Čo by sme sa mali naučiť zo spôsobu stravovania našich predkov?

Sme to, čo jeme. Ak jeme odpadky, dostaneme smetisko.

A táto pravda sa prejaví najviac pri zaťažkávajúcich skúškach, napr. keď prechladneme. Veď ako môžeme očakávať dlhý a skvelý život, keď jeme mŕtvu hmotu plnú chémie?

Popoludní by sme mali byť predsa čulí, živí a nabudení. Chronická podvýživa však vedie k chronickej únave a pokiaľ je váš mozog hladný, podvyživený alebo otrávený, budete mať depresie.

Asi nikto z vás ani len nepochybuje o tom, že zdravotníctvo a veda o výžive sa najviac rozvinuli práve za posledných 50 rokov, no ako to, že súčasne sa rovnako rozvinuli aj civilizačné choroby na čele so srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou?

Veď nemali by byť práve výsledky ukazovateľom správnosti smerovania, ktorým sa ľudstvo ubralo? A nemali by sme si vziať radšej príklad od generácií, ktorých život bol síce ťažší, no nepopretkávaný modernými civilizačnými chorobami?

Veď predsa naši prarodičia a väčšinou ešte aj starí rodičia, si vyrábali vlastné domáce maslo, na varenie a vyprážanie používali bravčovú masť, pili plnotučné mlieko a napriek tomu (alebo skôr vďaka tomu) vyzerali zdravo.

Dnes obmedzujeme sacharidy, odstraňujeme tuk, varíme menej, jeme viac, konzumujeme geneticky modifikované a priemyselne vyrábané potraviny, umelé sladidlá a väčšinu času trávime sedením. Všimli ste si ten rozdiel?

ˮAk ma niekto presvedčí, že sa mýlim alebo konám zle, tak rád zmením svoj názor alebo správanie, lebo som na ceste hľadania pravdy. Škodu narobí ten, kto zotrváva vo svojej hlúposti.ˮ

Marcus Aurelius, rímsky cisár

9 princípov zdravšieho stravovania podľa našich predkov

1. Jedzte jedlo a nejedzte nič, čo by vaši predkovia nikdy ani len nepovažovali za jedlo! Čo by si asi tak pomyslel váš pradedo pri pohľade na dnešné moderné, priemyselne spracované potraviny? Ruky preč od nich!

2. Vyhýbajte sa dokonca aj produktom, ktoré sú označované ako zdraviu prospešné. Nezabúdajte, že napr. taký margarín, ktorý patril k prvým priemyselne vyrábaným potravinám, bol vyhlasovaný za zdraviu prospešný. A výsledok? Nahradil tradičné formy tukov a zvýšil výskyt srdcovo-cievnych ochorení!

3. Špeciálne sa vystríhajte potravinám obsahujúcim ingrediencie, ktoré sú:

  • a) neznáme
  • b) ťažko vysloviteľné
  • c) a ktoré obsahujú viac ako 5 druhov ingrediencií

Žiaden z týchto bodov nemusí byť síce nevyhnutne sám o sebe škodlivý, no všetky z nich sú spoľahlivou predzvesťou priemyselného spracovania potravín.

A dobre známym faktom je to, že snahou výrobcov je spraviť všetko preto, aby dané zložky pôsobili, čo možno najprijateľnejšie. Počítajú s tým, že sa nevyznáme do ich komplikovaného označovania. Nedajme sa!

4. Vždy, ak je to len trocha možné, nechoďte do supermarketov. U farmárov a lokálnych pestovateľov síce nenájdete vysoko fruktózový kukuričný sirup a taktiež ani nečerstvé odležané potraviny vypestované ďaleko od predajného miesta.

No to, čo nájdete, je čerstvá potrava plná živín, zozbieraná na vrchole nutričnej kvality. A presne tento druh jedla by vám odporúčala vaša prastará mama ako skutočné jedlo. A nehovoriac o podpore domácej ekonomiky a malých poctivých farmárov.

5. Plaťte viac - jedzte menej. Bohužiaľ, je to tak. Za lepšie potraviny si treba väčšinou priplatiť, pretože rástli prirodzenejšie a pomalšie a pestované boli s omnoho väčšou starostlivosťou.

A áno, som si plne vedomý ťažkých slovenských pomerov. No je to aj o prioritách a rebríčku hodnôt. Preto robte, čo je vo vašich silách, aby toľko omieľané blahoželanie: ˮVšetko najlepšie a hlavne veľa zdraviaˮ, nebolo len prázdnym želaním.

My sme napr. donútili chovať našu babku sliepky. Podobne spravte aj vy. Ak môžete, chovajte a pestujte, ak nemôžete, tak si čo najviac takýchto poctivých potravín zaobstarajte.

6. Jedzte viac rastlinnej potravy, a to predovšetkým zeleniny a rozhodne obmedzte príjem sacharidov. A nie, nikoho nenabádam k vegetariánstvu. Minimálne ja ním rozhodne nie som. No všetko s mierou a z poctivých zdrojov.

7. Jedzte viac ako Taliani, Chorváti, či Gréci, teda ako obyvatelia stredomoria, v ktorých jedálničku sú bohato zastúpené ryby, zdravé oleje a lokálne vypestované ovocie a zelenina. A prečo nie aj pohár červeného vína.

A čo myslíte, prečo trpia tieto národy menšou mierou srdcovo-cievnych ochorení? Ak vás napadla konzumácia rýb a zdravých olejov, tak vám blahoželám - ste blízko pravdy.

8. Sami si varte. A ak môžete, tak aj pestujte. Tradícia domáceho varenia a nehovoriac pestovania, je už na ústupe aj u nás na Slovensku. A treba podotknúť, že bohužiaľ! Pretože doma vypestované potraviny prispejú k vášmu lepšiemu zdraviu už dlho pred tým, ako ich naservírujete na tanier.

9. Jedzte ako všežravce a pokúste sa pridať pestrú zmes výživných potravín do vášho jedálnička. Či už rastlinných alebo živočíšnych. A áno, myslím tým aj poctivé mäso, ryby, či kvalitné domáce maslo a vajcia.

A viem, nie každý má k nim rovnaký prístup a nie každý si ich u nás na Slovensku môže dovoliť v rovnakej miere a rovnako kvalitné. Bohužiaľ.

Trend je viac než zrejmý.

Dnešná lekárska veda nám pomáha predĺžiť život. Chcete ale tieto roky naviac prežiť ako senilné, dementné a choré ľudské trosky alebo si chcete udržať vysokú fyzickú a duševnú sviežosť a bystrý mozog až do smrti?

Dnes to nie je vec lekárov, ani nikoho iného. Je to len a len v našich rukách!

Majte sa krásne, žite rozumnejšie a šírte poznanie do sveta! ;)

2 komenty k “Čo by sme sa mali naučiť zo spôsobu stravovania našich predkov?”

  • Thea

    Pravda pravdúca, ale nie každý má priestor a čas pestovať preto existuje aj www.debnickaodbabicky.sk v Košiciach a privezie Vám len to čo je sezónne a prioritne podporuje východoslovenský región.

  • diankaaa

    Skvelý článok, veľmi pravdivý :) Vieš čo, ja osobne milujem zdravú stravu asi už od detstva a stravujem sa tak zdravo ako to len ide. Nie preto, aby som schudla, alebo niečo podobné. Chudá som bola koniec koncov vždy, zdravo jem preto, lebo to mám rada, chutí mi to a neviem si predstaviť život bez toho. Avšak rada sa taktiež ako aj ty inšpirujem receptami http://www.najtelo.com/category/recepty/. čerpám ich z tadiaľto a nemôžem si pomôcť, sú prosto skvelé, tak ich iste taktiež vyskúšaj, stravuj sa zdravo a milujem samú seba. Nie je nič lepšie ako robiť niečo dobré pre svoje telo. :)

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Čo nám najviac škodí?

Posledné Články