Spoznajte plný potenciál prírodnej superlátky zvanej Kvercetín

Kvercetín je silný prírodný flavanoid a antihistaminikum, ktorý patrí medzi najviac študované látky na svete. A nie je sa ani čomu diviť.

Kvercetín je v podstate rastlinný pigment nachádzajúci sa v tmavo zafarbenom ovocí a zelenine s celou radou úžasných účinkov, ktorým sa  podrobnejšie budeme venovať v tomto článku.

Medzi jeho najbohatšie zdroje patria: červená cibuľa, čučoriedky, jablká, hrozno (najmä červené), červené víno, čerešne, černice, brusnice, paradajky, kakao, olivový olej, fazuľa a citrusové plody.

1. Kvercetín a zápaly

Kvercetín má výrazné protizápalové vlastnosti, pričom táto jeho vlastnosť by sa dala považovať za jednu z najkľúčovejších, keďže samotný zápal je príčinou celého radu ďalších chronických ochorení, akými sú reumatoidná artritída, Crohnova choroba, cukrovka, depresie, ochorenia srdca, cievne mozgové príhody, ale i mnohé ďalšie. (Scientific American, 2009).

Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže kvercetín znižovať zápal spojený s alergickými reakciami a astmou. Tieto účinky sú dôležité pri zmierňovaní dlhodobých symptómov alergie.

2. Antioxidačné pôsobenie

Kvercetín je silným antioxidantom, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Tento účinok môže pomôcť znižovať riziko niektorých chronických ochorení, akými sú srdcovo-cievne ochorenia a niektoré druhy rakoviny. Zdravá bunka je základom dobrého zdravia.

3. Kvercetín ako prírodné antihistaminikum

Histamín je látka, ktorá sa uvoľňuje pri alergickej reakcii a spôsobuje typické príznaky ako sú svrbenie, opuchy, nádcha a iné.

Antihistaminické vlastnosti kvercetínu súvisia s jeho schopnosťou inhibovať (znižovať, blokovať) uvoľňovanie histamínu z mastných buniek a bazofilov (typ bielej krvinky), čo sú kľúčové bunky zapojené do alergickej reakcie.

A týmto spôsobom pomáha znižovať typické príznaky alergie, akými sú opuch, svrbenie a nádcha.

4. Prírodný bojovník proti alergiám

Alergia je reakcia imunitného systému na látky, ktoré sú pre väčšinu ľudí neškodné. Tieto látky, známe ako alergény, môžu zahŕňať peľ, prach, potravinové výrobky, alebo zvieraciu srsť.

Pri alergii imunitný systém nesprávne identifikuje tieto bežné látky ako hrozbu a reaguje na ne uvoľňovaním chemikálií, ako je napr. už vyššie spomínaný histamín.

A práve kvercetín môže pozitívne ovplyvňovať rôzne aspekty imunitného systému, ktoré hrajú úlohu pri alergických reakciách, čím pomáha modulovať alergickú odozvu. Znižuje napríklad produkciu zápalových cytokínov, ktoré sú dôležité pri rozvoji alergických symptómov.

Okrem toho vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže kvercetín znižovať zápal spojený s už prebiehajúcimi alergickými reakciami a astmou.

A tieto účinky sú dôležité pri zmierňovaní dlhodobých symptómov alergie.

5. Diabetes

Kvercetín môže pomáhať zlepšovať inzulínovú senzitivitu, čo je kľúčové pre správne riadenie hladiny cukru v krvi. Lepšia citlivosť na inzulín znamená, že bunky tela sú schopnejšie efektívne využívať glukózu z krvi.

Zároveň pri diabete mellitus je často zvýšený oxidatívny stres spôsobený vysokou hladinou cukru v krvi. Kvercetín pôsobí ako silný antioxidant, ktorý môže pomôcť chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ktoré sú bežnejšie pri diabete.

Prospešné sú aj už vyššie spomenuté protizápalové účinky kvercetínu, ktoré môžu byť užitočné pri prevencii komplikácií spojených s diabetom.

Niektoré štúdie naznačujú, že kvercetín môže ovplyvňovať metabolizmus glukózy v tele a potenciálne tak pomáhať pri kontrole hladiny cukru v krvi. (European Journal of Pharmacology, Eid HM, et al., 2012)

Existujú naznačenia, že kvercetín môže pomôcť chrániť beta bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín, pred poškodením alebo dysfunkciou. (Pharmacological Research, 2009)

6. Zlepšenie fungovania imunitného systému

Kvercetín môže posilniť imunitný systém a pomôcť telu v boji proti infekciám a chorobám. Má potenciál podporiť činnosť imunitných buniek, ako sú mastné bunky, bazofily a eozinofily, ktoré sú dôležité pri alergických reakciách a tým pomôcť regulovať imunitnú odpoveď.

V neposlednom rade zohráva dôležitú rolu jeho antioxidačné pôsobenie (ochrana buniek pred voľnými radikálmi, ktoré môžu oslabiť imunitný systém) a protizápalové pôsobenie, čím môže regulovať zápalovú reakciu a zmierňovať príznaky spojené s autoimunitnými ochoreniami a alergiami.

7. Ochrana pred neurologickými poruchami

Podľa viacerých vedeckých štúdií sa zdá, že kvercetín má neuroprotektívne účinky. Táto látka, nachádzajúca sa v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, má schopnosť chrániť mozgové bunky pred poškodením spôsobeným oxidatívnym stresom a zápalom.

Tieto vlastnosti kvercetínu môžu znižovať riziko vývoja neurodegeneratívnych ochorení, ako sú Alzheimerova choroba a demencia.

Ďalšie vlastnosti:

  • Je vhodný pri deravom (priepustnom) čreve - znižuje prozápalovú aktivitu v čreve.
  • Ochrana pečeňových buniek pred toxickým poškodením alkoholom.
  • Chráni cievy a priaznivo vplýva na srdcovo-cievny systém: vďaka svojim protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam.
  • Redukuje tvorbu vicelárneho tuku (tuk obaľujúci vnútorné orgány) z čoho profituje napr. pečeň a je vhodný aj napr. pri stukovatenej pečeni.
  • Vplyv na funkciu spermií u neplodných mužov: Jedna štúdia skúmala vplyv kvercetínu na funkciu spermií u neplodných mužov s leukocytozpermiou. Výsledky naznačujú, že kvercetín môže mať antioxidačné účinky na spermie​.

Kvercetín ako doplnok výživy (alebo na kvalite záleží)

Pri výbere kvalitného kvercetínového doplnku je dôležité mať na zreteli biologickú dostupnosť (vstrebateľnosť) daného kvercetínu.

Skvelou voľbou je kvercetín vo fosfolipidovom komplexe s až 20-násobne vyššou biologickou dostupnosťou v porovnaní s bežným konvenčným kvercetínom.

Okrem toho je v kombinácií s dvoma rastlinnými enzýmami papaínom (z papáje) a bromelaínom (z ananásu), ktoré taktiež zlepšujú jeho vstrebávanie a účinnosť.

Výhodné je aj dopĺňanie vitamínu C. Vitamín C môže totiž ešte viac navýšiť biologickú dostupnosť kvercetínu v tele a zároveň pomáhať udržiavať jeho stabilitu.

Hýčkajte si svoje zdravie a ak sa Vám článok páčil, tak nás potešíte jeho zdieľaním.

Zdroje:

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články