Pestrec mariánsky je stredomorská bylina, ktorá vyzerá ako bodliak. Drvený plod pestreca mariánskeho je pripravený na priame užívanie a nie je potrebné ho ďalej upravovať.
V liečiteľstve sa používa najmä pri ochoreniach pečene a známy je pre svoju schopnosť regenerovať tkanivo pečene a obnovovať jej správnu funkciu. Okrem toho aj zlepšuje trávenie, spravideľňuje vylučovanie a čistí črevný trakt.
Obsah balenia: 150g, 300g, 900g
Zloženie: pestrec mariánsky drvený 100%
Odporúčané dávkovanie: 1-2 čajové lyžičky, ideálne 4-krát denne viac
Čo plod pestreca mariánskeho obsahuje?
Pestrec je veľmi vzácna bylinka. V liečiteľstve sa používa najmä pri ochoreniach pečene a známy je najmä pre svoju schopnosť regenerovať tkanivo pečene a obnovovať jej správnu funkciu. Za tieto (ale aj iné) účinky sú zodpovedné flavoligy silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), ktoré sa súhrnne nazývajú silymarin.
Najväčšia koncentrácia sylmarinu je v semenách, v menšej koncentrácii sa nachádza v listoch a koreni. Ďalšími dôležitými zložkami semien pestreca sú bielkoviny (27%), 30% jedlého oleja (kyselina linolová, olejová a nenasýtené mastné kyseliny), vláknina, silice, flavonoidy, tyramín, histamín, aminokyseliny, quercetín a vitamín E (500 až 800 mg/kg).
Využitie a účinky plodov pestreca mariánskeho:
- Využíva sa úspešne pri otravách v dôsledku intoxikácie alkoholom, drogami, priemyselnými chemikáliami alebo hubami.
- Taktiež aj pri žltačke, mononukleóze a rôznych iných poškodeniach pečene.
- Podáva sa i po chemoterapii a regeneruje pečeňové bunky.
- Detoxikuje a posilňuje pečeň a podporuje obnovu pečeňových buniek.
- Chráni pečeň pred škodlivými účinkami farmaceutických liekov, pomáha pri cirhóze, hepatitíde, endometrióze.
- Zlepšuje trávenie, spravideľňuje vylučovanie a čistí črevný trakt.
- Pomáha znižovať cholesterol a harmonizovať krvný tlak.
- Chráni žily a cievy a podporuje tvorbu enzýmov.
- Využíva sa ako podporný prostriedok pri chronických chorobách pečene a žlčníka.
Užívanie a odporúčané dávkovanie
Užívajú sa 1-2 čajové lyžičky, ktoré treba zapiť aspoň 3 dcl vody. Dávku môžete užiť aj priamo do úst. Po užítí odporúčame ideálne aspoň 30 - 40 minút nejesť, aby koncentrácia v žalúdku nebola zriedená potravou.
Ideálne je užívať drvené plody pestreca mariánskeho 4-krát denne a na začiatku kúry (prvých 10 dní) je veľmi vhodné dávku zdvojnásobiť, aby sa v pečeni spustili intenzívne regeneračné procesy. Najmä pri závažnejších poškodeniach pečene je nevyhnutná dlhodobá aplikácia vyšších dávok.
Drvené plody pestreca mariánskeho netreba nijakým spôsobom ďalej upravovať, sú pripravené na priame užitie. Alternatívne si ich však môžete prípadne ešte pomlieť v mlynčeku a následne používať ako doplnok do polievok, omáčok a šalátov.
Drvené plody pestreca mariánskeho a ich oxidácia
Jemne drvené plody Pestreca mariánskeho pomerne rýchlo oxidujú, čím sa účinná látka silimarín znehodnocuje. Je preto potrebné ich uchovávať v obale bez prístupu vzduchu. Práve z tohto dôvodu je drvený plod Pestreca balený v šikovných vreckách, ktoré je možné opakovane vzduchotesne uzavrieť pomocou pásika “zip” vo vrchnej časti vrecka.
Vedľajšie účinky
Pri užití väčšieho množstva, ako je predpísané, nehrozia žiadne zdravotné problémy ani vedľajšie účinky. Pestrec mariánsky neobsahuje žiadne škodlivé látky pre pečeň a je veľmi bezpečnou voľbou pre jej regeneráciu a, samozrejme, aj prevenciu. Pre efektívnu účinnosť pestreca mariánskeho je ideálne užívať ho ako ucelenú kúru. Teda pravidelne, niekoľko týždňov alebo mesiacov.
Upozornenie
Výrobok nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy a osoby s vysokým krvným tlakom. Nesmie sa používať ako náhrada rozmanitej stravy. Uchovávajte mimo dosahu malých detí. Produkt môže obsahovať stopy gluténu, horčice, sóje, orechov a sezamu.
Skladovanie: v suchu pri teplote od +5°C do +25°C v dobre uzatvorenom obale. Chráňte pred mrazom a priamym slnečným žiarením.
Krajina pôvodu: Poľsko