Blue Step Alfalfa BIO 80g

Akcia -60%
4 body do vernostného systému

Dostupnosť
Produkt už nie je v ponuke

Rastlina alfalfa, známa tiež ako Lucerna je účinným bojovníkom proti mnohým neduhom súčasnej doby. Alfalfa (lucerna) je známa svojimi detoxikačnými účinkami, odkysľuje oragnizmus, napomáha lepšiemu tráveniu, či dokonca znižuje cholesterol a zlepšuje kvalitu kosti a zubov. A tento zoznam je ešte neúplný.
Obsah balenia: 80gOdporúčané dávkovanie: 1-2 čajové lyžičky, čo je zhruba 2-4gZloženie: sušený prášok bio alfalfa (produkt ekologického poľnohospodárstva)Krajina pôvodu: Austrália CZ-BIO-002 (poľnohospodárska produkcia mimo EÚ) viac

Alfalfa (Lucerna) - Krátky náhľad do histórie

Alfalfa alebo taktiež u nás známa ako Lucerna, patrí medzi veľmi staré plodiny pestované ako v Európe, tak aj v iných častiach sveta. O tom, že už pred stáročiami bola považovaná za mimoriadnu plodinu svedčí aj jej pomenovanie - ?alfalfa?, čo v preklade do arabštiny znamená ?otec všetkých potravín.? 

Využívaná avšak bola aj v prírodnom liečiteľstve a to ako v Európe, tak aj v Ázií. Ajurvéda oceňuje predovšetkým schopnosť lucerny čistiť krv, rovnako ako jej močopudné, hemostatické a antipyretické účinky.

Tradičná čínska medicína zase využíva predovšetkým močopudné účinky alfalfy a doporučuje ju pri chorobách ľadvín. Na istú dobu sa na alfalfu, resp. lucernu zabudlo, no dnes si nachádza stále väčšiu obľubu vo forme výživových doplnkov. Vyrábané sú z mladých výhonkov lucerny, ktoré sa sušia a následne melú na prášok.

1. Alfalfa a detoxikácia

Lucerna patrí medzi rastliny, ktoré veľmi úspešne podporujú vylučovanie škodlivín z organizmu. Zásluhu na tom má nielen chlorofyl, ale aj vysoký obsah vitamínu K, ktorý podporuje čistenie krvi a čriev. 

2. Alfalfa a metabolické prekyslenie

Alfalfa obsahuje približne 1-2% alkalických substancií. Pôsobí teda zásadotvorne a pomáha znižovať škodlivé metabolické prekyslenie, ktoré sa môže podieľať na vzniku celej rady problémov - od zubného kazu, cez artrózu a artritídu, až po nádorové ochorenia a mnohé ďalšie choroby spôsobené prekyslením organizmu.

3. Alfalfa a tráviace problémy

Lucerna sa úspešne používa taktiež v prevencii a liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredov. Je totiž mimoriadne bohatá na vitamín U, ktorý pomáha potlačiť pôvodcu choroby, vírus Helicobacter pylori. Podľa výskumu dr. Garnetta Chaneyho zo Stanfordskej univerzity v Kalifornii viedlo užívanie Alfalfa k zlepšeniu stavu až u 80% pacientov s vredovou chorobou.

No lucerna pôsobí priaznivo samozrejme aj na ďalšie aspekty trávenia. Obsahuje totiž celú radu tráviacich enzýmov, ktoré napomáhajú rozkladu a vstrebávaniu živín, je bohatá na beta karotén, ktorý prispieva k regenerácií žalúdočnej sliznice a vysoký obsah saponínov podporuje rast prospešnej črevnej mikroflóry. 

Okrem toho pomáha regulovať vylučovanie kyseliny chlorovodíkovej a tráviaceho enzýmu pepsinu a priaznivo pôsobí pri nechutenstve, pálení záhy, podráždení žalúdka, zápche a rade ďalších tráviacich problémov.

4. Alfalfa a srdce a cievy 

Veľkou prednosťou lucerny je priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi a teda i na zdravie srdca a ciev. Výskumy ešte zo 70. a 80. rokov a rovnako tak štúdia z roku 2001 preukázali, že alfalfa znižuje vstrebávanie cholesterolu v tenkom čreve, spomaľuje nárast hladiny cholesterolu v krvi (a to až na 25%), zlepšuje pomer HDL a LDL cholesterolu a dokonca pomáha redukovať tvorbu aterosklerotických plátov v cievach. 

Príčinou je pravdepodobne nielen vysoký podiel vlákniny, ktorá na seba cholesterol viaže, ale tiež mimoriadne veľký obsah saponinov. 

5. Alfalfa a nádorové ochorenia

Lucerna patrí medzi tie rastliny, ktoré významným spôsobom podporujú prevenciu nádorových ochorení. Dôležitý je pri tom najmä vysoký obsah saponínov, ktoré pôsobia v tomto smere hneď troma spôsobmi:

  1. Obmedzujú priechod rakovinotvorných substancií tráviacim traktom.
  2. Viažu sa na žlčové kyseliny a tým im bránia, aby sa v hrubom čreve premenili na vysoko karcinogénne látky (práve zvýšená produkcia žlčových kyselín je totiž jedným z dôvodov, prečo je ťažká strava rizikovým faktorom vzniku nádoru hrubého čreva).
  3. Odstraňujú z čriev nebezpečné patogény a bránia ich opätovnému vstrebávaniu do krvi.

Alfalfa obsahuje taktiež slušné množstvo vlákniny, ktorá je schopná neutralizovať niektoré karcinogénne látky a aminokyseliny, ktoré taktiež vykazujú protinádorové pôsobenie (jedná sa najmä o aminokyseliny lyzín a kyselinu aspartamovú a glutamovú).

6. Alfalfa a problémy s kĺbmi

Lucerna patrí medzi prírodné prostriedky s mimoriadne vysokou účinnosťou proti artritíde a ďalším reumatickým ochoreniam. Dôvodom je pravdepodobne výrazné zásadotvorné pôsobenie a odstránenie jednej z najhlavnejších príčin obrovského množstva ochorení - prekyslenia organizmu. Vďaka zásadotvornému pôsobeniu a jej pozitívnemu vplyvu na spojivové tkanivá sa lucerna taktiež doporučuje pri degeneratívnych kĺbových ochoreniach, akým je artróza. 

7. Alfalfa a kosti a zuby

Keďže je lucerna bohatá na vápnik, fosfor a aj na vitamín D, tak jej užívanie priaznivo ovplyvňuje aj zdravie kosti a zubov. Preto sa špeciálne odporúča ženám v menopauze a deťom v období rýchleho rastu. Výskumy vykoé na školách v Los Angeles dokonca ukázali, že deti užívajúce alfalfu rástli v sledovanom období rýchlejšie než ich rovesníci. 

8. Alfalfa a diabetes

Séria laboratorných výskumov z rokov 1990 a 1997 preukázala, že užívanie alfalfy môže viesť k zlepšeniu celej rady symptómov u diabetikov 2. typu, vrátane poklesu hladiny krvného cukru. 

9. Alfalfa a močové cesty a ľadviny

Alfalfa má výrazný diuretický efekt (efekt zvýšeného vylučovania tekutín ľadvinami), no pritom je šetrná k ľadvinám. Pomáha taktiež liečiť zápaly močového mechúra a opuchy, ktoré sú sprievodným javom nahromadenia tekutín v tele. 

10. Alfalfa a infekčné choroby

Lucerna sa vyznačuje taktiež svojou schopnosťou ničiť choroboplodné baktérie. Výskum z roku 1994 preukázal napr. jej účinnosť voči pôvodcom salmonelózy a okrem toho pomáha likvidovať baktérie tuberkulózy a tzv. gramnegatívne baktérie. 

11. Alfalfa a plesňové ochorenia

Podľa štúdií z rokov 1984 a 1991 napomáha alfalfa potláčať plesňové ochorenia. Príčinou je pravdepodobne vysoký obsah saponínov, chlorofylu a jej zásadotvorné pôsobenie. 

12. Alfalfa a menopauza

Lucerna je pomerne bohatá na fytoestrogény, teda na rastlinné látky podobné pohlavnému hormónu estrogénu. Vďaka tomu dokáže potlačiť väčšinu nepriaznivých prejavov menopauzy, akými sú návaly, psychické a sexuálne problémy, či zvýšené riziko osteoporózy a to bez nepriaznivých vedľajších účinkov, ktoré môžu mať syntetické hormonálne prípravky.

Živiny v alfalfe (lucerne)

Veľkou prednosťou lucerny je dĺžka jej koreňov, ktoré zasahujú mimoriadne hlboko do zeme. Obvykle to býva 10 až 12 metrov, no jej korene nezriedka dosahujú až do hĺbky 20 metrov pod povrch zeme, vďaka čomu sú schopné ?vytiahnuť? veľké množstvo živín aj zo zdanlivo chudobnej pôdy.

Množstvo účinných látok v 3,5g alfalfy

Jedna čajová lyžička, teda asi 3,5g sušeného prášku z lucerny (alfalfy) obsahuje približne nasledujúce množstvo živín:

A) VITAMÍNY A ŽIVINY

  • Vitamín B1 (thiamin, 0,4µg)
  • Vitamín B5 (kyselina pantotenová, 36µg)
  • Vitamín B6 (pyridoxin, 4,6mg)
  • Vitamín D (40µg)
  • Vitamín K (0,9µg)
  • Vitamín U
  • Karotenoidy (40µg) 

B) MINERÁLY A STOPOVÉ PRVKY

  • Draslík(7mg)
  • Fosfor (0,9mg)
  • Horčík (1mg)
  • Mangán (0,2mg)
  • Síra (1mg)
  • Sodík (0,5mg)
  • Vápnik (73mg)
  • Železo (1,4mg)

C) AMINOKYSELINY

1. Esenciálne (nevyhnutné, základné)

  • Fenylalanin (28mg)
  • Isoleucin (3mg)
  • Leucin (45mg)
  • Lysin (38mg)
  • Methionin (4mg)
  • Tryptofan (10mg)
  • Valin (28mg)

2. Neesenciálne

  • Arginin (2,5mg)
  • Cystein (1,4mg)
  • Histidin (1mg)
  • Threonin (24mg)
  • Tyrosin (21mg)

ĎALŠIE ŽIVINY:

  • Enzýmy
  • Flavonoidy
  • Saponiny (70 - 100mg)
  • Vláknina (1g)

Garancia BIO kvality

Obsah živín v zelených nápojoch a teda i miera ich účinkov sú závislé na spôsobe a mieste pestovania. Prípravok Alfalfa od Nástroje Zdravia sa vyrába z mladých výhonkov, ktoré sa pestujú ekologickým spôsobom v bohatých sopečných pôdach Austrálie, v oblastiach s vysokou intenzitou slnečného svitu.

Vďaka tomu majú maximálny obsah účinných látok. Jedná sa o produkt ekologického poľnohospodárstva v BIO kvalite. 

Ako užívať Alfalfu?

1-2 čajové lyžičky zamiešajte s ovocným džúsom alebo iným obľúbeným nápojom. Nepoužívajte s horúcimi nápojmi, pretože teplo neutralizuje aktívne enzýmy. Ďalšia možnosť použitia je pridanie alfalfy do cereálií, šalátu alebo iného studeného jedla.

Účinky mladých výhonkov lucerny sú pomerne výrazné a nastupujú veľmi rýchle, no narozdiel od Mladého jačmeňa nie sú vhodné k dlhodobému užívaniu. Ideálne je po 3-mesačnej kúre vykonať minimálne rovnako dlhú prestávku. Nedoporučuje sa ani prekračovanie doporučenej dávky, ktorá predstavuje 1 až 2 lyžičky sušeného prášku. 

Upozornenie

Ustanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie presiahnuť. Nesmie sa používať ako náhrada rozmanitej stravy. Ukladať mimo dosahu detí! Nie je určené deťom do 3 rokov. Skladujte v suchu a chlade.