 240 účastníkov s cieľom analyzovania hladiny omega-3 v ich krvi.
Účastníkov štúdie rozdelili do štyroch skupín na:
Výsledky štúdie, asi nikoho z vás neprekvapia. Čo však možno prekvapí sú konkrétne čísla.
Vyššia hladina omega-3 v krvi v dôsledku pravidelného zaraďovania mastných rýb a/alebo omega-3 dopnkov výživy do jedálnička zvyšuje priemernú dĺžku života až o takmer 5 rokov.
TIP: Vyskúšajte napríklad tento recept na domáce poké s lososom a zaraďte omega-3 aj do vášho jedálnička.
Naopak pravidelné fajčenie ukrojí priemerne 4,7 roka dĺžky života.
Spoluautor štúdie Dr. William S. Harris, prezident a zakladateľ FARI, vysvetlil, že lekári by mali svojich pacientov povzbudzovať k zvyšovaniu hladín omega-3 popri riešení ďalších dôležitých rizikových faktorov, ako je hladina cholesterolu a krvný tlak.
Len veľmi málo z nás zomrie na starobu. Drvivá väčšina ľudí ochorie a zomrie predčasne, z tzv. "prirodzených príčin", oveľa skôr, než je ich biologická dĺžka života.
Príčin je samozrejme viac, no určite by sme k nim mali zaradiť aj dostatočný prísun omega-3 nenasýtených mastných kyselín (a to hlavne vo forme EPA a DHA).
Majte sa krásne a zdravo a ak sa Vám článok páčil, tak nás potešte jeho zdieľaním.
Zdroje:
Trápi vás časté pálenie záhy a neviete, čo naozaj pomáha a čoho by ste sa mali naopak vyvarovať, aby ste predišli tomuto, ale aj iným nepríjemným príznakom refluxu?
NK bunky by sme mohli označiť za jednotku rýchleho nasadenia medzi imunitnými bunkami, ktoré sú prvé v bojovej línii proti patogénom, vírusom a rakovinotvorným bunkám.
Čítať ďalejOčista organizmu práve v jarnom období má svoje špecifické dôvody a výhody, ktoré súvisia s prirodzenými cyklami prírody a ľudského tela.
Existuje mnoho výskumov o vplyve omega-3 na srdcovo-cievny systém, no veda zdokladovala aj ďalšie významné účinky omega-3, ktoré si stručne a jednoducho rozoberieme v dnešnom článku.
Čítať ďalej