Zdravé sladenie, solenie a korenenie

Cukor je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Dnes sa označuje aj ako "moderný jed" alebo "biely zabijak". Miera je základ a kým naši predkovia upotrebovali okolo 2,5 kg cukru za rok, dnes ho však skonzumujeme až 31 kg ročne. Ak chceme žiť zdravší a kvalitnejší život, potrebujeme jeho príjem výraznejšie obmedziť a/alebo samotný biely cukor nahradiť zdravšími variantami.

Brezový cukor Xylitol je ideálnou zdravou náhradou bieleho cukru, pričom jeho chuť sa oproti nemu výrazne neodlišuje. Oproti klasickému cukru obsahuje až o 40% menej kalórií, no jeho najväčšou prednosťou je jeho extrémne nízky glykemický index (7), vďaka čomu je ideálnym sladidlom cukrovkárov a pri redukčných diétach.

Zaujímavými alternatívami sú aj stévia, kokosový cukor, javorový sirup, trstinová melasa a med (v rozumnej miere).

Čo sa týka solenia, tak je to kapitola samá o sebe. Zjednodušene by sa však dalo povedať, že najškodlivejšou formou je klasická kuchynská soľ, prijateľnejšou formou soľ morská a najhodnotnejšou formou soli, soľ himalájska. 

Himalájska soľ obsahuje takmer 84 látok, od horčíka, vápnika, cez fosfor, jód, selén či meď. Od iných solí ju odlišuje aj fakt, že vznikla vyschnutím pramora, je uložená v niekoľkometrovej hĺbke, čo ju chráni pred znečistením. Nespracováva sa chemicky a na náš organizmus má širokú škálu pozitívnych účinkov.

položiek: 5

Tabuľka  Zoznam 

Nastaviť zostupne

položiek: 5

Tabuľka  Zoznam 

Nastaviť zostupne
Verejná anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Posledné Články