V košíku nie sú žiadne položky.
Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice (lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Goji rastú v úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kríkoch. Sú sušené na slnku. V starovekej Číne slúžila goji ako platidlo a dodnes sa tam kustovnici hovorí ovocie nesmrteľnosti alebo červený diamant. Jej priaznivé účinky na ľudský organizmus preverili stáročné skúsenosti v tradičnej čínskej medicíne a tibetský mnísi vyrábajú svoj elixír zdravia a dlhovekosti z goji do dnešných čias.
Wolfberry Goji kustovnica čínska patrí medzi goji najvyššej kvality. Pestuje sa v oblasti čínskej provincie Ningxia, ktorá je svetovo známa tými najkvalitnejšími plodmi goji na svete. Sušené bobule kustovnice čínskej majú tmavo červenú farbu a chutia asi tak, ako keď skombinujete brusnice, čerešne a šípky.
Kustovnica čínska je asi 150 cm vysoký ker s oranžovými plodmi a rastie od subtropov až po Himaláje v juhovýchodnej Ázii. Pôda, na ktorej sa rastlinám darí, je bohatá na minerály a množstvo riečok a potôčkov v okolí naviac zaisťuje úrode veľké množstvo ďalších látok, ktoré sú prospešné pre ľudské telo. Plody kustovnice sú veľmi mäkké, preto sa pri ich česaní musí postupovať šetrne, aby sa zabránilo nadmernému stláčaniu plodov. Bobule sa následne nechajú v tieni vysušiť. V provincii Ningxia sa v okolí kerov kustovnice čínskej nepestujú žiadne iné rastliny, preto sú plody goji chránené pred nákazami, ktorými trpí vegetácia v iných krajoch.
A aj preto provincia Ningxia získavá za plody goji pravidelne ocenenia. K najvýznamnejším patrí zlatá cena na Malajskom medzinárodnom potravinárskom veľtrhu a tri zlaté ceny na Čínskom poľnohospodárskom veľtrhu.
Nemožno však nespomenúť ani tzv. protizápalový činiteľ betasisterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím:
- spomaľujú proces starnutia,
- posilňujú imunitný systém a
- stimulujú mozog (hypofýzu) k vylučovaniu regeneratívneho rastového hormónu.
Goji sa dá, podobne ako hrozienka, jesť priamo v sušenej podobe, ale taktiež si ich môžete pridať do müsli, cereálií, jogurtov, ryže, koláčov alebo rôznych ovocných koktejlov. Pokiaľ nemáte radi sušené ovocie, tak zalejte 3 čajové lyžičky goji 3 litrami horúcej vody, nechajte 3 minúty odstáť a preceďte. Vzniknutý čaj si kľudne prislaďte napríklad medom a plody kustovnice môžete samostatne skonzumovať.
- Draslík: 1132 mg
- Železo: 9 mg
- Zinok: 2 mg
- Vápnik: 112 mg
- Selén: 50 µg
- Vitamín B2: 1,3 mg
- Beta-karotén: 7 mg
Nutričné hodnoty na 100g: Energia: 1500 kJ / 358 kcal; Tuky: 1.1g – z toho nasýtené mastné kyseliny 0.5g; Sacharidy: 70g – z toho cukry 44.2g; Bílkoviny: 14.4g; Sůl: 0g; Vláknina: 2g
Doporučené dávkovanie: ideálna denná konzumácia je 10 až 20g sušených plodov
Alergény: bez alergénov
Zdravotné problémy | Tráviace problémy, Hrubé črevo, Obličky, Nervový systém, psychika a pamäť, Kožné problémy |
---|
1. Slovenská pošta - BALÍK NA POŠTU (Vyzdvihnutie zásielky priamo na vašej najbližšej pošte) Cena: 2,90 € Tovar bude na pošte nasledujúci deň od odoslania.
2. GLS - EXPRES KURIER (Doručenie na adresu) Cena: 2,90 € Tovar bude u vás nasledujúci deň od odoslania.
1. DOBIERKA (platba pri prevzatí zasielky) Pri platba na dobierku je účtovaný extra poplatok: 1€
2. PLATBA NA ÚČET (Klasický bankový prevod do 3 pracovné dni) Po dokončení objednávky Vám príde automatický e-mail s informáciami potrebnými na zadanie bankového prevodu.Tovar bude vyskladnený až po pripísaní platby na náš účet.
Určite už väčšina z nás počula o tom, že užívanie omega-3 nenasýtených mastných kyselín je prospešné pre naše zdravie.
Čítať ďalejVšetci vieme, že spánok je nevyhnutný pre naše zdravie a kvalitu života. No napriek tomu sa znepokojujúce percento ľudí pravidelne ocitá bez kvalitného spánku.
Čítať ďalejKaždý z nás má príležitostné tráviace problémy, akými sú žalúdočné ťažkosti, plynatosť, pálenie záhy, nevoľnosť, zápcha alebo hnačka.
(2 Komentárov)Srdcovo-cievne ochorenia sú na Slovensku hlavnou príčinou úmrtí (až 35%) a dokonca 9 z 10 Slovákov má minimálne 1 rizikový faktor pre vznik srdcovo-cievneho ochorenia.
Čítať ďalej