Kakao prášok Wolfberry BIO vyrobený z pražených kakaových bôbov Forastero Hispanola. Odtučnený produkt v BIO kvalite.
Obsah balenia: 400gZloženie: BIO kakaový prášok (10-12% tuku)Krajina pôvodu: Dominikánska republika viac
Kakao - pôvod a pestovanie
Kakaovník je vždyzelený strom, ktorý sa podobá jabloni, vyrastá ale do výšky okolo 15 metrov. Jeho pestovanie je pomerne náročné, pretože potrebuje celoročné teploty od 20 °C do 35 °C, ale pritom vyžaduje vlhko a tieň. Priemerná úroda z jedného stromu je asi 25 plodov, ktoré váži necelého pol kilogramu. Vnútri týchto plodov je uložené v priemere 30 semien, z ktorých sa vyrába kakao.
Kakaové bôby boli cenené už Aztékmi, ktorí ich používali ako platidlo. Ich pomocou sa platili dane, za desať bôbov sa dal kúpiť králik, za sto bôbov dokonca otrok. Okrem toho z rozdrvených bôbov pripravovali aj nápoj, ktorý brali ako afrodiziakum. Možno práve preto pil ich veľkňaz Montezuma zo svojich zlatých pohárov denne aj 50 týchto nápojov.
Kakao sa radí vďaka svojmu širokému spektru minerálov a vitamínov medzi superpotraviny. Pôvodný názov kakaovníka je Theobroma cacao, čo v gréckom preklade znamená pokrm bohov.
Čo kakaový prášok obsahuje a ako sa vyrába?
Odtučnený kakaový prášok je produkt, ktorý vzniká pomletím kakaových bôbov, pri ktorom sa oddelí väčšina tuku, ktorému sa hovorí kakaové maslo. Po usušení takto spracovaných bôbov sa hmota namelie na kakaový prášok.
Použitie
Kakaový prášok je vhodný na pečenie i varenie. Je ľahko rozpustný a výborne ochutí miešané nápoje, mlieko (kakao), čokoládové výrobky, múčniky, torty a buchty.
Minerály v 100g:
- Draslík: 4000 mg
- Fosfor: 700 mg
- Horčík: 550 mg
- Železo: 250 mg
- Zinok: 70 mg
Nutričné hodnoty v 100g
Energia: 1430 kJ / 342 kcal
Tuky: 11,0g
- z toho nasýtené mastné kyseliny: 6,5g
Sacharidy: 14g
- z toho cukry: 0g
Vláknina: 45g
Bielkoviny: 24g
Vlhkosť: max. 4,5%
Alergény: bez alergénov