Zbavte sa plesni a kvasiniek s oregánovým olejom

Máte problémy s plesňami a kvasinkami? Hľadáte prírodnú alternatívu konvenčnej liečby antibiotikami?

Tak je veľmi pravdepodobné, že práve oregánový olej vám dokáže pomôcť. Je totiž jedným z najsilnejších prírodných antibiotík a antioxidantov, ktoré nám príroda ponúka.

Je doslova a dopísmena prírodným liekom, silu ktorého poznali už naši predkovia pred zhruba 2500 rokmi. Tí ho s obľubou využívali na podporu trávenia, dýchania a funkciu kĺbov. Dnes, v dobe vedeckých výskumov, je tomu trocha inak a v popredí sú skôr jeho protiplesňové, antibakteriálne a antioxidačné účinky.

No poďme pekne poporiadku.

Oregano, oregánový olej a jeho kvalita

Oreganový olej sa lisuje za studena z oregana, ktoré sa v sušenom stave využíva aj ako korenina. U nás je rastlina oregano známa aj ako Pamajorán alebo Dobromyseľ, no pre účely terapeutické a liečebné je najúčinnejším druhom Origanum vulgare, ktorý sa prirodzene vyskytuje v Stredomorí a je silne aromatický.

Nie je oregánový olej ako oregánový olej. Kupujte len nerafinované, bio a za studena lisované oreganové oleje! Pri kúpe oleja si dávajte veľký pozor aj na obsah látky carvacrol a na druh oregana. Existuje totiž viac ako 90 druhov oregana, no pre produkciu oleja sú najlepšie 2 z nich:

  • divoké oregano (origanum vulgare)
  • thymus capitatus - rastúci v Španielsku

Účinky oregánového oleja

V súvislosti s oreganovým olejom bolo vykonaných viac ako 30 štúdií. Výsledky jednoznačne potvrdzujú, že vďaka svojmu zloženiu a účinnej látke carvacrol má celú radu blahodárnych účinkov. Tých je síce mnoho, no na pomyselný piedestál by sme mohli dať 3 z nich:

  1. Protiplesňové (antimykotické) a antiparazitické účinky
  2. Antibakteriálne a antivirálne účinky - je silným prírodným antibiotikom
  3. Antioxidačné pôsobenie

1. Oregánový olej a plesne a kvasinky v našom tele

Kvasinky a plesne patria síce do ríše húb, no títo "malí hajzlíci" sa v čoraz väčšej miere udomácňujú aj v našich organizmoch. Najväčšiu šarapatu nám pritom spôsobuje hlavne jedna z nich - parazitická kvasinka Candida albicans.

Candida albicans patrí k miliardam mikroorganizmov, ktorých prítomnosť je nám za optimálnych okolností užitočná (zdravá črevná mikroflóra a silný imunitný systém). Dokáže totiž rozpoznať a zničiť škodlivé baktérie.

Problémom je však jej premnoženie.

Odhaduje sa, že približne každý tretí človek je dočasne alebo permanentne postihnutý plesňovým a kvasinkovým premnožením. A preto sa niet čomu diviť, že mnoho odborníkov radí plesňové a kvasinkové infekcie medzi tzv. civilizačné ochorenia.

Len samotné plesne a kvasinky by si zaslúžili osobitný článok, no stručne by sa dalo ich eliminovanie zhrnúť do týchto krokov:

  1. Prestaňte ich vykrmovať - a to najmä cukrom v akejkoľvek forme (od keksíkov až po alkohol). Nutkavá chuť na sladké môže byť zároveň aj príznakom ich premnoženia.
  2. Ozdravte svoju črevnú mikroflóru - napr. kvalitným kefírom alebo probiotikami a naopak obmedzte jej ničenie anti-bio-tikami. So zdravšou črevnom mikroflórou a silnejšou imunitou ich, koniec koncov, nebudete potrebovať tak často. Ak vôbec.
  3. Zaobstarajte si prírodný prostriedok na ich elimináciu - fantastickou voľbou je kvalitný oregánový olej. No zároveň majte na mysli, že bez toho, aby ste kvasinky odpojili od živín bude pôsobenie oregánového oleja sťažené.

Najčastejšími možnými príznakmi premnoženia plesní a kvasiniek môžu byť stavy ako celková slabosť a únava, migrény, depresie a nepokojný spánok, genitálne infekcie alebo pleseň na nohách. Ďalej sú to aj príznaky ako kožné problémy, anémia, svrbenie a všetky možné poruchy trávenia alebo aj infekcia helicobacter pylori.

2. Oregánový olej ako prírodné antibiotikum

Vedeli ste, že oregano v podobe oleja je jedným z najsilnejších antibiotík, ktoré nám príroda ponúka? Bolo preukázané, že v niektorých prípadoch pri kvasinkových ochoreniach je dokonca lepší ako antibiotiká, a to už pri relatívne nízkych dávkach.

Okrem toho účinkuje proti baktériám ako Staphylococcus a je efektívnou alternatívou pri baktériách rezistentných na antibiotiká. Vyliečiť sa mu podarilo 19 z 25 skúmaných bakteriálnych kmeňov a ďalšie 4 vykazovali veľmi priaznivé výsledky.

3. Oregánový olej ako silný antioxidant

Ktorý chráni vďaka látke carvacrol (karvakrol) bunky pred tzv. oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi.

Analogicky by sa dalo antioxidanty, voľné radikály a oxidačný stres vysvetliť na príklade zábradlia, náteru a nepriaznivých poveternostných podmienok.

Zábradlie (bunka) je permanentne poškodzované nepriaznivými poveternostnými vplyvmi (dážď, mraz), vďaka ktorým dochádza k rýchlejšiemu opotrebeniu zábradlia, a teda k jeho korózií (oxidačný stres). No našťastie tu máme ešte náter, ktorý chráni zábradlie pred oxidačným stresom.

V našom prípade je ideálne redukovať vplyv voľných radikálov (fajčenie, toxíny, drogy,...) a zároveň zvyšovať príjem antioxidantov. Oregánový olej sa javí byť zaujímavou voľbou.

Ďalšie využitie oregánového oleja

  • Pri lupinách: zmiešajte 2 kvapky oregánového oleja so šampónom, nechajte účinkovať niekoľko minút a následne opláchnite
  • Na zuby, ďasná a na dezinfekciu ústnej dutiny: 1 kvapka na kefku namiesto zubnej pasty
  • Pri bradaviciach: bradavicu potrite jednou kvapkou 2-3x denne
  • Pri plesniach na nechtoch: jedna kvapka 2-3x denne
  • Pri bolestiach hlavy: 1 kvapku oleja rozotrite na oblasť spánkov
  • Pri bolestiach uší: 1 kvapku rozotrite za ucho
  • Pri nádche: vmasírujte 1 kvapku blízko dutiny v hornej časti nosa
  • Pri boľavých kĺboch: vmasírujte lokálne
  • Na stuhnuté svalstvo: použite 1 kvapku lokálne
  • Na umývanie celého tela: zmiešajte 2 kvapky so sprchovým gélom

Tip na kvalitný oregánový olej

Na trhu je množstvo oregánových olejov rôznej ceny a kvality. Do ponuky nášho internetového obchodu sme po dôkladnom uvážení zaradili oregánový olej fin Candimis od fínskej spoločnosti Finclub. Spĺňa všetky parametre kvalitného oregánového oleja, o čom svedčia aj recenzie jeho reálnych užívateľov.

Majte sa krásne a nezabúdajte, že potešiť nás vedia aj vaše komentáre a zdieľania. ;-)

Zdroje:

Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Čo nám najviac škodí?

Posledné Články