Vitamín D a jeho šokujúci nedostatok

Vitamín D zohráva v ľudskom tele významnú funkciu, ktorá presahuje úlohu vitamínu.

Vo väčšine buniek ľudského tela sa totiž nachádzajú receptory, ktoré slúžia na príjem signálu od vitamínu D. Inými slovami, vitamín D účinkuje tak trocha ako kľúč v zapaľovaní auta - auto nepôjde, pokiaľ neotočíte kľúčom a nenaštartujete motor.

A aj preto je jeho nedostatok pre náš organizmus priam ničivý. Okrem starých známych problémov s imunitou, s depresiami, či osteoporózou, súvisí jeho nedostatočný prísun aj s výskytom mnohých závažných ochorení, akými sú rakovina, cukrovka, infarkty myokardu a iné.

Kam nechodí slnko, tam chodí lekár.

No poďme pekne poporiadku.

Trocha nevyhnutnej teórie o vitamíne D

Vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. No ako sme už spomenuli hneď v úvode, nie je len vitamínom v pravom slova zmysle. V súčasnosti sa považuje už aj za regulačný steroidný hormón.

Vo väčšine buniek ľudského tela sa totiž nachádzajú receptory, ktoré slúžia na príjem signálu od vitamínu D. Najnovší výskum v oblasti molekulárnej biológie objavil, že ľudské telo obsahuje 30 000 génov. A vitamín D ovplyvňuje 2000 z nich.

Najdôležitejšie formy vitamínu D sú:

  • vitamín D2 (ergokalciferol) – netvorí sa v ľudskom organizme a má rastlinný pôvod
  • vitamín D3 (cholekalciferol) – vzniká v koži účinkom UV žiarenia a jeho ďalším zdrojom sú potraviny živočíšneho pôvodu (najmä ryby, rybí olej a vajcia). Na základe laboratórnych výsledkov z krvi tvorí vitamín D3 až vyše 90% z celkového množstva vitamínu D.

Účinky vitamínu D a jeho vplyv na zdravie

Azda najznámejší je vplyv ˮdéčkaˮ na rednutie kostí, pretože jeho dostatočný príjem je nevyhnutný pre vstrebateľnosť a využiteľnosť vápnika a fosforu.

Pomerne známy je už aj vplyv vitamínu D na imunitný systém a v prípade nedostatku , jeho vplyv na zvýšenú chorobnosť v zimných mesiacoch. Náš imunitný systém nemôže pracovať dostatočne pokiaľ nebude biochemicky aktivovaný vitamínom D. Preto ľudia, ktorí ochorejú, sú väčšinou tí, ktorí sú stále pod strechou, pracujú pod strechou a žijú v chronickom nedostatku vitamínu D.

A opomenúť samozrejme nemôžeme ani jeho zásadný vplyv na psychiku, depresie a celkovú náladu.

No to nie je ani zďaleka všetko.

Antony Norman vo svojom článku z augusta 2008 upozorňuje nato, že vitamín D má kľúčovú úlohu pri udržaní zdravia a správneho fungovania 36 orgánov a tkanív ľudského tela, ako je napríklad kostná dreň, žalúdok, tenké aj hrubé črevo, obličky, pľúca, prostata, koža, očná sietnica, maternica.

Vplyv vitamínu D má teda výrazný presah na celkové zdravie a psychiku človeka.

Nedostatok vitamínu D? Veď nad našimi hlavami svieti slnko

Keď sa povie vitamín D, tak sa väčšine z nás vybaví slnko, ako jeho hlavný a neobmedzený zdroj a jeho dostatok ako samozrejmosť. No nie je tomu vždy tak.

Vedci varujú pred tým, že súčasná situácia vzhľadom na nedostatok vitamínu D je v celosvetovej populácii oveľa horšia než v predchádzajúcih rokoch.

Za rizikový faktor považujú ˮmodernýˮ spôsob života (obyvateľov od 40 stupňov severnej a južnej šírky - teda aj nás), kedy mnoho ľudí trávi väčšinu času v interiéroch a používa syntetické kozmetické výrobky, ktoré zabraňujú pôsobeniu UV lúčov na kožu. A opomenúť nesmieme ani prípravky na opaľovanie.

Navyše tieto geografické oblasti nemajú tak výrazný prísun svetla počas celého roka. Čo má za následok nedostatočné ožiarenie kože UV lúčmi, a tým nedostatočnú tvorbu vitamínu D. Zvýšenému riziku sú vystavení najmä starší ľudia, hlavne v zdravotníckych zariadeniach a domovoch dôchodcov.

V Nemecku a ďalších európskych krajinách, adekvátny prísun vitamínu D chýba 60 - 70% populácie. Nedostatkom D-éčka trpia najmä seniori, ženy po prechode, tehotné a dojčiace ženy, chronickí chorí pacienti a výraznejšie sa prejavuje aj u tmavších ľudí a v skupine diabetikov.

Zdroje vitamínu D

Najlepším zdrojom vitamínu D je priame slnečné žiarenie. Odporúča sa stráviť každý deň (aj v zime), vonku minimálne 30 minút s odhalenými časťami tela. V lete samozrejme aj dlhšie, aby si telo vytvorilo nejaké zásoby na nadchádzajúcu zimu.

Okrem slnka patria medzi významné zdroje vitamínu D aj:

  • treščia pečeň, rybí olej, morské ryby (tuniak, makrela, losos, sardinky)
  • ustrice, krevety a kaviár
  • vaječné žĺtka: žĺtka od sliepok chovaných vo voľnom výbehu obsahujú 4-6 krát viac vitamínu D oproti sliepkam z klietkového veľkochovu
  • mlieko (ovčie, ale aj kravské) a mliečne výrobky (syry...)
  • z rastlinných zdrojov stoja za zmienku ešte lucerna siata a avokádo

Oporúčané dávkovanie

V minulosti bolo odporúčané dávkovanie vitamínu D nižšie. Vedci však dospeli k medzinárodnému konsenzu a najnovšie je ODD vitamínu D najmenej 2000 IU, lepšie však 4000 IU, a to za predpokladu, že aspoň časť z neho sa syntetizuje v pokožke pri pobyte na slnku. Dávke 2000 IU zodpovedá asi 50 μg. Za bezpečnú dávku sa považuje ešte 10 000 IU (250 μg) denne.

Ak dojčiace ženy nemajú k dispozícii okolo 6000 IU denne, tak by mali ideálne dodávať dojčatám 800 IU denne. Deti, ktoré rodičia v dostatočnej miere nevystavujú slnku, by mali denne dostávať 1000 - 2000 IU, v závislosti od hmotnosti.

Medzi hlavné symptómy nedostatku vitamínu D patria: častá chrípka, svalová slabosť, lupienka, schyzofrenia a depresia, zápaly ďasien, reumatoidná artritída, či vysoký krvný tlak.

Predávkovanie vitamínom D a jeho príznaky

Predávkovanie D-éčkom je veľmi zriedkavé (poznáte niekoho takého?) a môže byť sprevádzané nevoľnosťou, zvracaním, stratou chuti do jedla, zvýšenou hladinou vápnika v krvi, či neustálym smädom.

Treba však dodať, že v prípade správneho užívania sa predávkovanie nedá dosiahnuť užívaním doplnkov výživy s vitamínom D vo voľnom predaji. V prípade predávkovania si organizmus dokáže poradiť tak, že nadbytočné dávky vitamínu D3 do čreva nevstrebá.

Doplnky výživy s vitamínom D

V prípade nedostatku odporúčam siahnuť (najmä v zimnom období) po doplnkoch výživy. Na trhu je ich veľké množstvo, no osobne mi najviac sadol rybí olej s vitamínom D, ktorého 1 ml obsahuje 400 I.U. vitamínu D.

Ako už bolo spomenuté aj vyššie, vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, preto treba dbať na jeho príjem spoločne s tukom, inak nedôjde k jeho dostatočnému využitiu. Okrem toho je rybí olej považovaný za biologicky najhodnotnejší zdroj omega-3 (zložiek EPA a DHA). Naviac, prísun zdravých tukov (najmä omega-3) je na Slovensku často nedostatočný a zabijakom číslo jeden sú u nás srdcovo-cievne ochorenia. Náhoda?

Vedeli ste, že:

  • S nedostatkom vitamínu D majú častejšie problémy tmavší ľudia a obzvlášť rizikovou skupinou sú ľudia s tmavou pokožkou, ktorí sa presťahujú ďaleko od rovníka?
  • Organizmus si dokáže vitamín D uložiť aj do zásoby?
  • Hladinu vitamínu D si je možné nechať aj vyšetriť? Ak máte pochybnosti, tak si nechajte overiť jeho koncentráciu vo vašej krvi.
  • Rozsiahle výskumy vykonané v The Moore´s Cancer Center na Univerzite v Kalifornii odhadujú, že zvýšením hladiny vitamínu D3 u obyvateľstva by sa predišlo ročne 250 000 prípadom rakoviny hrubého čreva a 350 000 prípadom rakoviny prsníka.

Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta. ;)

Poznámka: aktualizovaný článok

Zdroje:

14 komenty k “Vitamín D a jeho šokujúci nedostatok”

  • Mária

    4. Všetko robte s rozumom a mierou a s vitamínom D problém mať nebudete. Čestné skautske. Tak toto neplatí aspoň u mňa.
    Robím všetko preto aby som D mala a nič, jem ryby, som na slnku, uzvivam doplnok D a stale som v deficite - dlhodobo :(

    • Ing. Lukáš Juriček

      Tak to som prekvapený. Evidentne sú aj výnimky, ktoré nepotvrdzujú pravidlo. Chystám sa článok doplniť a upraviť. Čo sa týka doplnkov, tak odporúčam Vám jeden, keď už máte s tým D-čkom tak veľké problémy:
      http://www.zdravimkuspechu.sk/rybi-olej-omega-3-hp-d

      Majte sa a nezúfajte! ;)

      • Zuzana Harcsová
        Zuzana Harcsová 18/09/2016 at 20:57

        Doporučunená denná dávka 25μg vit. D je 1000 MJ - medzinár. jednotky, je podľa niektorých zdrojov nedostatočná, odporúča sa až 4000 MJ, čo je 100 μg denne. Ak by mal niekto strach s predávkovania, tak za mierny poplatok sa dajú zistiť hodnoty D-čka. Ja to riešim tak, že si kúpim v lekárni Vigantol, je síce na predpis, ale známa magistra Vám ho predá, je lacný a je to liečivo, čiže máte istotu, že tam máte to, čo píšu. Jednorázovo môžte užiť až 10000 MJ, čiže netreba kvapkať každý deň. Nie u každého sa ovšem D vit. vstrebe, závisí to od toho, či je aj dostatok K vitamínu. Ľudia, čo berú warfarin majú problém, ten blokuje tvorbu K- vit., na nete sú odborné články , ak má niekto hlbší záujem o problematiku.

        • Juraj

          Všeobecne uvádzaná denná dávka je veľmi nízka. V letných mesiacoch sa ti na slnku vytvorí za 15 minút cca 15 000 IU jednotiek, takže uvádzaných 2000 UI denne je trošku mimo... Vitamín D3 je jeden z najdôležitejších vitamínov vôbec, čo veľa ľudí nevie. Zvyčajne sa uvádza, že má vplyv hlavne na kosti, ale vitamín D3 má hlavne hormonálne učinky o čom tiež málo kto vie. Veľmi pôsobí na celkovú pozitívnu náladu človeka a takzvané chce/neche sa mi, nedostatok spôsobuje celkovú apatiu a to, že sa vám do ničoho nechce čo sa deje veľa ľudom začiatkom jesene a zimy. Na tomto má tento vitamín veľlký podiel. Preto sú ľudia zo slnečných krajín vždy dobre naladení s dobrou naládou, príjemní a usmievaví, práve kvôli slnku, ktoré vytvára vitamín D3v koži. Má veľmi pozitívny vplyv tiež na imunitu ako takú čo je pekne vidno hlavne na jeseň a začiatok zimy keď ľudia prestanú vychádzať von vzhľadom nato, že je chladnejšie, menej slnka a zrazu sú všetci chorí. Mám známu pracujúcu v laboratóriu na krvné testy, ktorá sama povedala, že v zimných mesiacoch má 90 % ľudí vitamín D3 hlboko pod dolnou hranicou. Čo sa týka celkovej nálady a imunity mám to na sebe niekoľko krát vyskúšané a môžem to potvrdiť. Zvyčajne beriem cca 7500 - 10 000 IU denne v zimných mesiacoch. Môžem odporuciť kvalitné D3 zo stránky myprotein za dobru cenu, ktoré mám niekoľko krát otestované z krvných testov, že je tam naozaj to čo tam má byť.

  • Zoltán Elek
    Zoltán Elek 17/09/2016 at 21:00

    Je zrejme, že ide o biznis ! Kto chodí do obchodov zistí, že potraviny, ktoré obsahujú vitamín D, sa nepredávajú úspešne, preto je treba postrašiť ľudí, aby to kupovali ! Neide o zdravie ľudí !

  • Jozef

    primáty žijúce voľne v prírode majú prirodzene hladinu D3 140 - 145 ng na 1 ml krvi... u človeka je deficit pod 20... po 6 mesiacoch užívania D3 v dávke 10000 IU denne - hladina D3 bola 140 ng/ml...

  • ika

    dcerka tiez priam miluje tuniaka, lososa, konzumuje vajcia, v lete dostatok slnka, teraz relativne tiez a hop! uplne pod normu, uz dlhsiu dobu. ani Vigantol nepomaha.:-((.
    tak kde sa jej ten D-vitamin trati???co s tym?
    Ika

  • Palo

    V bežnom mediálnom brainwashingu sa zaručene s propagáciou produktov na báze D vitamínu nestretnete . Na rozdiel od toho určite vám neuniknú reklamy na podporu rozmanitých prostriedkov proti prechladeniu , nádche či chrípke a o ich zaručenom účinku . Prečo asi ?

  • Veronika hercova
    Veronika hercova 22/06/2018 at 12:00

    S tym davkovanim by som to velmi rychlo upravila; mam sklerozu multiplex a mala som davky d3 okolo 3000 iu denne. Po urcitej dobe ma zacali neskutocne bolievat ladviny; jasny znak predavkovania, ktory sa ale skoro nikde neuvadza, nasla som to az v zahranicnom pribalovom letaku! Momentalne mam davky medzi 800 a 1600 iu a moje telo uz neprotestuje.
    Davky uvedene v clanku su asi ako kratkodoba liecba, inak si telo predavkovanim sa vitaminom (d3) nacisto odpalite. Ale asi ako so vsetkym: vsetkeho s mierou.... (a najskor si urcite poriadne overte, kde je zhruba ta zlata stredna cesta). Krasny den!

  • […] výrobu vitamínu D telo potrebuje cholesterol (podrobnejšie v ďalšom […]

  • Vivien

    ja vam odporucam vyzivove doplnky od avita.sk

  • […] vitamínu K2 sú ešte zosilnené v kombinácii s vitamínom D3, keďže sa tieto dva vitamíny dopĺňajú.  Odporúčam ich brať spolu v období od novembra […]

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články