Čo je Quinoa?
Quinoa, ktorej sa hovorí aj mrlíka, pochádza z Južnej Ameriky a tradične tam po tisícročia patrila so zemiakmi a kukuricou k najdôležitejším potravinám. Rovnako ako používali Aztékovia pri svojich rituálnych obradoch chia semienka, tak bola súčasťou obradov Inkov práve quinoa.
Quinoa ako zdroj minerálov a vitamínov
Oproti bežným obilninám vyniká quinoa širokým spektrom minerálov, vitamínov, ale aj viac ako 14%-ným obsahom bielkovín a 7%-ným obsahom vlákniny. Obsiahnuté bielkoviny sú podobné sóji, vďaka čomu je quinoa často vyhľadávaná vegánmi a vegetariánmi.
Obsah minerálov a vitamínov v 100g quinoa:
- vápnik: 47 mg
- železo: 4,57 mg
- horčík: 197 mg
- fosfor: 457 mg
- draslík: 563 mg
- zinok: 3,10 mg
- tiamín (vitamín B1): 0,36 mg
- riboflavín (vitamín B2): 0,318 mg
- niacín (vitamín B3): 1,52 mg
- vitamín B6: 0,487 mg
- kyselina listová (vitamín B9): 184 ug
- vitamín E (alfa-tokoferol): 2,44 mg
Nutričné hodnoty v 100g: Energia: 1539 kJ / 368 kcal; Sacharidy: 57.1 g - z toho cukry 1.34 g; Bielkoviny: 14.1 g;Tuky: 6.07 g - z toho nasýtené 0.71 g; Vláknina: 7 g; Sodík: 5 mg.
Quinoa - príprava a konzumácia
Quinoa vyniká, rovnako ako ryža, naozaj jednoduchou prípravou, je bezlepková, takže ju môžu konzumovať aj celiatici, má výbornú chuť, nenadúva a je ľahko stráviteľná. Vo svojom jedálničku ňou môžete nahradiť kuskus alebo ryžu a výborne sa hodí pripravená nielen ako príloha k mäsám, ale aj na sladko alebo len so zeleninou.
Wolfberry BIO Quinoa je v BIO kvalite. Varí sa podobne ako ryža v pomere 1:2 dielom vody. Asi po 15 minútach získate výbornú základnú surovinu ľahko orieškovej chuti a mierne chrumkavej štruktúry. Tú môžete používať buď ako prílohu k pokrmom, závarku do polievok, alebo ju primiešať k šalátom, zapiecť spolu so zeleninou, urobiť z nej "karbonátky" - vašej fantázii sa medze nekladú.
Vlhkosť: <13 g
Alergény: bez alergénov
Krajina pôvodu: Peru