Výhonky alfalfa sa označujú tiež ako lucerna. V chuti pripomína žeruchu, ale ich chuť je jemnejšia. Lucerna obsahuje celú radu minerálnych látok, vitamínov, no i bielkoviny a aminokyseliny a tak sa začala využívať pre liečebné účinky kvetov, listov a semienok.Semienka sú vhodné na klíčenie. Výhonky sú chutné a výživné, hodí sa do šalátov, nátierok, alebo na ozdobu pokrmov.
Obsah balenia: 100gZloženie: Alfalfa semená lucernyAlergény: bez alergénovBIO výrobok pod kontrolou: CZ-BIO-002 viac
Semienka Alfalfa
Výhonky alfalfa sa označujú tiež ako lucerna. V chuti pripomína žeruchu, ale ich chuť je jemnejšia. Lucerna obsahuje celú radu minerálnych látok, vitamínov, no i bielkoviny a aminokyseliny a tak sa začala využívať pre liečebné účinky jej kvetov, listov a semienok.
Čo semienka alfalfa obsahujú?
Klíčky lucerny poskytujú napríklad proteíny, mastné kyseliny, vitamíny E, C a K, kyselinu listovú, vápnik, železo, fosfor, horčík, draslík, sodík, draslík a kremík. Majú mierne natrpklú chuť s podtónmi orieška a klíčky lucerny sú výborné napríklad na chlebe s maslom. Sú obzvlášť vítaným spestrením stravy najmä v období zimných mesiacov.
Účinky semienok Alfalfa
- prispievajú k normálnej hladine cholesterolu v krvi
- podporuje imunitu
- zlepšuje trávenie
- normalizujú funkciu močových ciest
- prispievajú k zlepšeniu stavu vlasov a nechtov
- optimalizujú metabolizmus sacharidov
- zlepšujú komfort pri menopauze
- majú výborné vitalizujúce účinky pri vyčerpaní, takže sú vhodné aj pre športovcov a ťažko fyzicky pracujúce osoby
- v neposlednom rade prispievajú k sexuálnemu zdraviu
Návody na klíčenie
1. Na plytký tanier rozprestrite vatu, na ktorú vsypte semienka. Niekoľkokrát za deň semienka kropte tak, aby bola aj s vatou vo vlhku. Počas 3 až 4 dní vám narastú klíčky, ktoré postupne strihajte. Klíčky môžete uchovávať v chladničke. Pokúste sa ich používať surové, pretože sa tepelným spracovaním znižuje obsah enzýmov.
2. Semienka 6-8 hodín namáčajte v čistom nakličovadle, potom nechajte 2 dni v tme, potom 2-4 dni na svetle. Pravidelne viackrát (2-3) denne poriadne prepláchnite čistou vodou. Klíčky nevystavujte vysokým teplotám (najlepšie 20°C), prílišnému vlhku a priamemu slnku. Výhonky by sa mali následne čo možno najskôr skonzumovať, alebo prechovávať najviac 2-3 dni v chladničke, inak zhorknú.
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energia: 96 kJ / 23 kcal; Sacharidy: 2.1 g - z toho cukry 0.18 g; Bielkoviny: 4 g; Tuky: 0.7 g - z toho nenasýtené 0.7 g; Vláknina: 1.9 g; Sodík: 6 mg; Vlhkosť: 12,5%
Využitie: semienka sú vhodné na klíčenie. Výhonky sú chutné a výživné, hodí sa do šalátov, nátierok, alebo na ozdobu pokrmov.
Zloženie: Alfalfa semená lucerny
Alergény: bez alergénov
BIO výrobok pod kontrolou: CZ-BIO-002