Cholesterol - fantazíjna choroba

Existuje mnoho mýtov, ktoré zachytávajú cholesterol a tuk ako najhoršie potraviny, ktoré môžeme konzumovať. Tieto mýty nám poškodzujú zdravie a bodka.

Strašiak zvaný cholesterol

Pred tým, ako sa pozrieme na skutočnú príčinu a dôvod prečo je cholesterol dôležitý, pozrieme sa na to, čo je známe, alebo lepšie povedané čo si myslíme, že je správne.

Srdcové choroby a cholesterol sú v dnešnej dobe v podstate jedno slovo, nikto to nespochybňuje (skoro nikto). Fixácia na cholesterol ako hlavnú príčinu ochorenia srdca sa odkláňa od skutočných príčin.

Väčšina lekárov vám káže držať cholesterol tak nízko ako sa len dá. Ak nie, môžete čakať vážne komplikácie.

Všetci bezpochyby poznáte hypotézu o cholesterole a srdcových chorobách. Má dve časti:

  1. Cholesteol v strave zvyšuje cholesterol v krvi
  2. Cholesterol v krvi prispieva k ochoreniam srdca

Čo nám hovorí zdravý rozum: Tepny sú ako potrubia a cholesterol je mastná lepkavá nečistota, ktorá vám to upchá, keď budete jesť veľa živočíšnych tukov s vysokým obsahom cholesterolu.

Moderné spôsoby znižovania cholesterolu:

  • Vyhýbať sa cholesterolu v potravinách
  • Používať polynasýtené tuky namiesto živočíšnych
  • Konzumácia chudého mäsa a obmedzovanie mäsa červeného
  • obmedzovanie soli
  • Z vajíčok jesť iba bielka
  • Uprednostňovanie nízkotučných mliečnych výrobkov
  • Konzumácia veľkého množstva sacharidov a celej kopy ovocia
  • Vyhýbanie sa nasýteným tukom

Vyhnúť sa tukom v strave nutne znamená zvýšenie príjmu sacharidov, kvôli získaniu potrebnej energie. Bohužiaľ..... .

Ak chcete vedieť prečo je ˮmalomocnéˮ získavať energiu iba zo sacharidov, prečítajte si tento článok.

Cholesterol je náš priateľ: cholesterol je dôležitou súčasťou každej bunkovej membrány na zemi. Inými slovami, nie je a nebol by život na zemi bez cholesterolu v krvi. Môže byť niečo tak dôležité tak nebezpečné?

Niečo viac o cholesterole

Cholesterol je jemná voskovitá (tuková) látka a 75% telesného cholesterolu si vyrába naša pečeň. Telo reguluje výrobu cholesterolu v reakcii na našu stravu, pričom­ keď jeme viac, vyrába menej a naopak.

Cholesterol je jednou z najdôležitejších látok v tele a je dôležitý pre celý rad kritických funkcií v tele.

Prečo? Pretože:

  • Sa nachádza v každej bunke, kde pomáha tvoriť membránu bunky
  • Mozgové bunky potrebujú cholesterol pre vytváranie spojov (synapsií) s inými mozgovými bunkami a cholesterol má významný vplyv na neurologické funkcie
  • Metabolizuje všetky vitamíny nerozpustné v tukoch (vitamíny A, D, E, K)
  • Cholesterol je prekurzorom pre všetky steroidné hormóny (estrogén, kortizol, testosterón...)
  • Cholesterol pomáha uzdravovať sa vášmu telu a opraviť, čo je poškodené
  • Na výrobu vitamínu D telo potrebuje cholesterol (podrobnejšie v ďalšom článku)

Cholesterol a jeho zloženie

Určite ste už počuli niečo ako HDL ˮdobrýˮ a LDL ˮzlýˮ cholesterol. Je však potrebné si uvedomiť, že HDL a LDL (je ich ešte viac ale nás zaujímajú tieto) sú lipoproteíny (z časti bielkoviny a ­z časti tuky) a nie je to iba cholesterol!

Cholesterol je rozpustný v tukoch a nerozpustný vo vode. A kedže musí pendlovať z tkanív, do a z buniek vo vodnom prostredí krvi, musí byť niečim transportovaný. Tento transport vykonávajú práve tieto lipoproteíny (vozíky). Takže cholesterol je len cholesterol a máme iba jeden cholesterol.

LDL cholesterol

LDL (low density lipoprotein)­ alebo ak chcete ˮzlýˮ cholesterol. Ako to už býva zvykom, aj pri ňom je jeden menší háčik.

A to taký, že LDL sa ešte delí na podkategórie­ LDL­-A ˮveľké nadýchané časticeˮ, ktoré aj vo veľkých množstvách sú pomerné neškodné (kým nezoxidujú) a vykonávajú svoju prácu - dodávajú cholesterol do buniek.

Skutočný problém však nastáva, keď máte zvýšené hodnoty ˮmalých hustýchˮ LDL-­B, pri ktorých je preukázané, u nich že sú významným faktorom pri ateroskleróze a srdcových chorobách.

Veľmi často sa stáva, že uviaznú (kedže su malé) v priestoroch medzi bunkami, ktoré tvoria výstielku artérií. A kedže sú vystavované kyslíku, stane sa to, že skôr či neskôr zoxidujú a táto oxidácia spôsobí poranenie a zápal v cievnej stene.

Mimochodom, ateroskleróza nastáva v tepnách, nie v žilách, lebo krv v žilách obsahuje veľmi málo kyslíka.

A je to práve strava s vysokým obsahom sacharidov, ktorá najľahšie podporuje tvorbu týchto malých LDL častíc.

HDL cholesterol

HDL (high­density lipoprotein)­ alebo ak chcete ˮdobrý cholesterolˮ, ktorý má populárnu prácu.

Funguje ako kyvadlová doprava - je to lipoproteín s vysokou hustotou, ktorý udržiava cholesterol ďalej od tepien a prenáša cholesterol späť do pečene k recyklácií, aby mohol byť znovu použitý tam, kde ho telo potrebuje najviac.

HDL cholesterol tiež upratuje poškodený alebo oxidovaný cholesterol, ktorý by mohol v budúcnosti narobiť nemalé škody.

Čo je ale dobre si zapamätať je, že HDL odstraňuje ˮmalé hustéˮ LDL, ktoré ako sme si už spomínali uviazli v stene artérií. Z toho vyplýva, že čím viac máte HDL, tým menšie je vaše riziko srdcových ochorení.

Tento HDL najlepšie a najefektívnejšie zdvihnete cvičením. Hneď druhým najlepším spôsobom je jesť nasýtené tuky. Sacharidy veru nie.

Cholesterol sa skladá ešte z:

a) Triglyceridov: zvýšené hodnoty ktorého, sú predpokladom k ochoreniam srdca, diabetu, obezite... . A zvýšenie triglyceridov spôsobuje: zvýšená konzumávia sacharidov a cukru, fajčenie, ­alkohol a športová nečinnosť... . Vysoké hladiny triglyceridov sú často späté s nízkymi hladinami HDL.

b) Lipoproteín (a) alebo Lp(a): je látka, ktorá sa skladá z často ˮzléhoˮ LDL + proteín (apoproteín). Zvýšené hodnoty Op(a) sú významným faktorom pre srdcové choroby.

Pochopte: vaša celková hladina cholesterolu nie je dostatočným indikátorom pre ochorenia srdca.

Kedže cholesterol sa skladá z týchto hore spomenutých zložiek, z ktorých sú niektoré dobré­ a iné zlé, horšie­ alebo lepšie, tak asi mi dáte za pravdu, že celková hladina nie je a NEMÔŽE byť smerodajný údaj v určovaní rizika srdcových ochorení a už vôbec nie je dôvodom na predpisovanie liekov na znižovanie cholesterolu (o vedľajších účinkoch liekov na cholesterol si povieme viac nabudúce).

Doktor Ron Rosedale tvrdí, že 99 ľudí zo 100, ktorí majú lieky na znižovanie cholesterolu ich vôbec nepotrebujú.

Smerodajným údajom nech pre vás je:

  • Pomer medzi HDL a celkovým cholesterolom (pričom percento HDL malo byť nad 24% z celkového množstva cholesterolu)
  • Pomer medzi triglyceridmi a HDL (pričom v tomto prípade by pomer k HDL nemal presiahnúť 2%)

V roku 2001 (a 2004 vylepšil verziu) National Cholesterol Education Program znižil LDL cholesterol z 130 na 70 miligramov ako vrchnú hranicu. Zo dňa na deň pribudlo statisíce nových ˮlegálnychˮ pacientov. Od roku 2000 zarobil liek Lipitor viac ako 130 miliard dolárov. Myslím, že sa oplatilo prepísať tabuľky. P.S.: Tabletky na znižovanie cholesterolu patria do prvej trojky najpredávanejších liekov na svete.

Ako znížiť hladinu cholesterolu prirodzenou cestou?

  • Dostatočnou konzumáciou omega-3 tukov, kokosovým olejom, olivovým olejom, avokádom, BIO mäsom a vajciami, plnotučnými mliečnymi výrobkami..., proste zdravými tukmi
  • Naopak obmedzením sacharidov na minimum
  • Zvýšenou konzumáciou surových potravín
  • Väčšou mierou cvičenia silovým a intervalovým štýlom
  • Vyhýbaním sa fajčeniu a alkoholu

Čo hladinu cholesterolu naopak zvyšuje?

  • Nadmerná konzumácia sacharidov a cukrov
  • Zoxidovaný tuk (prepálené oleje, maslo, staré orechy...)
  • Jedlá pripravené vo vysokej teplote
  • Sedavý spôsob života
  • Stres, fajčenie, alkohol

Tento článok neobsahuje extrémne podrobnosti na túto tému, preto ak máte zdravotné problémy a chcete urobiť zmenu (ako je to popísané vyššie), určite sa poraďte so svojim lekárom alebo odborníkom na túto tému.

Hneď o týždeň budeme pokračovať na túto tému a povieme si ešte niečo viac o ˮšialenstveˮ znižovania cholesterolu, nebezpečných liekoch a nebezpečne nízkych hladinách cholesterolu. Máte sa na čo tešiť.

Ešte nezabudnite, že ma vedia potešiť aj vaše komentáre a postrehy. Majte sa krásne a šírte poznanie do sveta! :)

Autor článku: Šimon Spišak

Zdroje:

  • Kniha: Primal Blueprint a Dr. Atkins diet
Napíšte svoj komentár
Vyhľadávanie
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články