Nopal je prášok zo sušených kaktusových plodov, ktoré sú bohatým zdrojom pektínov, minerálov, vitaminov, esenciálnych aminokyselín a vlákniny.
Nopal prispieva k obmedzeniu vstrebávania cukrov z potravy a tým priaznivo ovplyvňuje hladinu krvnej glukózy. Zároveň pomáha znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi.
Obsah balenia: 120 kapsúl
Odporúčané dávkovanie: 1 - 2 kapsuly 2x denne
Zloženie: prášok zo sušených kaktusových listov (Opuntia ficus indica), rastlinné kapsule (hydroxypropyl methyl celulóza)
Množstvo účinnej látky v 1 kapsule: 500 mg Opuntia ficus indica
Krajina pôvodu: Mexiko viac
Čo je Nopal?
Nopal je mexickým pomenovaním aztéckeho pôvodu a pre kaktus opuncia. Nopal, čiže opuncia, je kaktusovitá rastlina, ktorej plody boli jednou z hlavných súčastí jedálnička už predkolumbovských indiánskych národov. Hojne ju však konzumovali (a dodnes aj konzumujú) i neskorší obyvatelia Mexika a ďalších krajín Severnej a Strednej Ameriky.
Obsahuje dôležité živiny v ideálnom a prirodzenom pomere a už starí Aztékovia vnímali Nopal ako výživnú potravinu a zrejme aj preto si u nich vyslúžil pomenovanie "zázračný" alebo "božský" kaktus.
Dnes je Nopal známy už aj v kozmetickom priemysle, ktorý využíva toho, že slizy obsiahnuté v plodoch nopalu majú vynikajúce hydratačné a ochranné vlastnosti pri výrobe čistiacich a zvláčňujúcich krémov, šampónov, kondicionérov a mydiel.
Účinky Nopalu_x0008_
- Prispieva k obmedzeniu vstrebávania cukrov z potravy a tým priaznivo ovplyvňuje hladinu krvnej glukózy.
- Napomáha znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi.
- Vplýva pozitívne pri problémoch s arteriosklerózou (kôrnatenie, zvápenatenie a teda znepriechodnenie tepien a ciev) - antioxidanty nachádzajúce sa v Nopale (betakarotén a vitamín C), aminokyseliny a vláknina zvyšujú odolnosť tepien a obmedzujú tvorbu arteriosklerózy, čo samozrejme zmierňuje riziko kardiovaskulárnych "nehôd".
- Chráni tráviaci trakt a v napomáha v boji so žalúdočnými vredmi - rastlinná vláknina a sliz usmerňujú prebytok žalúdočných sekrecií a chránia steny žalúdočného traktu.
- Prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie.
- Bojuje proti voľným radikálom a oxidačného stresu, čím podporuje odolnosť nášho organizmu - obsahuje 2 z 3 najdôležitejších antioxidantov (vitamíny A a C).
- Pozitívne vplýva na nervovú sústavu.
Nopal obsahuje:
- vitamíny: A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3) a vitamín C
- minerály: predovšetkým vápnik, horčík, draslík a železo
- pektíny: redukujú množstvo cholesterolu, ktoré človek prijíma s tučnou potravou
- 17 druhov aminokyselín: z celkového počtu 22, ktoré v celej prírode nájdeme. Z toho obsahuje až 8 esenciálnych, zázkladných a pre organizmus nevyhnutných aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo a musia byť teda prijímané potravou.
- vlákninu: lignín, celulózu, hemicelulózu, pektín a vlákna obsiahnuté v slize.
Upozornenie
Ustanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie presiahnuť. Nesmie sa používať ako náhrada rozmanitej stravy. Ukladať mimo dosahu detí! Nie je určené deťom do 18 rokov. Nevhodné pre tehotné a dojčiace ženy. Skladujte v suchu a chlade.