Pripravte si domáce pesto a nakopnite svoje zdravie!

Čo môže byť zdravšie ako poriadna dávka čerstvých byliniek s kvalitným olivovým olejom a napr. cesnakom?

Mnoho toho vám rozhodne nenapadne.

A práve to je hlavným dôvodom vzniku tohto článku, v ktorom Vám Daniel Hamrák prezradí niečo viac o peste, predstaví vám zopár receptov a dá vám tipy a triky na jeho prípravu.

Cieľom tohto článku nie je, aby ste po jeho prečítaní nutne kopírovali jednotlivé recepty. Našim cieľom je inšpirovať vás k experimentovaniu a k premene vašej kuchyne na ordináciu, v ktorej sa namiesto syntetických liečiv budú "predpisovať" zdravé bylinky, oleje, koreniny a cesnak.

Čo je pesto?

Podľa wikipédie je pesto zelená omáčka, ktorého hlavnou zložkou je bazalka. Tradičná príprava klasického pesta spočíva v rozdrvení a trení bazalkových listov v mramorovom mažiari drevenou paličkou.

Do nej sa ďalej pridáva soľ, cesnak, parmezán alebo iný na drobno strúhaný ovčí syr a piniové oriešky a nakoniec sa hojne pridáva olivový olej. Pesto sa najčastejšie podáva s cestovinami, prípadne s rybou alebo pečivom.

Dnes si však pre vás Daniel pripravil ďašie 3 super zdravé a rýchle variácie pesta.

1. Pesto zo sušených paradajok, rukoly a cesnaku

  • sušené paradajky
  • rukola
  • cesnak
  • limetka
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej extra panenský (hojné množstvo, nešetriť!)

2. Pesto z baby špenátu, mandlí a parmezánu

  • baby špenát
  • parmezán
  • mandle
  • biely sézam
  • cesnak
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej extra panenský

 

3. Neutrálne bylinkové pesto

  • petržlenová vnať hladká
  • koriandrová vňať
  • šalvia
  • kôpor
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej extra panenský

Ako ste si istotne všimli, pri receptoch chýba dávkovanie. Chýba zámerne. Dochucovanie a pomer jednotlivých surovín je totiž v prípade pesta individuálnou záležitosťou. Čo sa týka spôsobu prípravy, tak rozumnou voľbou je ponorný mixér. Odporúčame taktiež nešetriť olivovým olejom. Ten dodáva pestu správnu konzistenciu a okrem toho je ešte aj veľmi zdravý.

Ďalšie tipy a triky na chutné pesto od Daniela

1. Spojte petržlenovú a koriandrovu vňať v hmoždiari s olivovým olejom a citrónovou šťavou a vychutnajte si super zdravý a chutný dressing na šalát alebo pečenú rybku.

2. V sezóne medvedieho cesnaku si môžete pripraviť pesto z medvedieho cesnaku spojením s vlašskými orechmi a parmezánom a kľudne si ho môžete následne rozdeliť na menšie porcie, zamraziť a opätovne použiť (s pridaním banánu) napríklad aj do zeleného smoothie.

3. No a také pesto zo sušených paradajok a rukoly sa hodí zase výborne k akýmkoľvek cestovinám alebo šalátom.

Nezabudnite na kvalitu surovín. Iný ako extra panenský olivový olej vám rozhodne neodporúčame. Znakom kvality je aj jasný pôvod olivového oleja.

Kto je Daniel Hamrák?

daniel-hamrak-FB

Daniel Hamrák pôsobil prevažne vo Veľkej Británii, kde sa vďaka talentu a tvrdej práci vypracoval až na šéfkuchára v Mitchells & Butlers. O Danielových kvalitách jasne vypovedá fakt, že hosťoval na Normanských ostrovoch, kde varil pre samotného princa Charlesa, ktorému uvaril typickú britskú pochúťku, zvanú sunday roast!

Na Cypre napríklad pracoval v typickej gréckej reštaurácii, kde nabral cenné skúsenosti v rámci práce s rybami a čerstvými bylinkami. Medzi hostí zariadenia patril okrem iných aj vtedajší cyperský premiér alebo spisovateľ Jeremy Clarkson.

Momentálne varí v Sliezskom dome, najvyššie položenom horskom hoteli na Slovensku a značnú časť svojho voľného času venuje študentom a učiteľom na hotelových školách ako lektor. Pre kulinárskych nadšencov navyše pripravuje úplne nový projekt školy varenia.

Majte sa krásne, varte zdravo a nezabúdajte, že najväčšou odmenou pre nás, je vaše zdieľanie. ;)

3 komenty k “Pripravte si domáce pesto a nakopnite svoje zdravie!”

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články